Kapcsolatfelvétel

Otthon

1-2 év alatt megtérülő napelemes rendszerek? Igen!

Létrehozva:

|

A Lakás Kiállításon az energiafogyasztást mérséklő technológiákkal, beruházásokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Porfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 fő témája a fenntarthatóság és az energiafogyasztás volt – számol be a lap. A Megújuló Energia Workshopon a meghívott szakértők bemutatták saját projektjeiket, illetve megvitatták a lakosság számára is elérhető megoldásokat. Az események többek között az is kiderült, hogy milyen módszerekkel lehet csökkenteni a rezsit. A magyarországi háztartások energiafogyasztásának 71 százalékát a fűtés adja, a tél közeledte, valamint a gázárak durva növekedése miatt ezért emelkedhetnek a kiadások. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke kiemelte, a rezsi elleni harcot szinte minden esetben a szigeteléssel kell kezdeni. Bár a különböző épületgépészeti és technológiai újítások sokat segíthetnek, hatásuk eltörpül a jó hőszigetelés mellett. A gáztól való függetlenedés is sokaknak csábító, az áramra való átállás miatt pedig még kedvezőbb lehet a megújuló energiaforrások használata. Itthon ez főként napelemek telepítését jelenti.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a mostani energiaárak mellett akár 1-2 év alatt is megtérülhet a napelemekbe való beruházás.

Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója arról beszélt, hogy a benti hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a rezsiszámla 1-3 százalékát spórolhatjuk meg. Okos eszközök révén könnyen szabályozhatjuk, hogy mikor, hol és mennyire fűtünk, így a komfortérzet sem csökken, ráadásul komolyabb átépítésre sincs szükség. Noha a hűtés itthon még kevésbé meghatározó irány, a trendek azt mutatják, hogy a légkondicionálók hazánkban is előre fognak törni. A hűtésre ugyanakkor vannak egyéb módszerek is, így az okosárnyékolók alkalmazása. Czövek Endre, a Legrand értékesítési vezetője a fogyasztás monitorozásának fontosságát járta körbe. Mint kiemelte, az okos konnektorok nemcsak a fogyasztás mérésében, hanem a szabályozásban is segítséget nyújthatnak, egy-egy fogyasztót például teljesen le lehet kapcsolni a hálózatról, ha nem használjuk.

Otthon

A francia kormány egyszeri támogatást nyújt az alacsony jövedelműeknek az üzemanyagszámla kifizetéséhez

Egyszeri, 100 eurós üzemanyagár-támogatást nyújt a francia kormány az alacsony jövedelmű munkavállalóknak – jelentette be szerdán Élisabeth Borne miniszterelnök.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az összeget 2023 elején utalják át mintegy 10 millió olyan alacsony jövedelmű munkavállalónak, akinek szüksége van gépjárműre a munkájához vagy a munkába járáshoz. A francia kormány áprilisi 1. óta tankolási kedvezmény nyújt a benzinkutaknál. A minden üzemanyagra vonatkozó, eleinte 15 eurocentes kedvezmény szeptember 1-én 30 eurocentre emelkedett, majd november 15-én 10 eurocentre csökkent, és december 31-én teljesen kivezeti a kedvezményt a kormány. Az általános kedvezményt váltja fel a rászorulóknak járó célzott támogatás. A kormányfő az RTL kereskedelmi rádióban elmondta: a támogatást egy összegben, a francia háztartások mintegy felének utalja át a kormány. A rászorulók az adóhivatal honlapján igényelhetik a támogatást, a gépkocsijuk rendszáma alapján, valamint egy igazolással arról, hogy a munkájukhoz elengedhetetlen a jármű használata. Azok az álláskeresők, akiknek szüksége van gépkocsira a munkakereséshez, a munkaügyi hivatalban kérhetik a támogatást – jelezte a miniszterelnök.

Azt is kiemelte, hogy azok a szerény jövedelmű párok, amelyeknek mindkét tagja dolgozik, és két járművel rendelkezik, két támogatásra, 200 euróra jogosultak. A támogatás bármilyen típusú jármű esetében igényelhető, így a motorokra is. A kormány azt reméli, hogy a munkáltatók a jelenlegi 200 euróról megduplázzák a munkavállalóknak évente járó közlekedési hozzájárulást. Az üzemanyag-támogatás Élisabeth Borne szerint egymilliárd euróba kerül jövőre az állami költségvetésnek.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!