Kapcsolatfelvétel

Design

Önvilágító kétkerekű – napenergiás bicikliváz

Létrehozva:

|

Akik sötétedés után is bringáznak tudják, micsoda veszélynek vannak kitéve, még akkor is, ha kerékpárjukra elől és hátul is világítást szerelnek.

Védelmükre fejlesztették ki azt a megoldást, amelynek lényege, hogy a kerékpár váza napenergiával “tölthető fel” és ennek köszönhetően a bringának ez a része sötétben is világít, írja a zoldtrend.hu. Különösen fontos ez a téli hónapokban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, s mind több biciklizőnek kell sötétben közlekednie munkája végeztével. Elemi követelmény ilyenkor a láthatóság és nem mindig lehet hagyatkozni az autósok körültekintő figyelmére. A kerekezők részéről tehát az aggodalom okkal-joggal érthető. S miként is tud világítani a váz? Nos olymódon, hogy napenergiával aktiválható festékkel vonják be, amely közel egy órán át sötétedés után is feltűnően ragyog, mutatja merre gurul a biciklis. Az egy órányi napenergiás vázvilágítás nyilvánvalóan behatárolja a kerékpár funkcionális képességét, azaz éjszakai túrákra nem alkalmas, ott kellenek az extra lámpák, mégis üdvözítő ennek a különleges kétkerekűnek a megjelenése, a kerékpárosok védelme érdekében ez az izgalmas kezdeményezés érdemes a tovább fejlesztésre.

 

 

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák