Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

A szállodaiparban is lehetséges a környezetkímélő takarítás

Létrehozva:

|

A takarítás során sokszor felmerül az igény, hogy legyen gyors és hatékony, ugyanakkor szintén fontos, hogy környezetkímélő módon történjen. A házilag alkalmzott környezetbarát praktikák nagyobb alapterületeken, szervezett takarítás során ritkán alkalmazhatók eredményesen és gyorsan. Mi ilyenkor a megoldás? Mi tehet egy szálloda, ha környezetkímélő takarítást kíván bevezetni? Erre igyekszünk választ adni cikkünkben!

Mi a gond a házi praktikákkal a nagyobb alapterületeken?

Sokszor speciális megoldásokra van szükség egy-egy terület takarítási igényeinek az ellátására. Ilyenkor nem elég, ha az otthon jól bevált szódabikarbónával vagy sütőporral kezdünk neki például egy üzemi konyha berendezéseinek a zsíroldásának. Elképzelhető, hogy megoldható ezekkel is, de a takarítás időtartama és eredménye nem lesz tervezhető, legalábbis pontosan biztosan nem. A vendéglátásban és a szállodaiparban pedig az idő egy nagyon fontos tényező.

Advertisement

Gondoljunk csak a hotel szobák takarítására. Vendégként mihamarabb szeretnénk elfoglalni a lefoglalt szobát, akkor is, ha pár órával előtte még másé volt. A takarítóknak éppen ezért nagyon szigorú takarítási protokollt kell követniük, aminek fontos eleme, hogy pontosan mit mivel takarítanak. Így olyan szállodai tisztítószer családra van szükségük, ami minden takarítási feladatra kínál speciális megoldást.

Az Ökocímkés tisztítószerek használata

Az ökocímkés tisztítószerek a professzionális takarításban amellett, hogy környezetkímélő módon tisztítanak, még tervezhetővé is teszik a takarítástechnológiai folyamatokat. A tervezhetőséget nem csak az időfaktorra értjük, hanem a költségtervezésre is. A professzionális tisztítószerekkel ugyanis pontosan tervezhető a takarítandó alapterületek és gyakoriság szerint a tisztítószerek költsége, ami egy nagyobb ingatlannál, mint egy szálloda rendszeres és jelentős tétel lehet az üzemeltetésben.

Advertisement

A megfelelő tisztítószerek használatával optimalizálhatjuk tehát a takarítások időtartamát, ezáltal a takarító kollégák létszámát és munkaidő keretét, valamint a takarítás költségét. A jól tervezett munkafolyamatok egyenletes minőségű tisztaságot is eredményezhetnek, ami szintén nem elhanyagolható szempont.

Az ökocímkés tisztítószerek természetesen nem csak hotelekben használhatók. A higienia-online.hu webshopban is rendelhető ökocímkés termékekkel megtisztíthatjuk otthonainkat is környezetkímélő módon!

Advertisement

 

 

Advertisement

 

 

Advertisement

 

Partner cikk

Advertisement

Zöldinfó

A vetőmagszektor kulcsproblémái a klímaváltozás és az öntözés biztosítása

A jövő élelmiszer-ellátásának és -biztonságának alapja a vetőmag.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet az Ön rendszere! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a – YouTube videómegosztó portálon és már a TikTokon is megjelenő – műsor elején idézett a vetőmagszövetség tavalyi közgyűlésén elhangzott egyik beszédből, miszerint “a vetőmagszektor élen jár innovációban, kutatás-fejlesztésben, fajtaválasztásban, öntözésben és technológiában” – írja az alternativenergia.hu. Takács Géza szerint az időszakos munkaerő biztosítása egyre nehezebb, mivel a vetőmagtermesztést sok ok miatt nem lehet gépesíteni, kézi munkaerőre van szükség, és ez egy “sziszifuszi munka”, amelyet akár hőségben is el kell végezni – mondta, hozzátéve, hogy évente több mint száz faj több mint ezer fajtája kerül szaporításra. Áder János a szektort érintő két legnagyobb kihívásnak a klímaváltozást és a vízválságot nevezte. Takács Géza ezzel egyetértve kiemelte, öntözés nélkül szinte nincs vetőmagszaporítás és nem garantálható a termésbiztonság. Az időjárás-változásokra utalva pedig azt mondta, egy vetőmag nemesítésének ideje 12-16, vagy akár 20 év is lehet, ám kérdés, “hogyan lehet felkészülni arra, milyen idő lesz öt év múlva”, vagy tíz év múlva milyen fajták állják majd meg a helyüket a szántóföldön. Éppen ezért szinkronban folynak most a nemesítések, azaz optimális, öntözött és száraz körülmények között is tesztelik a vetőmagot – tette hozzá a szakember.

Áder János érdeklődött a precíziós és a hagyományos nemesítés, valamint a GMO-technológia közötti különbségekről is. Takács Géza elmondta, a hagyományos nemesítésnél komoly szelekciós munka folyik annak érdekében, hogy az adott fajta feleljen meg bizonyos körülményeknek. A GMO-technológiánál valamilyen cél érdekében az adott növénybe egy idegen gént ültetnek be, míg a precíziós nemesítésnél megnézik, hogy az adott tulajdonságokat egy növényben milyen gének határozzák meg, és ezen gének hatását mi erősíti vagy gyengíti, majd az adott növény génállományát átrendezik.

Arra a felvetésre, hogy az orosz-ukrán háború komoly problémát jelent az ágazatnak, Takács Géza elmondta, Oroszország egyik reakciója az ellene hozott intézkedésekre, hogy gyorsan szeretné kiépíteni a saját nemesítő ágazatát, holott eddig a cukorrépa- és a napraforgó-vetőmag szinte teljes mértékben importból érkezett az országba. Magyarország például kukoricából évente másfél millió hektárra elég vetőmagot szállított oda, míg a napraforgó-vetőmag 60 százalékát vitte – fűzte hozzá. Megjegyezte azt is, hogy az export elmaradása és a megmaradt vetőmag sorsa is kihívást jelent, utóbbi azért, mert ezt a vetőmagot máshová nem lehet eladni. Úgy fogalmazott, ez egy nagyon komoly mélyütés az ágazat számára.

Advertisement

Olyan szempontból is, hogy a vetőmagok egy része nem konvertálható uniós vagy magyar piacra, ugyanis nincsenek erre a régióra regisztrálva. Áder János – hivatkozva a szakértő korábbi kijelentéseire – a szektort érintő további problémák között említette az állami támogatások hiányát és a multinacionális cégek megjelenését. Takács Géza arról beszélt, hogy a rendszerváltás, majd az európai uniós csatlakozás után kinyíltak a határok, és Magyarország tradíciójára építve sok multinacionális cég jött az országba, nemesítőtelepeket és vetőmagüzemeket hoztak létre; magyar szakembereket vettek fel, rengeteg pénzt költöttek. Ezzel kellett versenyeznie a magyar ágazatnak, ám az állami finanszírozás elapadt, elfogyott a pénz, és elfogytak a szakemberek is, jelenleg két generáció hiányzik a szakmából, nincs utánpótlás és bezárják a magyar nemesítőintézeteket is – mondta el a szakember, megjegyezve, hogy a döntések hátterét nem értik.

“A 24. órában vagyunk” – fogalmazott Takács Géza, aki szerint a nemesítőintézetek fejlesztése és a szakemberek képzése még megoldást jelenthetne.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák