Kapcsolatfelvétel

Design

Okosteniszütővel még Nadal is jobb lehet

Létrehozva:

|

Szenzorokkal ellátott okosteniszütőt fejlesztett ki egy francia cég. Az ütésekről adatokat rögzítő ütőket már a Roland Garroson és Wimbledonban is használhatják a sztárok.

„Számomra hihetelen, hogy még a világ legjobb teniszezője, Rafael Nadal sem tudja igazán, mi történik az ütőjén, csak érzésekre megy, semmilyen adata nincs róla. Ez olyasmi, mintha F1-pilóta lennél, de nem tudnád, mennyivel mész” – mondta Eric Babolat, az ütőt fejlesztő cég vezetője.

A tíz éve fejlesztés alatt álló okos teniszütő a húrokba elhelyezett szenzorokkal és a nyélbe épített csippel gyűjti az adatokat. Egy meccs után megállapítható, hogy egy-egy ütés milyen erős volt, hol találkozott a labda az ütő felületével, mennyi energiát használt fel a játékos a meccs során, és egyáltalán hányszor ütött. Az összegyűjtött információk bluetooth-szal egyből okostelefonokra, tabletekre továbbíthatók. A meccsek közben ezt nem lehet kihasználni, mert a teniszszövetség szabályai szerint még az edzőktől sem kaphatnak azonnali visszajelzést a játékosok. Az ütőt amatőrökkel és olyan profikkal, mint Rafael Nadal, Jo-Wilfried Tsonga és Li Na tesztelték. Babolat szerint az év közepétől már versenyeken is használni fogja néhány játékos.

„Az adatok elemzéséből, származzanak azok egyetlen vagy akár több meccsről, elemezheted a játékosod ütésválasztását. Kiderül, hogy túl sok variációt vagy nem eleget használ, vagy az is, hogy nem használja ki erősségeit, vagy az is, hogy túl védekezően játszik. Azt is láthatod, hogy mennyi erőt fektet a játékos az ütésekbe, nem csalhat, mert fekete-fehéren ott lesz minden a statisztikákból” – mondta a Telegraphnak Andy Murray korábbi edzője, Mark Patchey.

Babolat szerint nemcsak profik fogják értékelni az új ütők használatát, de jó móka lehet az amatőröknek is, akik összehasonlítgathatják az ütőerejüket. Az ütőhöz bárki hozzájuthat, 399 euróért (120 ezer forint) árusítják.

forrás: sportgeza.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák