Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Milliókat bukhatnak a napelemes pályázat résztvevői

A kifizetések komoly csúszást tapasztaltak, ezzel párhuzamosan pedig jelentős drágulás zajlott a piacon.

Létrehozva:

|

Hosszú késés után 2021 végén indult el az a program, amelyben 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az alacsony jövedelmű háztartások a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A pályázat alakulása ezt követően sem volt zökkenőmentes, a kiírást többször módosították, az első szakasz lezárása után pedig az elbírálás és a kifizetés is óriási csúszást tapasztalt – a második fordulót meg sem nyitották, a jelenlegi napelemes betáplálási stop miatt nem is lenne értelme.

A kifizetések idén januárban kezdődtek meg, a kivitelezést több cég meg is kezdte, a felfutás azonban igazán csak március elején volt megfigyelhető. A támogatás ilyen mértékű késése sokakat kellemetlenül érinthet, hiszen a pályázatok benyújtása óta komoly drágulás volt megfigyelhető a piacon. A folyamat hátterében az energiaárak növekedése, az infláció, a béremelések, valamint a beszállítói árnövekedések állnak.

Emiatt az eredetileg 100 százalékosnak hirdetett támogatás mellé sokszor már önerő is szükséges. Ennek összege Baranya vármegyében például csak napelemes telepítés esetében 50 ezer forinttól egymillióig terjedhet, míg a komplexebb, fűtéskorszerűsítési beruházásnál 2-3 milliós is lehet – számol be a BAMA. Úgy tűnik, a helyzetet a vállalkozók is eltérően kezelik, vannak olyan cégek, amelyek egyáltalán nem vagy pedig jóval kisebb önerővel vállalják a telepítést.

A kivitelezőváltás ugyanakkor nem egyszerű, ilyenkor például változhat a műszaki tartalom. Netes fórumokon olyan esettel is találkozni, amikor a kényszerhelyzet miatt kivitelezőváltáson gondolkozó igénylőtől a saját pályázatához tartozó jelszavát csak pénzért adnák ki, de olyanról is hallani, amikor a kivitelező szerelés közben, helyszínen, készpénzben várta volna a több százezer forintos önerőt.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy nem egyértelmű, a pályázók hol jelezhetik problémáikat. A Dunántúli Napló hiába kereste a napelemes pályázatokat koordináló ÉMI Nonprofit Kft.-t, és noha telefonon a helyi Széchenyi Program Irodák felkeresését javasolták, többen azt közölték, nem ezek az irodák az illetékesek.

Advertisement

Zöld Energia

Otthoni akkumulátort mutatott be a Huawei

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Huawei cégről a többség egészen biztosan az okostelefonokra asszociál, a kínai gyártó ugyanakkor más technológiákkal, termékekkel is foglalkozik. A vállalat a közelmúltban egy új, lakossági napelemes rendszerek számára kidolgozott, minden egyben akkumulátorcsaládról rántotta le a leplet – számol be a PV Magazin. A berendezés három változatban, egy, két vagy három akkumulátormodullal érhető el, amelyek 6,9 kilowattórától 20,7 kilowattóráig terjedő felhasználható energiát kínálnak.

A tetőre telepített fotovoltaikus rendszerekkel kombinálható akkumulátor a LUNA S1 nevet viseli. A gyártó szerint a termék továbbviszi a Huawei egyedülálló Module+ architektúráját, amely beépített energiaoptimalizálóval rendelkezik, és a szektorban először használja a vezető nagyméretű akkumulátorcellát (280 amperóra), amely messze meghaladja az iparági szintet. „Az akkumulátorcsomag szintjén történő optimalizálással több mint 40 százalékkal nagyobb energiaátbocsátást biztosít az élettartam alatt, és magas minőségével és megbízhatóságával iparágvezető, 15 éves korlátozott garanciát ér el, így hosszabb élettartamot és kiváló befektetési megtérülést kínál a felhasználóknak” – olvasható a vállalat közleményében.

A Luna2000-7/14/21-S1 energiatároló-rendszer három változatban kapható, egy, két vagy három akkumulátor-modullal és 6,9-20,7 kilowattóra hasznosítható energiával. A berendezés maximális töltési és kisütési teljesítménye 3,5 kilowatt és 1,05 kilowatt között mozog, míg az üzemi feszültségtartomány 350 volt és 560 volt között van egyfázisú rendszerek esetében, illetve 600 volt és 980 volt között háromfázisú rendszereknél.

Az egymodulos változat mérete 590-szer 255-ször 510 milliméter, tömege 80 kilogramm, míg a hárommodulos rendszer mérete 590-szer 255-ször 1230 milliméter, súlya pedig 216 kilogramm. Az új tárolórendszerek működési hőmérséklettartománya mínusz 20 Celsius-foktól plusz 55 Celsius-fokig terjed, és IP66-os védettségűek.

A Huawei LUNA S1 ötrétegű biztonsági védelmi mechanizmussal rendelkezik, beleértve a cellaszintű, elektromos, szerkezeti, aktív és vészhelyzeti védelmet. Az akkumulátor számos biztonsági tanúsítványt elért, mint például a VDE 2510-50, IEC 62169, ISO 13849, IEC 63056, IEC 62040-1, IEC 62477 és UN 38.3.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!