Kapcsolatfelvétel

Utazás

Már fesztiválra is telekocsival megyünk

Létrehozva:

|

Bár a járvány alatt a legkedveltebb hazai telekocsi szolgálatás, az Oszkár is jóval kevesebb utazást regisztrált, a korlátozások feloldásával és a hagyományosan forgalmasabb nyári hónapok beköszöntével visszatértek az utasok.

A fesztiválszezon jelentősen megnövelte a helyfoglalások számát, Sopronba például a VOLT idejére 7-8-szorosára nőtt a forgalom. Egy-egy ilyen út arra is kitűnő alkalom, hogy aki eddig még nem tette, kipróbálja a telekocsi szolgáltatást, amely a növekvő üzemanyagárak és környezetvédelmi szempontok miatt is okos választás. „A hazai nyári fesztiválkínálat szinte már zavarba ejtően széles, mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló rendezvénysorozatot, amelyek az ország minden szegletében várják a látogatókat. Csakhogy éppen ebből adódik az egyik leggyakoribb nehézség: hogyan jutunk oda? Ugyanis a programoknak otthont adó településeket gyakran tömegközlekedési eszközökkel csak több átszállással, hosszú idő alatt lehet elérni, autóval pedig a parkolás okozhat gondot a helyszínen. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a nyári fesztiválok idején a megszokott forgalom sokszorosát tapasztaljuk. Idén különösen szembetűnő ez a növekedés például Sopron esetében, ahová a fesztivál alatt a szokásosnál 7-8-szor többen indultak útnak Oszkárral” – mondta Prácser Attila, az Oszkar.com Telekocsi szolgáltatás társalapítója.

A 2007 novemberétől működő útitárskereső szolgáltatás közössége mára több mint 900 ezresre nőtt, és az Oszkár saját számításai alapján az azóta eltelt időben az utasaik több mint 28 milliárd forintot spóroltak meg és 4 milliárd kilogramm CO2-kibocsátástól óvták meg a környezetet. Az elmúlt évek statisztikáiból kiderül, hogy leggyakrabban a főváros és Miskolc, Szeged, Pécs, Nyíregyháza és Debrecen viszonylatában használják az Oszkárt. A legtöbben 100–300 km közötti távolságra utaznak, túlnyomó részben az országhatárokon belül veszik igénybe a szolgáltatást (88,3%), de például Németországból, Ausztriából, az Egyesült Királyságból és Hollandiából is érkeznek foglalások/autós hirdetés feladások.

Az elmúlt egy évben a rendszerben több mint 600 000 foglalást regisztráltak, egy felhasználó átlagosan 3-szor telekocsizott, illetve körülbelül 6 db autós hirdetést adott fel. Az utasok és autósok között van, aki minden alkalommal oszkározik, amikor útnak indul, de ezt évente csak néhányszor teszi (pl. hosszú hétvégéken, vagy csak nyáron, a fesztiválszezonban), de akad olyan is, aki ingázik, ezért naponta kétszer vagy hetente kétszer él ezzel a lehetőséggel. Az oszkáros közösségben az autósok inkább férfiak, az utasok pedig inkább nők, a legjellemzőbb korosztály a 25-34 év közöttieké.

A koronavírus-járvány ezen a területen is nyomot hagyott: az Oszkár saját, nem reprezentatív felmérése szerint, amelyben 850, korábban rendszeresen oszkározó, de jelenleg inaktív tagot kérdeztek meg, a járvány sokak életét teljesen átalakította. Majdnem háromnegyedüknek megváltoztak a körülményei, sokan kezdtek home office-ban dolgozni, távoktatásban tanulni, 18 százalékuknak a koronavírus miatt nem kell annyit utaznia, mint korábban. A válaszolók alig néhány százaléka mondta azt, hogy fél a covidtól, ezért nem tartja jó ötletnek a közös utazást.

Advertisement

A járványveszély csökkenésével viszont ismét emelkedni kezdett az utasok száma, egyre többen a nyári fesztiválokra is telekocsival indulnak. Sokan nemcsak kényelmi szempontok miatt választják az utazásnak ezt a módját, hanem a környezettudatosság és egyre inkább a költségeik csökkentése is befolyásolja a döntésüket. Ők minden bizonnyal felfigyeltek arra, amire már a Független Benzinkutak Szövetsége és energetikai szakértők is felhívták a figyelmet: a háború miatt gondok lehetnek az üzemanyag-ellátásban, ezért erősen ajánlott visszafogni a fogyasztást. Szintén erre ösztönöz a benzin és a kőolaj árának drasztikus emelkedése is, amit Magyarországon egyelőre kevésbé érzékelnek a vásárlók, azonban a hatósági árak eltörlése után valószínűsíthető, hogy a most fizetendő összeg közel kétszeresével kell majd szembesülni egy-egy tankolás során. Ezért mindenkinek érdemes már most felkészülni erre az időszakra és költségkímélőbb alternatívákat keresni, mint például a tömegközlekedés vagy a telekocsizás, akár autósként, akár utasként.

Utazás

Már Budapesten is látható a National Geographic női életeket bemutató fotókiállítása

Létrehozva:

|

Szerző:

Már Budapesten is látható a National Geographic Nők: A változás évszázada című fotókiállítása, mely a nők életébe enged bepillantást a világ különböző tájain – tudatta a kiállítás kommunikációjával megbízott ügynökség hétfőn az MTI-vel.

A National Geographic Hungary és a National Geographic Society most először hozta Magyarországra hozza a kiállítást. A tárlat a National Geographic páratlanul gazdag fotógyűjteményéből merít, az érdeklődők elé tárva a világ különböző tájain élő nők múltját, jövőjét, mindennapi életét, valamint szépségét és bölcsességét – olvasható a közleményben. A kiállítás nagyhatású személyiségeket bemutató, Inspiráló nők elnevezésű szekciójában három, a maga szakterületén kiemelkedőt alkotó magyar nővel is megismerkedhetnek az érdeklődők: Jurányi Zsófia légkörfizikussal, az Antarktiszon és az Északi-sarkvidéken egyaránt otthonosan mozgó sarkkutatóval; Kubinyi Enikő etológussal, a Szenior Családi Kutya Program megalapítójával; valamint Nedeczky Júlia hegymászóval, aki a Karakorumban található Gasherbrum II. csúcs meghódításával új fejezetet nyitott a magyar hegymászás történetében – írták.

A közlemény felidézi, hogy a National Geographic Society, a világ egyik legnagyobb tudományos és ismeretterjesztő szervezete, 1888-as megalapítása óta gyűjti a világ különböző társadalmai mindennapi életét dokumentáló fotókat. Az így megörökített pillanatok egy egészen egyedülálló történetté állnak össze a kiállítás paravánjain, látványosan kirajzolva a női szerep változásait az elmúlt évszázad folyamán.
A tájékoztatás szerint a National Geographic munkatársai többéves munkával a fotók és emberi történetek e páratlan gyűjteményére támaszkodva hozták létre a kiállítást. Iwona El Tanbouli-Jablonska, a National Geographic magazin lengyel nyelvű kiadásának művészeti vezetője és a kiállítás kurátora harminc időtlen, örök érvényű pillanatot választott ki, rajtuk keresztül különböző nemzetiségű és foglalkozású nők történét az érdeklődők elé tárva, egymástól merőben különböző társadalmakban és kulturális környezetben.

A kiállításon a ritkán látott kuriózumokon kívül olyan híres, mára legendássá vált képeket is meg lehet tekinteni, mint Steve McCurry a zöld szemű afgán lányról készült fotója – írják. Az ingyenes tárlat a budapesti Arena Mall bevásárlóközpontban hétfő és december 11. között látogatható – áll az összegzésben.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!