Kapcsolatfelvétel

Otthon

Hordozható hidrogénkapszulával tölthetjük az elektromos autónkat

Létrehozva:

|

Sok szakértő, vállalat és egyéb szervezet gondolja úgy, hogy a zöld hidrogén forradalmasíthatja az energetikát, hiszen tiszta és viszonylag olcsó megoldást jelenthet a fosszilis energiahordozókkal szemben. A Toyota például egész városokat szeretne hidrogénnel ellátni Japánban.

A cég és leányvállalata, a Woven Planet a közelmúltban egy hordozható hidrogénkapszulát fejlesztett ki – számol be a New Atlas. A Woven Planet szerint a terméknek számos felhasználása lehet az otthonokban és azokon kívül is. A két cég különböző helyszíneken, köztük a japán Szuszonóban épülő Woven City okosvárosban fogja tesztelni a berendezést. A kísérleti okosvárost tavaly februárban alapították, a helyszínen számos jövőbeli technológiát kipróbálhatnak. A 400 milliméter hosszú és 180 milliméter átmérőjű tároló nagyjából 5 kilogrammos, amikor fel van töltve. Az eszköz 3,3 kilowattóra hasznos energiát képes szállítani attól függően, hogy a külső üzemanyagcella milyen hatékonyan alakítja árammá a hidrogént. A termék tetején fogantyú található, a kapszula használatkor csavarással illeszthető be a szükséges helyre.

Napelemes rendszer 50 % állami támogatással. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A tárolót többek között felhasználhatják elektromos autók, kerékpárok és drónok cserélhető hidrogén akkumulátoraként. Az eszköz emellett becsúsztatható olyan otthonok falába, amelyek nem kapcsolódnak az elektromos hálózathoz, az épületben pedig aztán egy üzemanyagcella révén biztosíthat áramot. A termék fűtőberendezéseket is elláthat energiával, és olyan helyszíneken is fedezheti az áramellátást, amelyek egyébként nehezen megközelíthetőek. Amennyiben a rendszer tetejére egy üzemanyagcellát is felszerelnek, tartalék akkumulátorként szolgálhat változatos berendezések számára. A kereskedelemben a tároló nagyjából úgy működne, mint egy gázpalack vagy egy szódásüveg: miután a felhasználó kiürítette, a szolgáltatónál kicserélheti egy újra, míg az eszközt feltöltik újbóli használatra. A Toyota és a Woven Planet azt is tervezi, hogy idővel házhoz szállítást is vállalnak majd.

Otthon

MEKH: augusztus elején több gáz volt a hazai tárolókban, mint az uniós előírás

Legalább biztosan nem fagyunk meg télen.

Létrehozva:

|

Szerző:

 A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint augusztus 1-jén az európai uniós gáztárolási rendelet előírásaihoz képest 920 millió köbméterrel több gáz volt a magyarországi tárolókban. A gáztárolók feltöltése továbbra is megfelelő ütemben halad – közölte a MEKH pénteken az MTI-vel. A tárolókba augusztus 1-jére 3,25 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka, a tárolók összkapacitásának pedig az 51,34 százaléka. Az európai unió által előírt ütemezés szerint Magyarországnak november 1-jéig be kell tárolnia az ötéves átlagfogyasztásának a 35 százalékát, ami 3,65 milliárd köbméter. Az uniós rendelet alapján augusztustól novemberig havi bontásban is meg kell lennie a megfelelő mennyiségeknek.

A Magyarország számára augusztus 1-jére előírt mennyiség 2,33 milliárd köbméter volt, így az adott időpontra az uniós előírásokhoz képest 920 millió köbméterrel több került a hazai gáztárolókba. A betárolt 3,25 milliárd köbméter az elmúlt öt év átlagfogyasztásának 31,13 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 82 százaléka.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák