Kapcsolatfelvétel

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement

Otthon

Vajon elektromos autó adhat energiát a házunknak?

A technika megvan, a megvalósítás pedig idő kérdése.

Létrehozva:

|

Szerző:

Seth Blumsack, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa a The Conversatiönön vizsgálja a kérdést, hogy jelenthet-e áramforrást egy otthon számára egy elektromos jármű. A gondolat az elmúlt időszakban Kaliforniában és Texasban egyre több embert kezdett el foglalkoztatni az időjárás okozta áramkimaradások miatt. Blumsack szerint akadnak már olyan járművek, amelyek képesek tölteni egy háztartást, az eljárás viszont nem egyszerű, többek között speciális berendezéseket igényel. Az egyik fő kérdés, hogy az érintett autó alkalmas-e egyáltalán a kétirányú töltésre – amennyiben nem, a modell eleve szóba sem jöhet. Ha a piacon beszerezhető tipikus e-autó-akkumulátorokat nézzük, a járművek többsége elvileg napokig képes lenne táplálni egy háztartást. Érdemes hozzátenni, hogy egy autó maximális kimenő teljesítménye tartalékos üzemmódban jellemzően alacsonyabb, mint vezetés közben, igaz, a legtöbb modell papíron így is megfelelő lehet.

Az energiaátvitelhez kétirányú töltőre van szükség. Ezek ugyan jelen vannak már a kereskedelemben, az eszközök ára azonban meglehetősen borsos, ráadásul az elektromos modellek közül csak néhány kompatibilis velük. Mint Blumsack kiemelte, sokan abban bíznak, hogy a csúcsidőben az elektromos visszatöltésre támaszkodva spórolhatnak. Az eljárás olyan egyedi mérőberendezést igényel, amely a jármű akkumulátorának merülését, illetve a hálózatról az otthonba való áramlást is szabályozni tudja. A megoldásnak azokban a térségekben van értelme, ahol az energia ára időszakonként változik, és a csúcsidőben éri el a maximumot. Ilyen helyeken az autókat éjszaka, olcsóbb áram mellett érdemes tölteni, hogy aztán napközben elláthassák a háztartás energiaigényét. A technológia tehát már adott, a szélesebb elterjedés viszont még odébb van. Mivel a szükséges eszközök egyelőre főként az Egyesült Államokban szerezhetőek be, Európában valószínűleg még többet kell majd várnunk. A lehetőség megteremtéséhez ráadásul a felhasználók beruházásai pusztán nem elegendőek, a szolgáltatóknak is meg kell tenniük a szükséges fejlesztéseket.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák