Kapcsolatfelvétel

Otthon

1-2 év alatt megtérülő napelemes rendszerek? Igen!

Létrehozva:

|

A Lakás Kiállításon az energiafogyasztást mérséklő technológiákkal, beruházásokkal is megismerkedhettek az érdeklődők.

Porfolio által szervezett Lakás Kiállítás 2022 fő témája a fenntarthatóság és az energiafogyasztás volt – számol be a lap. A Megújuló Energia Workshopon a meghívott szakértők bemutatták saját projektjeiket, illetve megvitatták a lakosság számára is elérhető megoldásokat. Az események többek között az is kiderült, hogy milyen módszerekkel lehet csökkenteni a rezsit. A magyarországi háztartások energiafogyasztásának 71 százalékát a fűtés adja, a tél közeledte, valamint a gázárak durva növekedése miatt ezért emelkedhetnek a kiadások. Gulyás István, a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének elnöke kiemelte, a rezsi elleni harcot szinte minden esetben a szigeteléssel kell kezdeni. Bár a különböző épületgépészeti és technológiai újítások sokat segíthetnek, hatásuk eltörpül a jó hőszigetelés mellett. A gáztól való függetlenedés is sokaknak csábító, az áramra való átállás miatt pedig még kedvezőbb lehet a megújuló energiaforrások használata. Itthon ez főként napelemek telepítését jelenti.

Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke szerint a mostani energiaárak mellett akár 1-2 év alatt is megtérülhet a napelemekbe való beruházás.

Rónai Balázs, az OOTT Okos Otthon társalapítója arról beszélt, hogy a benti hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a rezsiszámla 1-3 százalékát spórolhatjuk meg. Okos eszközök révén könnyen szabályozhatjuk, hogy mikor, hol és mennyire fűtünk, így a komfortérzet sem csökken, ráadásul komolyabb átépítésre sincs szükség. Noha a hűtés itthon még kevésbé meghatározó irány, a trendek azt mutatják, hogy a légkondicionálók hazánkban is előre fognak törni. A hűtésre ugyanakkor vannak egyéb módszerek is, így az okosárnyékolók alkalmazása. Czövek Endre, a Legrand értékesítési vezetője a fogyasztás monitorozásának fontosságát járta körbe. Mint kiemelte, az okos konnektorok nemcsak a fogyasztás mérésében, hanem a szabályozásban is segítséget nyújthatnak, egy-egy fogyasztót például teljesen le lehet kapcsolni a hálózatról, ha nem használjuk.

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!