Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Forradalom jöhet az elektromos autók területén

Az ENSO kerekei sorra érik el a jobbnál jobb eredményeket, és most új lendületet kaphat a fejlesztés.

Létrehozva:

|

A londoni székhelyű, elektromos autók számára készített gumiabroncsokra szakosodott ENSO bejelentette: tárgyalásokat folytat több nemzetközi autógyártóval és flottaüzemeltetőkkel, hogy segítse új, környezetbarát termékeinek bevezetését – számol be az ökodrive.hu. Az elmúlt időszakban több gyártó is érdeklődött az ENSO alacsony kibocsátású, hatótávot növelő kerekei iránt, míg a flottaüzemeltetőknek az olcsóbb fenntartási költségek, valamint a kisebb emisszió miatt éri meg az efféle gumik használata.

Az ENSO kerekei a Németországban már elértek A energiahatékonysági értékeket, tavaly pedig megdöntötték az energiahatékonysági világrekordot, 12 százalékkal növelve egy módosítatlan Renault Zoe hatótávját. Az elektromos autók esetében a gumik különösen kritikusak: az efféle modellek tömege általában nagyobb, mint a hagyományos kocsiké, emiatt a kerekek 20-50 százalékkal gyorsabban kopnak. A DEFRA, azaz az Egyesült Királyság környezet-, élelmiszer- és vidékügyi hivatala szerint az autók gumijainak apró törmelékei már most az ország légszennyezésének egyik meghatározó összetevői. A Természetvédelmi Világszövetség adatai alapján a kerekek az óceánok elsődleges mikroműanyagjainak 28 százalékát teszik ki. Nagyon fontos lenne tehát, hogy a fenntartási költségek mellett a gumik környezetszennyezését is mérsékeljék.

„Ez egy nagyon izgalmas időszak az ENSO számára” – mondta Gunnlaugur Erlendsson, a vállalat vezérigazgatója. Mint hozzátette, számos járműgyártóval folytatnak megbeszéléseket, környezetbarát kerekeik pedig ígéretes eredményeket hozó teszteken esnek át. A cég egy lépéssel közelebb van az ipar forradalmasításához, Erlendsson izgatottan várja az ENSO előtt álló évet. A cég többek között a Londoni Főpolgármesterséggel, a város közlekedési vállalatával, a DPD-vel és a királyi postával is együttműködik. Emellett az ENSO új, környezetbarát gumijaival már több mint száz, fekete e-taxinál is találkozhatnak az utasok az angol fővárosban.

Zöld Közlekedés

Repülőrajtot vett a tavalyi piacvezető Toyota 2024 első két hónapjában hazánkban

A tavaly globálisan és Magyarországon is minden idők legsikeresebb évét záró Toyotánál 2024-ben is kitart a lendület: a környezettudatos japán autómárka február végéig 3.198 új autót értékesített hazánkban, így 14,3%-is piaci részesedéssel őrzi első helyét a magyarországi új személyautó és kishaszongépjármű piacon.

Létrehozva:

|

Szerző:

A világelső autógyártó prémium márkája, a Lexus pedig valósággal szárnyal: a február végéig Magyarországon gazdára találó 274 új modell 67%-os bővülést jelent az előző év azonos időszakához képest, így a teljes piacon a márka történelmi, 1,5%-os piaci részesedést szerzett (ami egyben ugyancsak rekordszintű, 7,4%-is prémium piaci részesedést jelent).

A tavaly rekordértékesítéssel második egymást követő évben hazánk legkedveltebb autómárkájának bizonyuló Toyota az idei év első két hónapjában legközelebbi versenytársához képest tekintélyes, közel 500 darabos előnnyel, 3.198 új autó értékesítésével őrizte meg első helyét a magyarországi személyautó és kishaszongépjármű piacon. A Toyota a személyautó piacot külön-külön vizsgálva az előbbin 2410 új autó értékesítésével, 12,8%-os részesedéssel, utóbbin pedig 788 új autó értékesítésével, 21,8%-os részesedéssel áll a második helyen. Még látványosabb a Lexus menetelése: a közel 100%-ban elektrifikált autókat értékesítő japán luxusautómárka magyarországi történetében először ért el 7% fölötti (egészen pontosan 7,4%-os) prémium piaci részesedést, miután a tavaly év azonos időszakához képest mintegy 67%-al növelte értékesítéseit. Ezzel totál darabszámban a Lexus számos ismert hagyományos középkategóriás tömegmárka eladásait is túlszárnyalta.

Az év hátralévő részében sosem látott modellinvázió támogatja a két márka további piaci előretörését

A Toyota és a Lexus 2024-ben elképesztő modellinvázióval igyekszik még tovább erősíteni piaci pozícióját és megőrizni szerepét a magyarok kedvenceként: a Toyota 15, a Lexus pedig 5, a két márka tehát összesen 20 vadonatúj vagy frissített modellt mutat be az idei évben Magyarországon.

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Toyota modellek:

 • C-HR
 • Camry
 • Land Cruiser
 • Proace MAX (áruszállító és személyszállító kivitelben)
 • új, akkumulátoros elektromos B-SUV (az Urban Crossover Concept sorozatgyártott változata)

2024-ben megújuló Toyota modellek:

 • Yaris
 • GR Yaris
 • Yaris Cross
 • Yaris Van
 • Proace City
 • Proace City Verso
 • Proace
 • Proace Verso
 • Hilux

2024-ben bemutatkozó vadonatúj Lexus modellek:

 • LBX
 • LM

2024-ben megújuló Lexus modellek:

 • UX
 • NX
 • LC

A páratlan modelloffenzíva értékesítési volumen fronton is meghatározó vadonatúj modelljei a Toyota esetében a C-HR és a Camry, valamint a Proace MAX, amely a kishaszongépjármű piac egy olyan meghatározó, a haszongépjármű eladások 33%-át kitevő szegmensbe érkezik, ahol a Toyota eddig nem volt jelen. Izgalmas vadonatúj modell lesz emellett a Yaris Cross méretosztályában érkező vadonatúj akkumulátoros elektromos kompakt crossover, amelynek előfutára a tavaly decemberben leleplezett Urban Crossover Concept.
A Lexus esetében a két legfontosabb újdonságot az LBX és az LM jelenti, előbbivel a környezettudatos japán luxusautómárka belép a prémium kompakt crossover szegmensbe, míg utóbbival gyakorlatilag új kategóriát teremt, léteznek ugyanis a prémium márkák kínálatában több személy szállítására alkalmas buszok, ám az LM-hez fogható, a repülők első osztályát idéző luxus személyszállító nincs a piacon.

Tarolhat az elektromos autó programban a Toyota bZ4X

A vadonatúj modellek mellett kiemelt szerepet kap majd a piaci hódításban a Toyota bZ4X, a márka első dedikáltan akkumulátoros elektromosnak fejlesztett modellje, amely idéntől rendkívül jó rendelkezésre állással, akár készletről elérhető lesz. A modell februártól a vállalatok számára meghirdetett elektromos autó program egyik favoritja lehet a támogatás levonása utáni 12.999.999 Ft-os indulóárral. A programban egyébiránt a Toyota jeleneg 5 (bZ4X, Proace Electric, Proace Verso Electric, Proace City Electric, Proace City Verso Electric, a Lexus pedig 2 (UX 300e és RZ) modellel vesz részt.

Advertisement

Forrás: Toyota Central Europe – Hungary Kft.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!