Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Idén is meghirdeti filmpályázatát az OHÜ

Létrehozva:

|

Idén ismét meghirdeti filmpályázatát az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ), másodszor várják a fiatal filmkészítőket, hogy segítségükkel közelebb vigyék az emberekhez a hulladékkal kapcsolatos környezetvédelmi és társadalmi problémákat.

Az OHÜ két kategóriában várja az alkotásokat az idei pályázatra. A LOL – Sírva nevettess! kategóriában vicces, míg az OMG – Ezdedurva! kategóriában megdöbbentő filmekkel jelentkezhet bárki, aki fiatalnak érzi magát – közölte az MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában a hulladékgazdálkodási ügynökség. Bármilyen, hulladékkal kapcsolatos téma feldolgozható az illegális lerakástól kezdve a szemetelésen át a hulladék keletkezésének megelőzéséig, valamint az újrafelhasználásáig. A legfontosabb szempont a készítők számára, hogy alkotásuk újszerű és lendületes legyen. A filmek segítsenek, hogy Magyarországon minél többen felismerjék szerepüket a környezet megóvásában, és tegyenek is ennek érdekében – hangsúlyozta az OHÜ.

A beérkező pályamunkákat neves szakemberekből álló zsűri értékeli majd. A legfeljebb 2 perc hosszúságú alkotásokat december 1-jéig lehet beküldeni a filmpalyazat@ohukft.hu e-mail címre. A zsűri mindkét kategóriában a három legjobb filmet jutalmazza, az első helyezett 500 ezer, a második 250 ezer, a harmadik pedig 100 ezer forint értékű díjat kap, illetve egy 50 ezer forint értékű különdíjat is odaítélnek majd.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Évente 205 ezer tonna élelmiszer vész kárba, cél a drasztikus csökkentés 2030-ig

Magyarország élen jár az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemben.

Létrehozva:

|

Szerző:

Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)

Az élelmiszer-pazarlás csökkentése és a vízgazdálkodás fejlesztése kulcsszerepet játszik a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak mérséklésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Zero Waste Foundation Étel- és vízpazarlás-megelőzési konferenciáján, Isztambulban az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint – írja az alternativenergia.hu. A tárcavezető a konferencián kiemelte, az agrárium globális célkitűzése, hogy jó minőségű, megfizethető termékekkel lássuk el a fogyasztókat, miközben a gazdálkodók versenyképességét és megélhetését is biztosítjuk. Különös figyelmet igényelnek az élelmiszereket és az élelmiszeripart érintő szabályozások, valamint az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása. A fejlett országokban a kidobott élelmiszer több mint fele a háztartásokban keletkezik. Magyarországon, ezt felismerve, már 2016-ban elindította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal “Maradék nélkül” programját. Az azóta eltelt időszak bizonyította a kezdeményezés sikerességét, hiszen több mint harmadával tudtuk csökkenteni az egy főre eső élelmiszer-pazarlást. Hazánk, az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival is összhangban, a következő években is kiemelten támogatja a programot.

Ambiciózus, de elérhető kezdeményezésünk, hogy 2030-ra a felére csökkentsük a magyar háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyiségét. Ez a törekvés a kiskereskedelemben és az élelmiszerlánc más szakaszaiban keletkező hulladékra is vonatkozik – hívta fel a figyelmet a miniszter a közlemény szerint. Kifejtette, a csomagolási technológiák fejlesztése további lehetőségeket kínál a veszteségek elkerülésére, de a jelenlegi, évi mintegy 205 ezer tonna lakossági pazarlás így is hatalmas kihívás. Ez az élelmiszer-mennyiség 380 ezer ember egyéves ellátására lenne elegendő, és össztársadalmi szinten több százmilliárd forintos veszteséget jelent. Céljaink elérése érdekében a legfontosabb a fogyasztói edukáció. Fel kell hívnunk az emberek figyelmét a tudatos vásárlásra, az élelmiszerek helyes tárolására, valamint a maradékok felhasználására – írták.

Nagy István kitért arra is, hogy a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás egyik kulcsterülete a vízmegtartás, a gazdálkodók pedig több módszerrel is növelhetik ezt a képességet. Példaként említette a téli talajtakarást, a nem termelő területek kijelölését, azaz a szántóterületek 10 százalékának megfelelő nem termelő tájképi elemek és területek vagy ezek kombinációjának fenntartását, valamint a mikrobiológiai, talaj- és növénykondicionáló készítmények alkalmazását. A forgatás nélküli talajművelés szintén hatékony eszköze a víz tájban tartásának – hangsúlyozta a tájékoztatás szerint az agrártárca vezetője.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák