Kapcsolatfelvétel

Otthon

Állandó lakás sátorból

Létrehozva:

|

Megannyi újszerű otthon teremtési lehetőségről, zöld építési projektről, mobil házakról, aprócska lakásokról szólnak mostanság a híradások.

A közös mindegyikben az újrahasznosítás hangsúlyozása, annak fontossága. Ezúttal is erről lesz szó, de egy sajátos megközelítésben. Elöljárójában csak annyit: állandó otthon hétköznapi tárgyakból is létrehozható. A meglepő információ kaliforniai, ahol három sátor összeállításából készítettek lakhelyet. A tulajdonosok arra törekedtek, hogy a felépítendő házhoz kizárólag a korábban is rendelkezésükre álló alapanyagokat használjanak fel. Ezúttal három olcsó kabinos sátor képezte a sajátos jellegű otthon kialakításának lehetőségét. Ideiglenes lakásnak tervezték eleinte, csak később határoztak úgy, hogy állandó lakássá teszik a különös építményt. Ám ehhez nyilvánvalóan, tekintettel az időjárási körülményekre, ellenállóvá kellett alakítaniuk a három sátorkabint. Számos ötlettel, kreatív megoldással megtalálták azokat a módokat és lehetőségeket, amelyek nem jártak anyagi vonzattal, kizárólag a befektetett időn és egy megfelelő koncepcióval érték el, hogy állandó lakhelyet tudjanak teremteni. E furcsa építkezés üzenete egyértelmű: nézz szét a meglévő alapanyagaid között, értékeld azokat és használd fel anélkül hogy új dolgokat vásárolnál.

 

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák