Kapcsolatfelvétel

Utazás

Kórházzá is alakítható egy tervezett zöld teherszállító repülő

Létrehozva:

|

Egy spanyol tervező óriási teherszállító repülőgép koncepcióját dolgozta ki, mely olyan nagy, hogy rakterében két Airbus A350 utasszállító törzse elférne.

Oscar Vinals, barcelonai tervező tavaly hívta fel magára a figyelmet egy utasszállító koncepcióval, amely kombinálná az összes meglévő és küszöbön álló technológiát egy jövőbeli repülőgéphez. A Sky Whale dizájnja a hibrid hajtóművektől a napelemeken át a virtuálisvalóság-ablakokig mindent felölel.

A szakember most egy még nagyobb gép koncepcióját készítette el. A GIGAbay teherszállító óriási raktere mellett korszerű anyagok (többek között ötvözetek, kerámia- vagy szálkompozitok, szén nanocsövek, száloptikás vezetékek és okos anyagok) révén sokkal energiahatékonyabb lenne, mint a kisebb teherszállítók, kevesebb üzemanyagot is fogyasztana, miközben nagyobb teher szállítására lenne képes. Hibrid elektromos hajtóművei révén kisebb mennyiségű káros anyagot bocsátana ki és csendesebb is lenne.

Fedélzeti alternatív energiarendszerei – nap- és szélelemek, illetve hidrogén üzemanyagcellák – révén a GIGAbay repülés közben tulajdonképpen saját maga állítaná elő és tárolná el a működéséhez szükséges energiát. Landolás után többek között mobilis töltőállomássá, szennyvíztisztító üzemmé vagy akár háromszintes önfenntartó kórházzá alakítható.

Mindenekelőtt azonban szuperhatékony teherszállítónak tervezik. A konfiguráció függvényében a repülőgép mintegy 220 tonna rakományt szállíthatna több mint 2300 köbméteres rakterében. A hajtóművek a tervek szerint függőlegesen 45 fokig elforgathatóak, így kisebb kifutóra lenne szükség a felszálláshoz és landoláshoz.

A tervező szerint a repülőgép felépítésének előnye környezetbarát aspektusa, raktérkapacitása és sokoldalúsága.
http://www.hirado.hu/

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Új autóbuszokat állított forgalomba a Volánbusz Tolnában

Négy új, Volvo B6SC-8900 típusú autóbuszt állított forgalomba a Volánbusz április végén Tolna vármegyében, az új járművek nettó beszerzési értéke mintegy 255 millió forint volt; az új buszokkal a vármegyei flotta átlagéletkora 11,46 évre csökkent – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Volánbusz 2018 óta Tolna vármegye csaknem 230 darabos autóbusz-állományának már több mint negyedét lecserélte. Eddig 59 új autóbusz érkezett a flottába, amely most tovább frissült a négy, legkorszerűbb, Euro 6e környezetvédelmi besorolású dízel motorral hajtott járművel – írták. A nagy befogadóképességű, hosszított szóló kivitelű Volvo buszok Szekszárd és Tamási vonzáskörzete mellett a szomszédos vármegyékbe: Szekszárdról többek között Siófokra, Balatonföldvárra, Harkányba és Pécsre is közlekednek. A 8 érintett autóbuszvonalon a közlekedési társaság évente mintegy 123 ezer utazást bonyolít. Beszámoltak arról, hogy a MÁV-Volán-csoport járműfiatalítási programjában az elmúlt öt évben az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően 2205 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 295 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Tolna vármegyébe legutóbb 20 Credobus Econell 12 és 6 Credobus Inovell 12 típusú autóbusz érkezett, a legújabb járművekkel együtt 63 új jármű fiatalította a flottát.

A Volánbusz 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte. Tolna vármegyében 344 autóbusz-vezetővel 24 helyi és 112 helyközi vonalon szállítja az utasokat. Azt írták, hogy a Volánbusz flottájába a 2022-ben zárult közbeszerzési eljárás eredményeként 50 Volvo B6SC-8900 típusú autóbusz érkezett. Tolna mellett Baranya, Somogy, Vas, Veszprém, Zala, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok es Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye helyközi autóbuszvonalain is találkozhatnak majd velük az utasok. Az alacsony belépésű, akadálymentes buszok légkondicionáltak, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!