Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Naperőműveket építenének a rossz minőségű hesseni földeken

Létrehozva:

|

A német szövetségi tartományok egyre több területet szeretnének szabaddá tenni a napenergia-termeléshez.

Bajorország és Baden-Württemberg után Hessen is bejelentette, hogy a rossz minőségű földeket elérhetővé teszi a naperőműveket létrehozó vállalatok számára. A Bundesverband Solarwirtschaft e. V. (BSW) nevű szervezet üdvözölte a hírt és abból indult ki, hogy a három tartományt továbbiak fogják követni és a szükséges mennyiségben biztosítanak majd földeket a napenergiás áramtermelésre. Carsten Körnig, a BSW ügyvezetője elmondta, hogy a tető- és homlokzatfelületek hasznosítása mellett egyre inkább előtérbe kerülnek azok a szabad területek is, amelyek alkalmasak a napenergia termelésére. Ezeket a projekteket a lakosság is maximálisan elfogadja, mert alig jelentenek beavatkozást a természetbe és a tájképbe. Éppen ezért azzal számolnak, hogy a szövetségi tartományok egyre erősebben érdeklődnek majd e területek hasznosítása iránt és azt is javasolják azoknak, hogy kövessék Bajorország, Baden-Württemberg és Hessen példáját. Aki gazdaságilag is profitálni akar a növekvő ökoáram-keresletből, az hamarosan kénytelen lesz követni ezt a trendet.

A szakember hozzátette, hogy az elképzelés azokban a tartományokban is népszerűvé válhat, amelyek a közeljövőben leállítanák a szénbányászatot. A megújuló energiák ugyanis munkahelyeket és értéket teremtenek. A szénerőművekről való lemondáshoz és a sikeres regionális struktúraváltáshoz olyan tartományoknak is csatlakozniuk kellene, mint Észak-Rajna-Vesztfália, Szászország és Brandenburg. E tartományoknak ki kellene jelölniük az ilyen módon hasznosítható földterületeket. A BSW a szövetségi kormánytól arra számít, hogy ősztől végrehajtja a koalíciós szerződés 2019-re és 2020-ra tervezett pontjait, amelyek lényege, hogy az érintett régiókban enyhítenének a naperőművek helyszínével kapcsolatos előírásokon, amelyek korlátozzák a beruházásokat. A szervezet emellett azt követelte, hogy meg kell szüntetni a naperőmű-építést akadályozó piaci tényezőket, írta a solarwirtschaft.de.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Horvátországban egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezik

Egy 39 megawatt teljesítményű naperőmű építését tervezi a legnagyobb francia zöldenergia-termelő cég horvátországi leányvállalata, a Neoen Renewables Croatia a Zárához (Zadar) közeli Policnik járásban – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát gazdasági napilap csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

A napenergiát villamos energiává alakító modulokat összesen 83,9 hektáron tervezik elhelyezni. A befektetők becslései szerint az erőmű évente 76,5 gigawattóra áramot termel majd, és 25 ezer háztartás áramszükségletét fedezi. A Horvát Elektromos Művek (HEP) tulajdonában lévő naperőmű a szintén Zára megyei Stankovciban például 1500 háztartást tud ellátni árammal – írta a lap. A cég jelezte: a modulokat állványokon helyezik el, így az állatok és a növények természetes élőhelye nem sérül. A Policnik Naperőmű környezeti elfogadhatóságáról február 21-ig tart a nyilvános vita.

A Horvát Megújuló Energia Szervezetek Szövetsége (OIEH) rámutatott: egyfajta agrofotovoltaikus (termőföld fölé épített) napelemes rendszerről van szó, amely ötvözi az energia- és mezőgazdasági termelést, és amely egyre népszerűbb az EU-ban. A kutatások bebizonyították, hogy a termőföldek fölé épített napelemek alatt a mezőgazdasági kultúrák védettek a szárazság, a túlzott napsütés vagy egyéb környezeti hatások ellen. Kevesebb a vízveszteség, ami hozzájárul a növények növekedéséhez és a nagyobb hozamhoz. A naperőmű megépítése nem csökkenti a megművelhető termőföldek területét – emelte ki az OIEH. A Neoen Renewables Croatia az amerikai Tesla céggel együttműködve a világ legerősebb, 300 megawatt kapacitású akkumulátorának megépítésében is részt vesz. Horvátországban már több projektet is indított, köztük a Pristeg melletti Dobra Voda naperőmű és a Pakostan melletti Vlake napelempark megépítését. Ezek kivitelezésére vonatkozó eljárása tavaly lezárult, míg a most bejelentett még folyik.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!