Kapcsolatfelvétel

Otthon

Vajon elektromos autó adhat energiát a házunknak?

A technika megvan, a megvalósítás pedig idő kérdése.

Létrehozva:

|

Seth Blumsack, a Pennsylvaniai Állami Egyetem munkatársa a The Conversatiönön vizsgálja a kérdést, hogy jelenthet-e áramforrást egy otthon számára egy elektromos jármű. A gondolat az elmúlt időszakban Kaliforniában és Texasban egyre több embert kezdett el foglalkoztatni az időjárás okozta áramkimaradások miatt. Blumsack szerint akadnak már olyan járművek, amelyek képesek tölteni egy háztartást, az eljárás viszont nem egyszerű, többek között speciális berendezéseket igényel. Az egyik fő kérdés, hogy az érintett autó alkalmas-e egyáltalán a kétirányú töltésre – amennyiben nem, a modell eleve szóba sem jöhet. Ha a piacon beszerezhető tipikus e-autó-akkumulátorokat nézzük, a járművek többsége elvileg napokig képes lenne táplálni egy háztartást. Érdemes hozzátenni, hogy egy autó maximális kimenő teljesítménye tartalékos üzemmódban jellemzően alacsonyabb, mint vezetés közben, igaz, a legtöbb modell papíron így is megfelelő lehet.

Az energiaátvitelhez kétirányú töltőre van szükség. Ezek ugyan jelen vannak már a kereskedelemben, az eszközök ára azonban meglehetősen borsos, ráadásul az elektromos modellek közül csak néhány kompatibilis velük. Mint Blumsack kiemelte, sokan abban bíznak, hogy a csúcsidőben az elektromos visszatöltésre támaszkodva spórolhatnak. Az eljárás olyan egyedi mérőberendezést igényel, amely a jármű akkumulátorának merülését, illetve a hálózatról az otthonba való áramlást is szabályozni tudja. A megoldásnak azokban a térségekben van értelme, ahol az energia ára időszakonként változik, és a csúcsidőben éri el a maximumot. Ilyen helyeken az autókat éjszaka, olcsóbb áram mellett érdemes tölteni, hogy aztán napközben elláthassák a háztartás energiaigényét. A technológia tehát már adott, a szélesebb elterjedés viszont még odébb van. Mivel a szükséges eszközök egyelőre főként az Egyesült Államokban szerezhetőek be, Európában valószínűleg még többet kell majd várnunk. A lehetőség megteremtéséhez ráadásul a felhasználók beruházásai pusztán nem elegendőek, a szolgáltatóknak is meg kell tenniük a szükséges fejlesztéseket.

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!