Kapcsolatfelvétel

Design

Ködben, hóban látó okosszemüveg pilótáknak

Létrehozva:

|

Bár valószínűleg senki sem ülne fel szívesen olyan repülőgépre, amit egy Google Glassen facebookozó pilóta vezet, úgy tűnik, az okosszemüvegek felválthatják a kapitányok csajozós Ray-Ban-jét. A Google már hónapokkal ezelőtt megpróbált betörni a pilótafülkékbe új kütyüjével, amit persze nem lájkvadász képek lődözésére, hanem térképek és az időjárási viszonyok böngészésére használnak a pilóták.

A sajátos újítás legkomolyabb haszna – az óriáscég reklámozásán túl – nyilvánvalónak tűnik: mivel az adatok hangvezérlésre jelennek meg a kijelzőn, a pilótának nem kell megosztania figyelmét megannyi műszer és bárányfelhő között. Bár ezt az elvet hasonlóan szem előtt tartotta, az izraeli Elbit Systems keményen rálicitált a Google-re saját okosszemüvegével. A Skylens-nek becézett találmány ugyanis amellett, hogy lencséin képes megjeleníteni a környező légiforgalom, illetve a pilótafülke egyes műszereinek adatait, tiszta látást biztosít viselőjének a legzordabb időjárási viszonyok között is. A munka érdemi részét persze nem a szemüveg, hanem a gép orrába szerelt multispektrális kamera végzi, amely ködben, esőben, hóban, vagy épp egy tomboló homokviharban is kivehető képet közvetít a környezetről a lencsékre. A szemüveget emellett egy mozgásérzékelő szenzorral is felszerelték, így a kép mindig szinkronban marad a pilóta fejtartásával.

A Skylens elsősorban azokon a kisebb repülőgépeken, illetve helikopteren bizonyulhat hasznosnak, melyeket méretükből adódóan nem szereltek fel landolássegítő eszközökkel, ám komoly segítséget nyújthat a pilótáknak katonai bevetéseken is. Amennyiben a készülék nem bukik el a légialkalmassági vizsgálatokon, akár már 2016-ban piacra kerülhet, ám nem mindenki osztja a gyártó felhőtlen optimizmusát. Simon Brown angol pilótaoktató szerint például egyenesen veszélyes lenne a Skylens forgalmazása, hiszen így sokan kedvet (és hamis önbizalmat) kaphatnak az ítéletidőben való röpködéshez.

forrás: index.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!