Kapcsolatfelvétel

Design

Re-design – a colostok nyert

Létrehozva:

|

A Humusz Szövetség tavaly év végén hirdette meg Re-design – Gondold újra! alkotói pályázatát, melynek témája a használati tárgyak kreatív újjá varázsolása volt. Rengeteg pályamunka érkezett, amelyekből a legötletesebb darabokat az országos turnéjára induló Re-design Vándorkiállításon lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitója április 18-án, a Magnet Közösségi Házban 10 órától lesz.

A pályázat témája az egyes tárgyak funkciójának újragondolása és ezekből újrahasznosított, újrahasznált használati tárgyak barkácsolása volt. A beérkezett alkotásokból összeállított kiállítás célja pedig nem más, mint hogy ráirányítsa a figyelmet a hulladéknak szánt anyagok újrahasználhatóságára és népszerűsítse a „re-design” irányzatot, ezáltal is elősegítve a környezeti szemléletformálást. A pályázók két kategóriában indulhattak. Az első kategóriában lehetőségük nyílt régi bőröndből, bicikliből, esernyőből, harisnyából vagy játékból valami egészen újat kreálni, míg a másik esetben szabadon választható alapanyagból kiindulva kellett kisebb, irodában használatos kelléket készíteni. Minden más az alkotók fantáziájára volt bízva.

A pályaművek zsűrizésében a Humusz programfelelősén kívül részt vett még Ullmann Mónika, a környezetvédelem iránt elkötelezett közismert színésznő, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fenntarthatósági kutatócsoportjának, a MOME Ecolab-nak vezetője, Fehér Bori. A nagyközönségnek is lehetősége volt kedvenceire szavazni a Humusz Facebook oldalán keresztül. Az alkotások kiválasztásánál a dizájnon és praktikusságon kívül szempont volt, hogy mennyire kreatívan sikerült a pályázóknak a régi tárgyakat újragondolniuk. Az első kategória nyertese Erdős Anna lett, aki egy régi bőröndöt alakított át falra szerelhető könyvespolccá, amelyre egy lámpa is felkerült az olvasni vágyók számára. A második kategóriát Nagygyörgy Anna colstokból és bádogvödörből összeállított állítható lámpája nyerte.

A kiállított darabok között látni lehet majd bőröndből átalakított babaházat, kutyaetetőt, pikniktáska/asztalkát, esernyő anyagából varrt ruhát, táskát, nejlonharisnyából készült bútorhuzatot, lámpabúrát és nyakláncot. Továbbá a második kategóriában érkezett be saruból kreált kulcstartó, irattartó tejes és cipős dobozokból igényesen feldíszítve, szobainas bicikliből és bevásárlókocsiból, irodai szett billentyűzetből, lábtörlő használt zoknikból és lámpabúra aludoboz nyitófülekből – hogy csak néhányat említsünk azokból az alkotásokból, amelyeket a kiállításon megcsodálhatnak az érdeklődők. A vándorkiállítás az ország 11 helyszínén fog járni, a fővároson kívül például Komáromban, Pécsett, Nyíregyházán és Miskolcon is, és mindenhol egy hétig lesz látogatható.

A Re-design Vándorkiállítást először április 18-án, szombaton lehet megtekinteni a ZöldMag Fesztivál keretében a Magnet Közösségi Házban. Minden barkácsolást kedvelő, inspirációra vágyót sok szeretettel vár a Humusz Szövetség 10 órától a belső udvarban megrendezett ünnepélyes megnyitón, amelynek díszvendége Ullmann Mónika lesz. „Nem volt könnyű csak egy-egy nyertest kiválasztani, de szerencsére sokak munkáját is elismerhetjük azzal, hogy a kiállításra az alkotások széles köre kerülhet ki. Mindenképp érdemes végignézni az ötleteket, egy-kettő egészen meglepő oldaláról mutat be régi tárgyakat. Néhány megoldást már biztos, hogy én is ki fogok próbálni otthon.” – mondta a színésznő, aki a zsűri tagjaként ismerkedett meg a pályaművekkel. A kiállítás este 8 óráig látogatható, utána Iszkaszentgyörgy felé veszi az irányt, hogy országosan népszerűsítse a hulladékcsökkentés kreatív vonulatát.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Innád papírból a kólát?

Létrehozva:

|

Szerző:

Magyarországon teszteli egyik új fejlesztését, az újrahaszosítható papírpalackot a Coca-Cola – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon Budapesten a cég képviselői.

A The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezetője a rendezvényen jelentős csomagolástechnológiai fejlesztésnek nevezte a papírpalackot, amelyet a dán Paper Bottle Company (Paboco) közreműködésével fejlesztettek. Kerekes Péter közölte, hogy a 2 hétig tartó tesztprogram kiskereskedelmi partnere a kifli.hu online élelmiszerbolt lesz, rajtuk keresztül szerdától juttatják el a vásárlókhoz a növényalapú italt tartalmazó palackokat. Szabó Réka, a kifli.hu kereskedelmi igazgatója közölte, hogy nem csupán fogyasztói visszajelzés alapján értékelik, de vissza is gyűjtik a palackokat vizsgálatra. Ebből kiderül, alkalmasak-e a kiskereskedelmi forgalomra, bírják-e az igénybevételt a felhasználásig. A Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a fogyasztók elvárják a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot. Békefi László hozzátette, hogy a vállalat ennek megfelelve számos fejlesztést jelentett be az elmúlt években, és idén csaknem 600 millió forintot fordít arra, hogy a dobozos multipack termékek műanyag csomagolását kartonpapírra cserélje. A bejelentést a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára méltatta a bemutatón.

Nagy Miklós üdvözölte, hogy a cégek fenntarthatósági vállalásai a termékeik csomagolására is kiterjednek. Becslések szerint a csomagolóanyagok világpiaca eléri az évi ezer milliárd dollárt, amiből az élelmiszer- és italcsomagolások részesedése legalább 50 százalék – tette hozzá. A csomagolóipart – mint fogalmazott – sokszor tekintik a környezetszennyezés egyik fő felelősének, de minden termék előállítása jobban terheli a környezetet, mint a csomagolása. Környezeti szempontból ezért az a legjobb, ha a csomagolás védelmében minden áru eljut a fogyasztóhoz, és ezzel betölti a rendeltetését – hangsúlyozta. Az MTI kérdésére közölték, hogy a fejlesztési folyamat nem zárult le, így annak költségét csak a befejezést követően tudják közölni. Terveik szerint hamarosan olyan papírpalack kerülhet a piacra, amely az újrahasznosítható műanyag bélést és kupakot elhagyva teljes mértékben papírként hasznosítható újra.

 

 

Képek: coca-cola.hu

Tovább olvasom

Design

Gomba alapú, lebomló koporsót fejlesztettek holland kutatók

Létrehozva:

|

Szerző:

A különleges koporsó környezetbarát alternatívát kínál: nemcsak a természetes bomlást gyorsítja, de még a szennyezett talaj regenerálódását is segíti.

Bár sokan nem gondolnak bele, a gombák valójában lenyűgöző organizmusok, amelyek nemcsak a táplálkozásban, hanem a gyógyászatban is remekül alkalmazhatóak. Sőt, több szakértő úgy véli, hogy az élőlények még a zöldebb jövő megteremtésében is segíthetnek, hozzájárulhatnak például az olajszivárgások semlegesítéséhez. Egy holland kutató egészen meglepő területen, a temetkezésekben próbálja meg hasznosítani a gombákat – számol be a Treehugger. A Bob Hendrikx startupja, a Loop által készített Living Cocoon (Élő Gubó) a gombák fonalszerű, vegetatív részéből, micéliumból áll. A speciális koporsó felgyorsítja a bomlást, illetve javítja a talaj állapotát, miközben a benne lévő holttest néhány év alatt eggyé válik a természettel. A hagyományos temetési eljárások meglepőek károsak a környezetre. A koporsókból, illetve a kezelt holttestekből káros anyagok kerülhetnek a földbe, a normál temetést követő bomlás pedig kifejezetten lassú. Sőt, a hamvasztás is problémás lehet, hiszen a maradványok égetése során többek között szén-dioxid és higany kerül a levegőbe.

A Living Cocoon ugyanakkor kizárólag természetes, veszélytelen anyagokból épül fel. A micéliumhoz szerves vegyületeket adnak, a keveréket pedig egy formába helyezik: ahogy a micélium növekedik, felfalja a vegyületet, és nagyjából egy hét alatt felveszi az öntőforma, azaz a koporsó alakját. A folyamat további előnye, hogy nem igényel semmiféle külső energiát, fényt vagy hőt. A speciális koporsó úgy lett kifejlesztve, hogy a talajba engedve nemhogy ne ártson, hanem kifejezetten kedvezzen a földnek. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a micélium alapú anyagok képesek kivonni a különböző szennyező anyagokat. Hendrikx szerint jelenlegi életmódunk fenntarthatatlan, a Living Cocoon segítségével ugyanakkor segíthetünk a talajon, ahelyett, hogy károsítanánk azt.

A Loop eddig tíz alkalommal tesztelte élesben a koporsóját Delftben és Hágában. A vállalat célja az, hogy további elemzésekkel jobban megértsék, miként befolyásolja a Living Cocoon a föld minőségét. Hendrikx bízik benne, hogy fejlesztésükkel egy nap segíthetik majd a helyi önkormányzatokat a szennyezett területek helyreállításában.

 

 

Képek: loop-of-life.com

Tovább olvasom

Design

Bemutatták az újahasznosított műanyagból készült Lego kockát

Létrehozva:

|

Szerző:

A Lego csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGOR kocka prototípusát, amellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a LEGO dobozokban is megjelenhetnek. A kutatók tovább tesztelik és fejlesztik a PET formulát, azután dönthetnek a próbagyártásról – tették hozzá. Az újrahasznosított kocka prototípusa a Lego csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását.

forrás: lego.com

A Lego csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni. A Lego csoport több mint 400 millió amerikai dollárt (mintegy 117 milliárd forint) fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását. A Lego csoport bevétele 13 százalékkal 43,7 milliárd dán koronára (2154 milliárd forint) nőtt tavaly – közölte pénzügyi eredményeit az MTI-vel a dán építőjáték-gyártó márciusban. A működési eredménye 12,9 milliárd dán koronát tett ki 2020-ban, 19 százalékkal nőtt egy év alatt. A cég közlése szerint minden piacon kétszámjegyű volt az értékesítés növekedése; különösen nagy mértékben erősödtek Kínában, az amerikai kontinensen, Nyugat-Európában, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák