Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Lebegő szélfarmot valósítana meg Norvégia

Olajfúrókat szeretne ellátni árammal.

Létrehozva:

|

A projekt elég ellentmondásos, mert a létesítmény által megtermelt energiával olaj- és gázfúrókat is el akarnak látni. A projekt résztvevői szerint a szélfarm használatával csökkenthetik a kibocsátást, a létesítmény ugyanakkor hosszabb távon támogathatja a fosszilis energiahordozók kinyerését. Norvégia elkezdte felépíteni a világ legnagyobb lebegő szélfarmját az ország nyugati partjainál – számol be az Interesting Engineering. Ellentmondásos módon a létesítményt részben arra fogják felhasználni, hogy energiával lássák el a térség gáz- és olajtermelését. Az Északi-tengeren a szélsebesség rendkívüli, ezért egyre több szélerőművet telepítenek ide. Tavaly például egy 50 megawattos skót szélfarmot fejeztek be, amely 55 ezer háztartás számára biztosíthat áramot. Nem meglepő módon Norvégia is folytat hasonló projekteket.

A Hywind Tampen nevű tengeri létesítmény kapacitása a tervek szerint 88 megawattos lesz. A telephez 11 turbina tartozik majd, melyek mind olyan lebegő betonszerkezeteken lesznek, amelyeket alul rögzítenek egy közös rendszerben. A parkot a parttól 140 kilométerre akarják létrehozni, a turbinák 260-300 méter mély vízben fognak állni. A projekt már javában zajlik, eddig négy turbinát helyeztek ki. Az energiatermelés előreláthatóan 2022 harmadik negyedévében kezdődik majd, az előállított áram egy részéből a Snorre és a Gullfaks olaj- és gázmezők energiaszükségletét tervezik kielégíteni. A projektben részt vevő egyik vállalat, az Equinor szerint a létesítmény a helyi platformok éves energiaigényének 35 százalékát láthatja el. Mivel a szükséges áramot alapvetően fosszilis energiahordozók révén termelnék meg, a projekttel évente mintegy 200 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást és ezer tonna nitrogén-oxid-emissziót spórolhatnak meg. Az építéshez használt megoldások ráadásul segíthetik a későbbi lebegő szélfarmok létrehozását.

Norvégiában sok területen törekednek a zöld technológia alkalmazására, az elektromos autók használatát tekintve például a világelithez tartozik az ország. Norvégia ugyanakkor a bolygó ötödik legnagyobb olajkinyerője, és a harmadik legjelentősebb földgázexportőre. A szélfarmmal az olaj és gáz feltárása valamivel környezetbarátabb lesz, a projekt ugyanakkor azt mutatja, hogy a skandináv hosszú távon is gondolkozik a fosszilis energiahordozókban.

Zöld Energia

Több mint 3000 milliárd forint beruházást generálhat az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer

Az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer által ösztönzött beruházások teljes összege az évtized végéig elérheti Magyarországon a 3000 milliárd forintot, az általuk kiváltott energiamegtakarítás pedig a 18 petajoule-t, ami évente csaknem 600 ezer köbméter gáz felhasználását teszi feleslegessé – közölte a KPMG az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A tanácsadó cég emlékeztetett: a kötelezettségi rendszer lényege, hogy a “szennyező fizet” elve alapján gigajoule-onként 50 ezer forint bírsággal sújtja azokat a kötelezetteket (leegyszerűsítve az energiakereskedőket), amelyek nem teljesítik a számukra előírt energiamegtakarítási kötelezettséget. Az Európa több más országában is működő modell pénzügyi ösztönzőkön keresztül arra készteti az energiakereskedőket és felhasználókat, hogy egymással együttműködve valósítsanak meg energiahatékonysági beruházásokat.

A KPMG jelezte: bár az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer elvileg a lakossági, a közintézményi és a vállalati ügyfelek számára egyaránt nyitott, számításaik szerint túlnyomórészt vállalatok lesznek azok, amelyek ilyen energiahatékonysági fejlesztésekbe belevágnak. A tanácsadó cég szakemberei szerint a rendszer működése még számos problémát vet fel. A rendszerbe épített ösztönzők ugyanakkor már ma is elég nagyok ahhoz, hogy számottevően javítsák az energiahatékonysági beruházások megtérülési idejét, így kellően vonzó legyen a kereskedőknek és a felhasználóknak ahhoz, hogy komoly fejlesztésekbe kezdjenek. Míg az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer első két évében a kötelezettek inkább kifizették a büntetést, addig 2023-tól már megéri a kötelezett szolgáltatóknak és kedvezményezett ügyfeleknek összefogni, hogy energiahatékonysági fejlesztés végrehajtásával, illetve annak igazolásával nyerjék el és osszák el az így felszabaduló kvóták ellenértékét – fejtette ki a közleményben Losonczy Géza, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadás szektor vezetője.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!