Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Tízezreket spórolhat havonta a rezsin néhány egyszerű tippel

Létrehozva:

|

Összeszedtünk néhány használható tippet, amelyekkel jelentős összegeket spórolhat havonta a rezsiszámláján.

Amióta júliusban kiderült, hogy a kormány részben elengedi a rezsicsökkentés rendszerét, rengeteg háztartásban próbálják mérsékelni a gáz- vagy áramfogyasztást. Az új rezsiszabályok augusztusban léptek életbe. Az új rendszer értelmében az áramnál évi 2523 kilowattóra fogyasztásig 36 forint marad az ár, a határt átlépve viszont már kilowattóránként 70,10 forintot kell fizetni az energiáért. Az éjszakai áramként ismert díjszabásnál 23,1 forint per kilowattórás lesz a fogyasztási korlát alatti tarifa, ezt meghaladva 62,9 forintot kell fizetni kilowattóránként. A hőszivattyúkra továbbra is a kedvezményes H tarifa vonatkozik: 36 forint per kilowattóra. A földgázfogyasztást tekintve 1729 köbméterig, vagyis 144 köbméter per hó fogyasztásig marad a kedvezményes 102 forint per köbméteres ár, efelett köbméterenként 747 forinttal számolnak. Megmarad viszont a nagycsaládos kedvezmény.

Sokan tehát igyekeznek csökkenteni a háztartásban elhasznált energiát. Ennek számtalan módja van a hatékonyságot növelő beruházásoktól az egyszerű, szokásbeli változtatásokig. A Pénzcentrum a közelmúltban nyolc egyszerű, a spórolást segítő tippet szedett össze.

Spóroljunk a fűtésen

Az egyik legegyszerűbb technika, ha a lakást alacsonyabb hőfokon tartjuk: minden egyes Celsius-foknyi csökkenéssel a számlák 4 százalékkal csökkennek. Akadnak fázósabban, akik nehezebben viselik a hűvöset, de nem árt tisztában lenni vele: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján 18 Celsius-fokos otthoni hőmérséklet bőven megfelel az egészséges felnőttek számára. Nagyon idősek és fiatalok esetében valamivel melegebb hőmérséklet szükséges. Gyakori vita, hogy az egész nap alacsony fokozaton hagyott fűtéssel vagy csak a szükség esetén bekapcsolt fűtéssel lehet-e több energiát megspórolni. A Moneysavingexpert szerint mindenesetre csak akkor érdemes bekapcsolni a rendszert, amikor tényleg fűteni kell.

A zuhanyfej is számít

Advertisement

A vízhasználat mérséklése csökkentheti a vízórások számláit, segíthet a környezetnek, ráadásul az energiahasználatot is lenyomhatja: ha kevesebb vizet használunk, akkor kevesebb vizet is kell felmelegíteni. Sokan a rövidebb vagy ritkább zuhanyzásra esküsznek, aki viszont visszariad ettől a gondolattól, annak érdemes víztakarékos zuhanyfejet vásárolnia. Egy ilyen eszközzel 2 százalékkal mérséklődhet egy átlagos család fogyasztása.

Nem mindegy, milyen az izzó

A LED körülbelül feleannyi energiát fogyaszt, mint a nagyobb, fénycsőspirálos, energiatakarékosnak mondott izzók. Ugyan drágábbak, a költségek azonban hamar megtérülnek. Természetesen az is segít, ha lekapcsoljuk őket, amikor nem vagyunk a szobában.

Fontos a szigetelés

Ha a nyílászárók nem szigetelnek megfelelően, gyakorlatilag az utcát fűtjük. Az ablakok és ajtók alatti réseket betöméssel vagy huzatfogóval érdemes „kezelni”, így akár 2 százalékot is megspórolhatunk a rezsin. Sokak szerint az ablakok fóliával való befedése is segíthet a hő megkötésében.

Advertisement

Rövidebb fürdés, kevesebb energia

Ha csak egy perccel csökkentjük a zuhanyzás idejét, azzal évente sok ezer forintot takaríthatunk meg. Az is segíthet, ha szappanozáskor a tusfürdő használatakor elzárjuk a zuhanyt, vagy ha hűvösebb vízben fürdünk.

Ne pazaroljunk mosáskor

Érdemes hetente akár csak egy adaggal kevesebbet mosni, és minden alkalommal teljesen megtölteni a mosógépet. Egy régebbi berendezés esetében ez látványos spóroláshoz vezethet. Emellett amennyiben nem koszosak, zsírosak a ruhák, alacsonyabb fokozat is bőven elég kimosni őket.

Kerüljük a készenléti állapotot

Advertisement

Energiafogyasztás szempontjából jobb, ha kikapcsoljuk a készülékeket, mintha készenléti állapotban hagynánk őket. Bár az uniós törvények alapján a 2013 után gyártott tévék és egyéb eszközök készenléti üzemmódban nem fogyaszthatnak 0,5 wattnál többet, azért nem árt, ha kikapcsoljuk őket.

Ne használjunk szárítót

Lehetőség szerint ne használjunk szárítógépet. Egy ilyen berendezés nagy mennyiségű energiát fogyaszt, amennyiben tehát nem járatjuk, azzal sokat spórolhatunk.

Gondolkodjunk beruházásokban

Végezetül, noha nem hétköznapi változtatásról van szó, vannak olyan beruházások, amelyekkel drámaian csökkenthetjük az elfogyasztott energia mennyiségét. Egy jól hőszigetelt vagy napelemeket használó háztartásban például nagyon látványosan mérséklődhet a rezsi. Az ilyen beruházások költségesek lehetnek, de szerencsére ma már elérhetőek állami támogatások a hasonló projektekre. Az otthonfelújítási programban például a gyermeket nevelő szülők akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják.

Advertisement

Zöldinfó

Több mint egy millió forintos ösztöndíjra pályázhatnak a dizájnerek

Több mint egymillió forintos ösztöndíjra pályázhatnak a dizájnerek a Moholy-Nagy László Formatervezési pályázaton, amelyre április 3-ig várják a fiatal alkotók, tervezők és dizájnelméleti szakemberek jelentkezéseit.

Létrehozva:

|

Szerző:

A hathónapos, bruttó 1,2 millió forint értékű ösztöndíjra 35 évnél fiatalabb, szakirányú diplomával rendelkező, Magyarországon tevékenykedő alkotók jelentkezhetnek – közölte a pályázatot kiíró Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala az MTI-vel. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal formatervezők szakmai fejlődését, piacra lépését, elhelyezkedését vagy akár saját márkájuk megalapítását. A féléves program szakmai támogatást, mentorációt, vállalati együttműködést, védett környezetű piaci tapasztalatot nyújt a pályakezdőknek, valamint az ösztöndíjasok ingyenes iparjogvédelmi és szerzői jogi továbbképzésben is részesülnek. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala kiemelten fontosnak tartja a szemléletformálást, hogy a fiatal magyar dizájnerek is megismerjék, hosszú távon milyen előnyökkel jár, ha tudatosan védik termékeiket.

Idén is lehetőség nyílik arra, hogy az önálló tervezői vagy kutatási projekt mellett a jelentkezők gyártói együttműködésben kiírt témákban is pályázzanak. A Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. – Nemzetközi Kerámia Stúdió által kiírt témában Kecskemét város reprezentációs ajándéktárgyának tervezése a feladat, amelyet a város vezetése ajándékba adhat kiemelt személyek, delegációk számára. A tárgynak szimbolikusan magában kell hordoznia a város múltját és jövőjét, Kodály Zoltán és Katona József szellemiségét, Kecskemét szecessziós építészetét is. Szakmai partnerként a Maform tervezői csapat is csatlakozik a programhoz. Náluk az ember és a mesterséges intelligencia (MI) közös tervezésű tárgya témakörön belül arra kell keresni a választ, hogyan lehet bevonni a mesterséges intelligenciát egy később valós személyek által használt, funkcionális tárgy megalkotásába. A feladat célja, egy olyan prototípus szinten megvalósítható használati tárgy, eszköz készítése, amelynek tervezésében indokolt és fontos szerepe van a mesterséges intelligenciának is.

A pályázatokat elbíráló bizottságban Koós Pál formatervező, Hefkó Mihály belsőépítész, Hosszú Gergely dizájner, Kele Ildikó kötöttanyag- és öltözéktervező, Mascher Róbert formatervező, Somogyi Krisztina építettkörnyezet-kutató, építészetkritikus, Szigeti G. Csongor tervezőgrafikus, és Wilheim Gábor, a Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke foglal helyet. Az ösztöndíjprogram meghirdetéséről és lebonyolításáról a Magyar Formatervezési Tanács Irodája gondoskodik, finanszírozója a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Nonprofit Kft. A részletes kiírás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapján érhető el.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!