Kapcsolatfelvétel

Utazás

Kórházzá is alakítható egy tervezett zöld teherszállító repülő

Létrehozva:

|

Egy spanyol tervező óriási teherszállító repülőgép koncepcióját dolgozta ki, mely olyan nagy, hogy rakterében két Airbus A350 utasszállító törzse elférne.

Oscar Vinals, barcelonai tervező tavaly hívta fel magára a figyelmet egy utasszállító koncepcióval, amely kombinálná az összes meglévő és küszöbön álló technológiát egy jövőbeli repülőgéphez. A Sky Whale dizájnja a hibrid hajtóművektől a napelemeken át a virtuálisvalóság-ablakokig mindent felölel.

A szakember most egy még nagyobb gép koncepcióját készítette el. A GIGAbay teherszállító óriási raktere mellett korszerű anyagok (többek között ötvözetek, kerámia- vagy szálkompozitok, szén nanocsövek, száloptikás vezetékek és okos anyagok) révén sokkal energiahatékonyabb lenne, mint a kisebb teherszállítók, kevesebb üzemanyagot is fogyasztana, miközben nagyobb teher szállítására lenne képes. Hibrid elektromos hajtóművei révén kisebb mennyiségű káros anyagot bocsátana ki és csendesebb is lenne.

Fedélzeti alternatív energiarendszerei – nap- és szélelemek, illetve hidrogén üzemanyagcellák – révén a GIGAbay repülés közben tulajdonképpen saját maga állítaná elő és tárolná el a működéséhez szükséges energiát. Landolás után többek között mobilis töltőállomássá, szennyvíztisztító üzemmé vagy akár háromszintes önfenntartó kórházzá alakítható.

Mindenekelőtt azonban szuperhatékony teherszállítónak tervezik. A konfiguráció függvényében a repülőgép mintegy 220 tonna rakományt szállíthatna több mint 2300 köbméteres rakterében. A hajtóművek a tervek szerint függőlegesen 45 fokig elforgathatóak, így kisebb kifutóra lenne szükség a felszálláshoz és landoláshoz.

A tervező szerint a repülőgép felépítésének előnye környezetbarát aspektusa, raktérkapacitása és sokoldalúsága.
http://www.hirado.hu/

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona minden tengerparti strandján

Létrehozva:

|

Szerző:

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

“Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége. A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák