Kapcsolatfelvétel

Design

Fejhallgató, amelyet a nap éltet

Létrehozva:

|

Ha süti a nap a fejünket és nem védjük sapkáva, kendővel, bármilyen fejfedővel, annak csak a hátrányait éltük meg az eddigiekben. Ideje lesz ezentúl másképpen “megközelíteni” ezt a helyzetet, az előnyeit is számba venni. Természetesen továbbra is óvni kell az ártó napsugaraktól a fejünket, de már értéket is kapnak azok a sugarak, ha mondjuk egy napelemes fejhallgatót használunk. Tudniillik ilyen is létezik mostanság.

A nappanelek fejlesztése ott tart, hogy az ultravékony és rugalmas anyagú megoldások kikisérletezésével ezek a kis elektronikai árucikkek is képesek napenergia felhasználásával működni. Miként néz ki egy ilyen eszköz? A nappanel a fejhallgató tartó ívét borítja, a fülre rakható blokkban helyezték el az áramot leadó kis akkumulátorokat. Ezek USB-vel egyébként más eszközökről is feltölthetők. A 0,55 watt kapacitásra tervezett napelemes fejhallgató úgymond önállósíthatja is magát, ugyanis nem csak saját használatban lévő mobil fejhallgatónkat tudja ellátni energiával, hanem egy-egy esetben, akár egész napra rácsatlakozhatunk más, illetve mások által használt eszközökre is. OnBeat néven már kaphatók a kereskedelmi forgalomban ezek a britek által kifejlesztett napelemes fejhallgatók, de piaci áruk még nem közismert. Egyelőre pontosan nem tudni mibe kerülnek. A hozzávetőleges árukról van csupán információ, amelyet hetven és százhúsz angol font közötti árra taksálnak.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák