Kapcsolatfelvétel

Design

Vidámpark az atomerőműben

Létrehozva:

|

A tendencia világszerte érvényesül, miszerint az atomenergia felhasználása fokozatosan visszaszorul az energiaellátásban és egyre nagyobb teret nyer a megújuló energiaforrások hasznosítása.

A változással viszont felmerül az a kérdés, mi lesz a sorsa a leállított atomerőműveknek?  Példának okáért, Németország 2022-ig a teljes átállás mellett tette le voksát az ország energiaellátásában, szó szerint napirendi kérdéssé vált ennek az “örökségnek a rendezése”. Meglepő megoldást kínál az ügyben ország nyugati felében megvalósított projekt, amely azt hivatott megmutatni, miként lehet vidámparkot létrehozni egy atomreaktor területén, eddig soha nem látott módon átalakítani egy ilyen veszélyes objektumot.

 

Hogy az ötletet siker koronázta, bizonyságul szolgál rá az a látogatói statisztika, amely arról tanúskodik, hogy sok százezer látogató kereste már fel ezt a különös múlttal bíró vidámparkot a világ minden szegletéből. S ha már a múltat idézzük, az átalakított erőmű épületeit 1972-ben kezdték építeni, de műkődése nem lett hosszúéletű. Tudniillik szinte folyamatosan támadások kereszttüzében állt a nukleáris energia elleni erőteljes tiltakozások miatt.

 

Sorsa hamar megpecsételődött, tíz esztendő sem kellett hozzá mígnem befejezte működését, a reaktort leállították. Ez adott szabad utat az átalakításának. A munkálatok költsége mintegy négy milliárd dollárt tett ki, de a hatalmas invesztáció eredménye példaadó mintául szolgált. Nem mindennapi turisztikai látványosságot építettek ki ezen a hajdanvolt veszélyes munkaterületen.

Advertisement

forrás: alternativenergia.hu

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák