Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

A F1-es motorok kimagaslóan hatékonyak és erősek

1000 lőerő egy 1,6 literes motorral? Nem lehetetlen.

Létrehozva:

|

Egy 1000 lóerős motor ma már egyáltalán nem tűnik hihetetlennek, elektromos és benzinmotoros modellek esetében is találni olyan berendezést, amely képes erre. De hogy miként tudja ezt elérni kis, 1,6 literes Formula-1-es motor, az már sokkal érdekesebb.

Jason Fenske az Engineering Explained YouTube-csatornáján magyarázza meg a hihetetlen értéket – számol be a Motor1. A szakértő szerint az 1000 lóerő egy rendkívül magas fordulatszámú, 1,6 literes V6-os turbómotor és két villanymotor kombinációjának köszönhető.

A jelenlegi motorgeneráció eredete 2014-re nyúlik vissza, amikor a Forma-1 irányító testülete, az FIA megalkotta a motorokra vonatkozó előírásokat. Ezeknek a specifikációknak része volt a turbófeltöltés alkalmazása két villanymotorral és egy akkumulátort tartalmazó energiatárolóval párosítva. De ellentétben a Toyota Prius hibriddel, amelyet az üzemanyag-hatékonyság érdekében terveztek, az F1-es autókban a hibrid beállítás az extra teljesítményt szolgálja.

Az egyik villanymotor a turbók szabályozását segíti, valamint a regeneratív fékezést. Az ezekből a funkciókból nyert energiát egy akkumulátor tárolja, amely egy második, a főtengelyhez csatlakoztatott motor működtetésére szolgál. Ezt a rendszert együttesen ERS-nek vagy energia-visszanyerő rendszernek nevezik, amely további 160 lóerőt ad, és rövid löketekben gyorsításra vagy egy másik autó megelőzésére használható. 

Önmagában a belsőégésű motor 830 lóerőt produkál, ami hihetetlenül sok egy ilyen kis berendezéstől. Ugyanilyen elképesztő ezeknek az erőgépeknek az üzemanyag-hatékonysága is. A biztonság kedvéért az F1-es autók nem tankolhatnak a verseny alatt, ami azt jelenti, hogy körülbelül 400 kilométerre elegendő üzemanyagot kell magukkal vinniük. Az F1-es szabályok emellett 110 kilogrammban korlátozzák a kocsikban lévő üzemanyag tömegét.

Advertisement

A szükséges teljesítmény és hatékonyság eléréséhez a motorok hőfokhatásfoka meghaladja az 50 százalékot, ami jelentősen magasabb, mint a modern személygépkocsik 35 százalékos értéke. Ennek eléréséhez a kamra előtti gyújtás és magas sűrítési arány kombinációja szükséges. A motorgyártók számos trükköt alkalmazhatnak mind a kamra előtti gyújtás, mind a magasabb sűrítési arány eléréséhez, amelyek szabadalmaztatottak és a modern F1-motorok titkainak részét képezik.

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!