Kapcsolatfelvétel

Design

Ködben, hóban látó okosszemüveg pilótáknak

Létrehozva:

|

Bár valószínűleg senki sem ülne fel szívesen olyan repülőgépre, amit egy Google Glassen facebookozó pilóta vezet, úgy tűnik, az okosszemüvegek felválthatják a kapitányok csajozós Ray-Ban-jét. A Google már hónapokkal ezelőtt megpróbált betörni a pilótafülkékbe új kütyüjével, amit persze nem lájkvadász képek lődözésére, hanem térképek és az időjárási viszonyok böngészésére használnak a pilóták.

A sajátos újítás legkomolyabb haszna – az óriáscég reklámozásán túl – nyilvánvalónak tűnik: mivel az adatok hangvezérlésre jelennek meg a kijelzőn, a pilótának nem kell megosztania figyelmét megannyi műszer és bárányfelhő között. Bár ezt az elvet hasonlóan szem előtt tartotta, az izraeli Elbit Systems keményen rálicitált a Google-re saját okosszemüvegével. A Skylens-nek becézett találmány ugyanis amellett, hogy lencséin képes megjeleníteni a környező légiforgalom, illetve a pilótafülke egyes műszereinek adatait, tiszta látást biztosít viselőjének a legzordabb időjárási viszonyok között is. A munka érdemi részét persze nem a szemüveg, hanem a gép orrába szerelt multispektrális kamera végzi, amely ködben, esőben, hóban, vagy épp egy tomboló homokviharban is kivehető képet közvetít a környezetről a lencsékre. A szemüveget emellett egy mozgásérzékelő szenzorral is felszerelték, így a kép mindig szinkronban marad a pilóta fejtartásával.

A Skylens elsősorban azokon a kisebb repülőgépeken, illetve helikopteren bizonyulhat hasznosnak, melyeket méretükből adódóan nem szereltek fel landolássegítő eszközökkel, ám komoly segítséget nyújthat a pilótáknak katonai bevetéseken is. Amennyiben a készülék nem bukik el a légialkalmassági vizsgálatokon, akár már 2016-ban piacra kerülhet, ám nem mindenki osztja a gyártó felhőtlen optimizmusát. Simon Brown angol pilótaoktató szerint például egyenesen veszélyes lenne a Skylens forgalmazása, hiszen így sokan kedvet (és hamis önbizalmat) kaphatnak az ítéletidőben való röpködéshez.

forrás: index.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák