Kapcsolatfelvétel

Design

Még idén jön az otthon nyomtatható robot

Létrehozva:

|

Az Intel azt tervezi, hogy még idén piacra dob egy olyan csomagot, amellyel otthon is nyomtathatunk magunknak működő robotot.

Ehhez egy 3D nyomtató kell, és nagyjából 1600 dollár. A hardver tervei ingyen letölthetők lesznek, így a robot kinézetét kedvünk szerint változtathatjuk. A csomagban lesznek a fontosabb alkatrészek, mint a motor, a vezetékek, a processzor és az akkumulátor. A kereskedelmi modell Intel Edison csipeket fut majd, a nagyobb teljesítményű robotba pedig Intel Core i5-ös processzorok kerülnek. Ez utóbbi ára jóval magasabb is lesz, nagyjából 16 ezer dollárt kérnek majd érte.

A cég arra számít, hogy öt éven belül bárki tud otthon használható robotot építeni magának ezer dollár alatti áron. A robot open source rendszerben működik majd, vagyis bárki tud rá alkalmazást írni. A felhasználók is telepíthetnek rá programokat attól függően, hogy mire akarják majd használni. Az Intel a Code Conference-en mutatta be a prototípust, Jimmyt. A robot sétált, beszélt és táncolt. Ez utóbbiban azonban van még mit fejlődnie. Maga Brian David Johnson, az Intel hivatalos futuristája is annyit jegyzett meg, hogy valószínűleg geekektől tanult táncolni.

forrás: index.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák