Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

A szállodaiparban is lehetséges a környezetkímélő takarítás

Létrehozva:

|

A takarítás során sokszor felmerül az igény, hogy legyen gyors és hatékony, ugyanakkor szintén fontos, hogy környezetkímélő módon történjen. A házilag alkalmzott környezetbarát praktikák nagyobb alapterületeken, szervezett takarítás során ritkán alkalmazhatók eredményesen és gyorsan. Mi ilyenkor a megoldás? Mi tehet egy szálloda, ha környezetkímélő takarítást kíván bevezetni? Erre igyekszünk választ adni cikkünkben!

Mi a gond a házi praktikákkal a nagyobb alapterületeken?

Sokszor speciális megoldásokra van szükség egy-egy terület takarítási igényeinek az ellátására. Ilyenkor nem elég, ha az otthon jól bevált szódabikarbónával vagy sütőporral kezdünk neki például egy üzemi konyha berendezéseinek a zsíroldásának. Elképzelhető, hogy megoldható ezekkel is, de a takarítás időtartama és eredménye nem lesz tervezhető, legalábbis pontosan biztosan nem. A vendéglátásban és a szállodaiparban pedig az idő egy nagyon fontos tényező.

Advertisement

Gondoljunk csak a hotel szobák takarítására. Vendégként mihamarabb szeretnénk elfoglalni a lefoglalt szobát, akkor is, ha pár órával előtte még másé volt. A takarítóknak éppen ezért nagyon szigorú takarítási protokollt kell követniük, aminek fontos eleme, hogy pontosan mit mivel takarítanak. Így olyan szállodai tisztítószer családra van szükségük, ami minden takarítási feladatra kínál speciális megoldást.

Az Ökocímkés tisztítószerek használata

Az ökocímkés tisztítószerek a professzionális takarításban amellett, hogy környezetkímélő módon tisztítanak, még tervezhetővé is teszik a takarítástechnológiai folyamatokat. A tervezhetőséget nem csak az időfaktorra értjük, hanem a költségtervezésre is. A professzionális tisztítószerekkel ugyanis pontosan tervezhető a takarítandó alapterületek és gyakoriság szerint a tisztítószerek költsége, ami egy nagyobb ingatlannál, mint egy szálloda rendszeres és jelentős tétel lehet az üzemeltetésben.

Advertisement

A megfelelő tisztítószerek használatával optimalizálhatjuk tehát a takarítások időtartamát, ezáltal a takarító kollégák létszámát és munkaidő keretét, valamint a takarítás költségét. A jól tervezett munkafolyamatok egyenletes minőségű tisztaságot is eredményezhetnek, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Az ökocímkés tisztítószerek természetesen nem csak hotelekben használhatók. A higienia-online.hu webshopban is rendelhető ökocímkés termékekkel megtisztíthatjuk otthonainkat is környezetkímélő módon!

Advertisement

 

 

Advertisement

 

 

Advertisement

 

Partner cikk

Advertisement

Zöld Energia

Olcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?

A napenergiás eszközben 80 perc alatt 16 kilogramm rizst lehet megfőzni.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Ghánai szakértők olyan napelemes gőzfőzőt fejlesztettek ki, amelyhez homokalapú hőtároló tartozik – írja az alternativenergia.hu. A szakértők szerint a homokban rejlő potenciált még nem vizsgálták széles körben, dacára a hőstabilitásnak és az alacsony költségnek. A meglévő tanulmányokban elsősorban diódákat, fűtőelemeket vagy indukciós rendszereket használtak hőforrásként, a homokban tárolt hő felhasználását csak korlátozott mértékben vizsgálták.

A tesztelt berendezés 20 fotovoltaikus modulból áll, amelyek maximális teljesítménye 580 W, hatékonysága pedig 22,65 százalék. A modulok egy struktúrára vannak felszerelve 10 fokos dőlésszöggel dél felé és 0 fokos azimutszöggel. A termelt villamos energia a hőtároló rendszerbe kerül, ez két komponensből áll: egy kőbányai homokkal töltött lágyacél tartályból, illetve egy, ebbe beágyazott egyenáramú ellenállásos fűtőelemből.

A homokréteg felett egy 10 kilogramm vizet tartalmazó víztartály található, amely gőzt termel a főzőtérben lévő ételek melegítéséhez. A főzőtér magassága 143, hossza 150, szélessége 57,5 centiméter, míg a hőakkumulátor méretei 15-ször 65,5-szer 44 centiméter.

Advertisement

A tesztelést egy, a ghánai Kumasi városában található középiskolában végezték, a forralás 2024. október 21. és 24. között, minden nap 10:00 és 15:00 óra között zajlott. A főzési kísérleteket 2024. november 5. és 7. között tartották, a használt műszerek között volt egy napsugárzásmérő, egy infravörös hőmérsékletmérő, egy voltmérő, egy ampermérő és egy hőkamera.

Az eredmények alapján a főzőkamra hőmérséklete 105–110 Celsius-fokra emelkedett, ami elegendő volt 16 kilogramm rizs 80 perc alatt, 16 kilogramm bab 140 perc alatt és 32 kilogramm banán 85 perc alatt történő megfőzéséhez. A berendezés 38,9 százalékos hőhatékonyságot ért el, ami hasonló körülmények között körülbelül 12–14 százalékkal meghaladja a szintén napenergiás gőzrendszerek, a Scheffler-tányérok teljesítményét. A homokalapú eszköz 13–15 MJ energiát tárolt, ami 400–900 W/m² változó napsugárzás mellett is 4–6 óra megbízható főzési időt biztosított.

Advertisement

A további elemzések alapján a megtérülési idő 4,5 év, a 20 éves teljes költség pedig a hagyományos biomassza-tűzhelyekénél 47 százalékkal alacsonyabb. Az éves kibocsátáscsökkentés 5312,22 kilogramm szén-dioxid, 11,1 kilogramm nitrogénoxid és 7,05 kilogramm PM2,5 finom részecske volt.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák