Kapcsolatfelvétel

Design

Energiatorony Dániából

Létrehozva:

|

Dániában, Roskilde kisvárosban kapott helyet ez a különleges high tech hulladékégető, mely külső formáját tekintve egy fej nélküli tyúkra emlékeztet. A megdöbbentő architektúrájú energiatorony a közeli 9 település összes hulladékát elégeti úgy, hogy az így keletkezett energiát maximális hatásfokkal hasznosítja.

2008-ban a zsűri egyhangúan választotta ki Erick van Egeraat tervét. A Kara/Noveren helyi hulladékgazdálkodási vállalat következő generációs hulladékégetőjének designja az ikonikusan funkcionális high tech építészetet képviseli. A 29 láb magas ipari épület két tornya a város híres katedrálisának hasonló magasságú két tornyával kommunikál, amely 1995 óta a világörökség része, s a legnagyobb idegenforgalmi vonzereje a városnak. A 12. században épült gótikus székesegyház volt az első téglából megvalósult épület Európában, hatására a téglagótika elterjedt egész Észak-Európában. Így kapcsolódik a jelen a múlthoz.

A szénégető homlokzata két rétegű: a belső “bőrréteg” biztosítja a tényleges klimatikus gátat. A második réteg nyers umbra színű; szabálytalan mintázatban elszórt, lézerrel vágott kör alakú lyukakkal tarkított alumíniumfelület. Ez a felület izgalmasan változtatja meg a fény látványát, ugyanis égetésnél fokozatosan erősödik a láng, a metafórikus tűz. A koncentrált fény helyett így egy látványában finom fokozatosság valósult meg.

A toronyban lévő lámpatesteket is külön lehet programozni. Mindazonáltal a megvilágítás arra szolgál, hogy hangsúlyozza az épület ipari karakterét és mindenekelőtt, hogy valamiféle poétikus értelmet adjon a koromfekete éjszakának.

forrás: tervlap.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák