Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Forradalom jöhet az elektromos autók területén

Az ENSO kerekei sorra érik el a jobbnál jobb eredményeket, és most új lendületet kaphat a fejlesztés.

Létrehozva:

|

A londoni székhelyű, elektromos autók számára készített gumiabroncsokra szakosodott ENSO bejelentette: tárgyalásokat folytat több nemzetközi autógyártóval és flottaüzemeltetőkkel, hogy segítse új, környezetbarát termékeinek bevezetését – számol be az ökodrive.hu. Az elmúlt időszakban több gyártó is érdeklődött az ENSO alacsony kibocsátású, hatótávot növelő kerekei iránt, míg a flottaüzemeltetőknek az olcsóbb fenntartási költségek, valamint a kisebb emisszió miatt éri meg az efféle gumik használata.

Az ENSO kerekei a Németországban már elértek A energiahatékonysági értékeket, tavaly pedig megdöntötték az energiahatékonysági világrekordot, 12 százalékkal növelve egy módosítatlan Renault Zoe hatótávját. Az elektromos autók esetében a gumik különösen kritikusak: az efféle modellek tömege általában nagyobb, mint a hagyományos kocsiké, emiatt a kerekek 20-50 százalékkal gyorsabban kopnak. A DEFRA, azaz az Egyesült Királyság környezet-, élelmiszer- és vidékügyi hivatala szerint az autók gumijainak apró törmelékei már most az ország légszennyezésének egyik meghatározó összetevői. A Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján a kerekek az óceánok elsődleges mikroműanyagjainak 28 százalékát teszik ki. Nagyon fontos lenne tehát, hogy a fenntartási költségek mellett a gumik környezetszennyezését is mérsékeljék.

„Ez egy nagyon izgalmas időszak az ENSO számára” – mondta Gunnlaugur Erlendsson, a vállalat vezérigazgatója. Mint hozzátette, számos járműgyártóval folytatnak megbeszéléseket, környezetbarát kerekeik pedig ígéretes eredményeket hozó teszteken esnek át. A cég egy lépéssel közelebb van az ipar forradalmasításához, Erlendsson izgatottan várja az ENSO előtt álló évet. A cég többek között a Londoni Főpolgármesterséggel, a város közlekedési vállalatával, a DPD-vel és a királyi postával is együttműködik. Emellett az ENSO új, környezetbarát gumijaival már több mint száz, fekete e-taxinál is találkozhatnak az utasok az angol fővárosban.

Zöld Közlekedés

Volvo: a tisztább és biztonságosabb városi közlekedésre optimalizálva

A Volvo Trucks bemutatja első olyan teherautó-modelljét, amelyet kizárólag elektromos hajtással dobnak piacra.

Létrehozva:

|

Szerző:

A nehéz rakományok szállítására is alkalmas, és a sofőr számára kiemelkedő kilátást kínáló FM Low Entry egy elektromos teherautó, amelyet a biztonságos és hatékony városi közlekedésre optimalizáltak. Ahogyan egyre több város törekszik a károsanyag-kibocsátási szintek csökkentésével a városi környezet javítására, az olyan nulla károsanyag-kibocsátású teherautók iránti kereslet is gyorsan növekszik, amelyek megfelelnek ezeknek az új vásárlói követelményeknek. A Volvo Trucks elektromosteherautó-kínálatának legújabb eleme – a Volvo FM Low Entry – egy nehézkategóriás tehergépjármű, amelyet kifejezetten a városi területeken a különféle szállítási feladatok ellátására fejlesztettek ki. Ez egyben a Volvo Trucks első olyan modellje, amely csak elektromos hajtással kerül a piacra.

„A lokálisan nulla károsanyag-kibocsátású Volvo FM Low Entry nagyszerűen kiegészíti az elektromos termékpalettánkat, kiválóan alkalmas városi közlekedésre, és a járművezetőt szem előtt tartva terveztük. Erőteljes, mégis könnyen vezethető és egyszerű manőverezhetőséget kínál. Az új Volvo FM Low Entry tökéletesen összecseng az elektromos kínálatunk bővítésére irányuló törekvéseinkkel, így még több ügyfelünk számára teszi lehetővé, hogy csökkentse szén-dioxid-kibocsátását” – fejti ki Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke.

Ötcsillagos Direct Vision Standard minősítés

Az alacsony vezetési pozíció tökéletes kilátást kínál a sofőrnek, aki így a környezetét is kényelmesen szemmel tarthatja. Az FM Low Entry ezen jellemzőjével ötcsillagos minősítést szerzett a London régiójában érvénybe lépő, és a nehézgépjárműveket minősítő Direct Vision Standard szabályrendszerében, amely 2024 negyedik negyedévében lép hatályba.*

A Volvo FM Low Entry rendkívül sokoldalú, és könnyen hozzáigazítható az olyan szállítási feladatok speciális követelményeihez, mint például a hulladékkezelés, az áruterítés és az építkezési munkálatok.

Advertisement

A most bemutatott új modell a Volvo jól ismert FM termékére épül. A tágas fülke alacsonyabbra és előrébb került, az alacsony lépcső és a lapos padló pedig megkönnyíti a fülkébe történő be- és kiszállást. Ezek a tervezési jellemzők ergonomikus, kényelmes és hatékony munkakörnyezetet teremtenek a sofőrök számára a forgalmas városi környezetben. Az új FM Low Entry modell kezdetben Európában, valamint Törökországban, Ausztráliában és Dél-Koreában kerül piacra. Az értékesítés 2024 első negyedévében, a gyártás pedig 2024 második negyedévében indul.

Nyolc elektromos teherautó-modell

Ezzel az új, tisztán elektromos városi teherautóval a Volvo világszerte immár összesen nyolc elektromos teherautó-modellt kínál. 2019-ben a Volvo Trucks lett az első globális gyártó, amely megkezdte a nehéz elektromos tehergépkocsik sorozatgyártását, és a vállalat célja, hogy 2030-ra az új Volvo teherautók globális értékesítésének 50%-a elektromos legyen.

A Volvo FM Low Entry fő jellemzői:

 • A kilátás (a sztenderd specifikációval) megfelel a Londoni Közlekedési Hivatal Direct Vision Standard szabványának.
 • A teherautó Volvo Dinamikus Kormányzás (VDS) rendszerrel van felszerelve a könnyű kormányzás és a vibráció csökkentése érdekében.
 • Háromféle ülésopció áll rendelkezésre: sofőrülés plusz 0, 1 vagy 3 utas. A 3 utasülés a vezetőfülke hátsó részén helyezkedik el, így a sofőr nem látja őket. Ez minimalizálja a holtteret, és a kiváló kilátáshoz is hozzájárul.
 • A számos ergonómiai jellemző közé tartozik az alacsony fellépő, a lapos padló és a jól elhelyezett kapaszkodók a könnyű és biztonságos be- és kiszálláshoz.
 • A teherautó elérhető a Volvo új kamerás monitorrendszerével.
 • Két fülkeméret érhető el: Hálófülke (belmagasság 1575 mm) és Globetrotter fülke (belmagasság 1945 mm).
 • Rendelkezésre álló tengelykialakítások: 4X2, 6X2, 6X4, 8X2, 8X4
 • Megengedett szerelvényössztömeg: 19–32 tonna
 • Motor: 330 kWh
 • Akkumulátor: 360 kWh (4 akkumulátor)
 • Hatótávolság: 200 km-ig (a hatótáv több paramétertől is függ, mint például a terhelés, a vezetési stílus, a vezetési ciklus, a domborzat, a hőmérséklet, stb.)
 • Töltés: 250 kW (DC), 43 kW (AC)
 • Tengelytáv: 3900–6000 mm

Forrás: Volvo Trucks Hungary

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!