Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Jó hírt kaptak az ingyen napelemre pályázott családok

Létrehozva:

|

A támogatói okiratok postázása megkezdődött a 100 százalékban államilag támogatott napelemes rendszerek nyerteseinek.

A tavaly év végén meghirdetett állami pályázat több ezer jogosultja tavasz óta vár, hogy hozzájusson az ígért támogatáshoz. A kiírás szerint átlag alatti jövedelműek pályázhattak – köztük számos nyugdíjas – így az őszi áremelkedés miatt nekik különösen égetővé vált, hogy mielőbb kiépíthessék a napelemes rendszerüket.

Több hónapnyi csend után megkapták a támogatói okiratot a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” címet viselő pályázat első nyertesei. Ezt a háromnegyed részben az Európai Unió Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközéből finanszírozott lehetőséget még tavaly ősszel hirdette meg a kormány. Azzal a céllal, hogy az átlag alatti jövedelmű, emiatt az energiaszegénység által erőteljesebben fenyegetett háztartásoknak segítsen. A nyertesek akár 2,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaphattak egy legfeljebb 5 kW-os napelemes rendszerre, vagy 11,3 milliót a hőszivattyús villanyfűtésre történő átállásra.

„Februárban zárult a pályázat és március végéig az ügyfeleink kétharmadát értesítették, hogy jogosultak a támogatásra. A tapasztalataink szerint más cégeknél is hasonló az arány. A többiek egyelőre semmilyen információt nem kaptak, elutasítást sem. A jogosultság önmagában azonban kevés, pénz teljes bizonyossággal csak akkor jár, ha a kiíró kiállította a támogatói okiratot az érintetteknek. Ilyen papírt viszont mostanáig senki sem kapott” – foglalta össze a problémát Kujáni Péter, az Energiatakarék szakértője. Az áremelkedések miatt aggódó pályázati jogosultak most úgy tűnik, hogy megnyugodhatnak: a kiíró megkezdte a támogatói okiratok kézbesítését. Ez a dokumentum fizetési kötelezettséget jelent az állam számára, vagyis aki megkapja, belevághat a beruházásba. Nekik 20 hónapjuk lesz megépíttetni a napelemes rendszert, méghozzá azzal a kivitelezővel, akivel előszerződést kötöttek a pályázat beadása előtt.

Több mint harmincezer családnak jelent komoly segítséget, ha a következő hetekben mindenkihez megérkezik a támogatói okirat. Iparági becslések szerint ugyanis ennyi érvényes pályázat érkezhetett be az év eleji első ütemben. Számukra gondot csak a napelemes eszközök drágulása okozhat. „A tavaszi számításaink szerint a 3,5 kW feletti rendszerek árát teljes egészében, az ennél kisebbekét pedig nagyon nagy arányban fedezte volna az állami támogatás. Azóta viszont az infláció és a forint gyengülése drasztikusan megemelte számos termék árát. Emiatt néhány százezer forintos önerőre valószínűleg a pályázók többségének szüksége lesz. Aki ezt nem tudja vagy akarja vállalni, a támogatói okirat kézhezvétele után is visszaléphet és lemondhat a támogatásról” – számolt a szakértő.

Advertisement

Kujáni Péter szerint megjósolhatatlan, hogy mennyien kapnak támogatói okiratot a következő napokban-hetekben. A véleménye szerint a felkészült cégeknél a telepítői kapacitások rendelkezésre állnak, a határidők tartásával nem lesz probléma. Annak ellenére sem, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt az önerőből napelemes rendszert telepítők száma is megugrott. Gondban csak azok lehetnek, akik a 100%-os pályázat szeptember közepén induló, második ütemére szeretnének pályázni. Számos cég ugyanis csak pénzért vagy egyáltalán nem vállalja az ajánlatadást és előszerződés elkészítését, mert a döntések csúszása miatt nem bíznak a beruházások megvalósulásában. A szakértő az érdeklődőknek azt javasolja, a várhatóan ismét hosszú átfutási idő és a még mindig magas infláció miatt számoljanak azzal, hogy a most kiszámolt önrész magasabb lehet, mire elkezdhetik a beruházást.

„Napelemet telepíteni nekik is mindenképpen megéri. A jelenlegi árszínvonalon egy teljesen önerőből fizetett rendszer is megtérülhet 5-6 éven belül, ha pedig sikerül a költségeket állami támogatással csökkenteni, akkor még rövidebb lesz ez az időtartam. Arra is jó esély van, hogy a negyedévre meghatározott áramár tovább emelkedik – egy jól méretezett napelemes rendszer szaldós elszámolással pedig védelmet kínál a jövőbeni drágulás ellen is” – foglalta össze.

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!