Kapcsolatfelvétel

Design

Re-design – a colostok nyert

Létrehozva:

|

A Humusz Szövetség tavaly év végén hirdette meg Re-design – Gondold újra! alkotói pályázatát, melynek témája a használati tárgyak kreatív újjá varázsolása volt. Rengeteg pályamunka érkezett, amelyekből a legötletesebb darabokat az országos turnéjára induló Re-design Vándorkiállításon lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitója április 18-án, a Magnet Közösségi Házban 10 órától lesz.

A pályázat témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított, újrahasznált használati tárgyak barkácsolása volt. A beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás célja pedig nem más, mint hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára és népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást. A pályázók két kategóriában indulhattak. Az első kategóriában lehetőségük nyílt régi bőröndből, bicikliből, esernyőből, harisnyából vagy játékból valami egészen újat kreálni, míg a másik esetben szabadon választható alapanyagból kiindulva kellett kisebb, irodában használatos kelléket készíteni. Minden más az alkotók fantáziájára volt bízva.

A pályaművek zsűrizésében a Humusz programfelelősén kívül részt vett még Ullmann Mónika, a környezetvédelem iránt elkötelezett közismert színésznő, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportjának, a MOME Ecolab-nak vezetője, Fehér Bori. A nagyközönségnek is lehetősége volt kedvenceire szavazni a Humusz Facebook oldalán keresztül. Az alkotások kiválasztásánál a dizájnon és praktikusságon kívül szempont volt, hogy mennyire kreatívan sikerült a pályázóknak a régi tárgyakat újragondolniuk. Az első kategória nyertese Erdős Anna lett, aki egy régi bőröndöt alakított át falra szerelhető könyvespolccá, amelyre egy lámpa is felkerült az olvasni vágyók számára. A második kategóriát Nagygyörgy Anna colstokból és bádogvödörből összeállított állítható lámpája nyerte.

A kiállított darabok között látni lehet majd bőröndből átalakított babaházat, kutyaetetőt, pikniktáska/asztalkát, esernyő anyagából varrt ruhát, táskát, nejlonharisnyából készült bútorhuzatot, lámpabúrát és nyakláncot. Továbbá a második kategóriában érkezett be saruból kreált kulcstartó, irattartó tejes és cipős dobozokból igényesen feldíszítve, szobainas bicikliből és bevásárlókocsiból, irodai szett billentyűzetből, lábtörlő használt zoknikból és lámpabúra aludoboz nyitófülekből – hogy csak néhányat említsünk azokból az alkotásokból, amelyeket a kiállításon megcsodálhatnak az érdeklődők. A vándorkiállítás az ország 11 helyszínén fog járni, a fővároson kívül például Komáromban, Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon is, és mindenhol egy hétig lesz látogatható.

A Re-design Vándorkiállítást először április 18-án, szombaton lehet megtekinteni a ZöldMag Fesztivál keretében a Magnet Közösségi Házban. Minden barkácsolást kedvelő, inspirációra vágyót sok szeretettel vár a Humusz Szövetség 10 órától a belső udvarban megrendezett ünnepélyes megnyitón, amelynek díszvendége Ullmann Mónika lesz. „Nem volt könnyű csak egy-egy nyertest kiválasztani, de szerencsére sokak munkáját is elismerhetjük azzal, hogy a kiállításra az alkotások széles köre kerülhet ki. Mindenképp érdemes végignézni az ötleteket, egy-kettő egészen meglepő oldaláról mutat be régi tárgyakat. Néhány megoldást már biztos, hogy én is ki fogok próbálni otthon.” – mondta a színésznő, aki a zsűri tagjaként ismerkedett meg a pályaművekkel. A kiállítás este 8 óráig látogatható, utána Iszkaszentgyörgy felé veszi az irányt, hogy országosan népszerűsítse a hulladékcsökkentés kreatív vonulatát.

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák