Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Átadták a “Környezet Védelméért” díjakat

A környezetvédelem területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó cégeket és magánszemélyeket díjaztak pénteken a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége (KSZGYSZ) által megrendezett Országos Környezetvédelmi Találkozón és Díjátadó gálán – közölte az KSZGYSZ az MTI-vel hétfőn.

Létrehozva:

|

A rendezvény több mint 250 résztvevőjét videóüzenetben köszöntötte a találkozó fővédnöke, Kőrösi Csaba, az ENSZ-közgyűlés elnöke, aki a környezetvédelem fontossága mellett arról beszélt, hogy az értékteremtés bővülése és a környezeti lábnyom csökkentése nem zárják ki egymást. A Vállalkozás kategória díját megosztva két cég kapta idén: a Corn Oil Press Kft. a szerves maradékanyagok innovatív hasznosításért, a Saint-Gobain Hungary Kft. a környezettudatos működés és társadalmi felelősségvállalás terén kifejtett tevékenysége elismeréseként – olvasható a közleményben.

Az Ifjúsági kategória Díját Gubó Eduárd az agrár-környezetvédelem területén végzett alkalmazott kutatói és innovációs tevékenysége elismeréseként vehette át. A Respray Solutions Kft. az innovatív, környezettudatos Respray újratöltési megoldásainak elismeréseként különdíjban (oklevélben) részesült. Az Egyéni kategória díját Csepregi István környezetvédelmi szakjogász kapta a természet- és környezetvédelem terén kifejtett több évtizedes munkássága elismeréseként. A díjakat KSZGYSZ elnöke Ágoston Csaba, és a találkozó védnökei, Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Botos Barbara klímanagykövet, valamint Bándi Gyula, az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese adta át. A KSZGYSZ által 2000-ben alapított “A Környezet Védelméért” Díj célja, hogy a kiemelkedő környezetvédelmi-ipari és -szolgáltatási tevékenységet folytatók tevékenységét elismerje.

Advertisement

Zöldinfó

Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig

Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.

Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.

Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák