Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Milliókat bukhatnak a napelemes pályázat résztvevői

A kifizetések komoly csúszást tapasztaltak, ezzel párhuzamosan pedig jelentős drágulás zajlott a piacon.

Létrehozva:

|

Hosszú késés után 2021 végén indult el az a program, amelyben 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek az alacsony jövedelmű háztartások a napelemes és fűtéskorszerűsítési beruházásokra. A pályázat alakulása ezt követően sem volt zökkenőmentes, a kiírást többször módosították, az első szakasz lezárása után pedig az elbírálás és a kifizetés is óriási csúszást tapasztalt – a második fordulót meg sem nyitották, a jelenlegi napelemes betáplálási stop miatt nem is lenne értelme.

A kifizetések idén januárban kezdődtek meg, a kivitelezést több cég meg is kezdte, a felfutás azonban igazán csak március elején volt megfigyelhető. A támogatás ilyen mértékű késése sokakat kellemetlenül érinthet, hiszen a pályázatok benyújtása óta komoly drágulás volt megfigyelhető a piacon. A folyamat hátterében az energiaárak növekedése, az infláció, a béremelések, valamint a beszállítói árnövekedések állnak.

Emiatt az eredetileg 100 százalékosnak hirdetett támogatás mellé sokszor már önerő is szükséges. Ennek összege Baranya vármegyében például csak napelemes telepítés esetében 50 ezer forinttól egymillióig terjedhet, míg a komplexebb, fűtéskorszerűsítési beruházásnál 2-3 milliós is lehet – számol be a BAMA. Úgy tűnik, a helyzetet a vállalkozók is eltérően kezelik, vannak olyan cégek, amelyek egyáltalán nem vagy pedig jóval kisebb önerővel vállalják a telepítést.

A kivitelezőváltás ugyanakkor nem egyszerű, ilyenkor például változhat a műszaki tartalom. Netes fórumokon olyan esettel is találkozni, amikor a kényszerhelyzet miatt kivitelezőváltáson gondolkozó igénylőtől a saját pályázatához tartozó jelszavát csak pénzért adnák ki, de olyanról is hallani, amikor a kivitelező szerelés közben, helyszínen, készpénzben várta volna a több százezer forintos önerőt.

A helyzetet csak bonyolítja, hogy nem egyértelmű, a pályázók hol jelezhetik problémáikat. A Dunántúli Napló hiába kereste a napelemes pályázatokat koordináló ÉMI Nonprofit Kft.-t, és noha telefonon a helyi Széchenyi Program Irodák felkeresését javasolták, többen azt közölték, nem ezek az irodák az illetékesek.

Advertisement

Zöld Energia

Ezeknek a hőszivattyúknak a leghidegebb napok sem okoznak gondot

Egy új, az Egyesült Királyságban elvégzett vizsgálat cáfolja, hogy a hőszivattyúk a nagy hidegben nem hatékonyak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energy Systems Catapult nonprofit zöld technológiai és innovációs központ közzétette a 2020 novembere és 2022 augusztusa közötti, az Egyesült Királyságban működő levegő forrású hőszivattyúk helyszíni megfigyelésének adatait – számol be a PV Magazine. Az információk azt mutatják, hogy a hőszivattyúk háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hogy a hideg napokon berendezéseknél a teljesítménytényező (COP) mediánja 2,44, míg egész évben 2,80. Az eredmények azt is igazolták, hogy a külső levegőforrást hasznosító rendszerek alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékonyak.

„Az adatok közzétételével végre megdönthetjük azt a nézetet, hogy a hőszivattyúk nem működnek hideg időben, és hogy üzemelésük nem hatékony” – mondta Marc Brown, az Energy Systems Catapult ideiglenes üzleti vezetője. „Éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk. Háromszor hatékonyabbak, mint a gázkazánok, és hideg időjárási körülmények között is jól működnek” – tette hozzá.

Az Egyesült Királyság Energiabiztonsági és Nettó Zéró Minisztériuma által támogatott projektben 742 hőszivattyút telepítettek, az érintett otthonok közül a legkorábbi 1919-ben épült. A berendezések teljesítményét 2020 novembere és 2022 augusztusa között monitorozták, az eredmények pedig rávilágítottak, hogy jelentősen javult a levegő alapú hőszivattyúk működése egy 2011-2014 között futó, hasonló projekt óta. Az új adatok azt is felfedték, hogy eltérések adódhatnak a teljesítményben az egyes modellek között.

Ami az üzemi áramlási hőmérsékletet illeti, a 65 Celsius-fok feletti hőmérsékletet elérő hőszivattyúk szezonális COP-értékének mediánja 2,89 és 2,92 között alakult, míg az alacsony üzemi hőmérsékletű hőszivattyúknál 2,74 és 2,94 között mozgott. A jelentés szerint azonban a 65 Celsius-fok feletti üzemelés nem túl gyakori.

A projekt során a hőszivattyúk teljesítményét az év leghidegebb napjain is elemezték, amikor a külső átlaghőmérséklet -5,8 és 2 Celsius-fok között változott. A COP-ot minden egyes hideg napra kiszámították, az átlag 2,44 volt. Az Energy Systems Catapult szerint mindez igazolja, hogy a hőszivattyúk jól üzemelnek különböző épületekben, még igen alacsony hőmérsékleten is.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!