Kapcsolatfelvétel

Design

Re-design – a colostok nyert

Létrehozva:

|

A Humusz Szövetség tavaly év végén hirdette meg Re-design – Gondold újra! alkotói pályázatát, melynek témája a használati tárgyak kreatív újjá varázsolása volt. Rengeteg pályamunka érkezett, amelyekből a legötletesebb darabokat az országos turnéjára induló Re-design Vándorkiállításon lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitója április 18-án, a Magnet Közösségi Házban 10 órától lesz.

A pályázat témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított, újrahasznált használati tárgyak barkácsolása volt. A beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás célja pedig nem más, mint hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára és népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást. A pályázók két kategóriában indulhattak. Az első kategóriában lehetőségük nyílt régi bőröndből, bicikliből, esernyőből, harisnyából vagy játékból valami egészen újat kreálni, míg a másik esetben szabadon választható alapanyagból kiindulva kellett kisebb, irodában használatos kelléket készíteni. Minden más az alkotók fantáziájára volt bízva.

A pályaművek zsűrizésében a Humusz programfelelősén kívül részt vett még Ullmann Mónika, a környezetvédelem iránt elkötelezett közismert színésznő, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportjának, a MOME Ecolab-nak vezetője, Fehér Bori. A nagyközönségnek is lehetősége volt kedvenceire szavazni a Humusz Facebook oldalán keresztül. Az alkotások kiválasztásánál a dizájnon és praktikusságon kívül szempont volt, hogy mennyire kreatívan sikerült a pályázóknak a régi tárgyakat újragondolniuk. Az első kategória nyertese Erdős Anna lett, aki egy régi bőröndöt alakított át falra szerelhető könyvespolccá, amelyre egy lámpa is felkerült az olvasni vágyók számára. A második kategóriát Nagygyörgy Anna colstokból és bádogvödörből összeállított állítható lámpája nyerte.

A kiállított darabok között látni lehet majd bőröndből átalakított babaházat, kutyaetetőt, pikniktáska/asztalkát, esernyő anyagából varrt ruhát, táskát, nejlonharisnyából készült bútorhuzatot, lámpabúrát és nyakláncot. Továbbá a második kategóriában érkezett be saruból kreált kulcstartó, irattartó tejes és cipős dobozokból igényesen feldíszítve, szobainas bicikliből és bevásárlókocsiból, irodai szett billentyűzetből, lábtörlő használt zoknikból és lámpabúra aludoboz nyitófülekből – hogy csak néhányat említsünk azokból az alkotásokból, amelyeket a kiállításon megcsodálhatnak az érdeklődők. A vándorkiállítás az ország 11 helyszínén fog járni, a fővároson kívül például Komáromban, Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon is, és mindenhol egy hétig lesz látogatható.

A Re-design Vándorkiállítást először április 18-án, szombaton lehet megtekinteni a ZöldMag Fesztivál keretében a Magnet Közösségi Házban. Minden barkácsolást kedvelő, inspirációra vágyót sok szeretettel vár a Humusz Szövetség 10 órától a belső udvarban megrendezett ünnepélyes megnyitón, amelynek díszvendége Ullmann Mónika lesz. „Nem volt könnyű csak egy-egy nyertest kiválasztani, de szerencsére sokak munkáját is elismerhetjük azzal, hogy a kiállításra az alkotások széles köre kerülhet ki. Mindenképp érdemes végignézni az ötleteket, egy-kettő egészen meglepő oldaláról mutat be régi tárgyakat. Néhány megoldást már biztos, hogy én is ki fogok próbálni otthon.” – mondta a színésznő, aki a zsűri tagjaként ismerkedett meg a pályaművekkel. A kiállítás este 8 óráig látogatható, utána Iszkaszentgyörgy felé veszi az irányt, hogy országosan népszerűsítse a hulladékcsökkentés kreatív vonulatát.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!