Kapcsolatfelvétel

Design

3 centis lyukat is begyógyít egy új műanyag

Létrehozva:

|

Az önmagukat gyógyító műanyagok már hétköznapi tárgyakon is megjelentek, például az LG egyik menő okostelefonjának a hátlapja is el tudja tüntetni a vékony karcolásokat.

A Science tudományos lapban bemutatott új műanyag azonban ennél sokkal komolyabb dolgokra is képes: 3 centiméteres lyukak is úgy eltűnnek, mintha soha ott sem lettek volna.

A kisebb sérüléseket begyógyító műanyagok általában egy kicsit megolvadnak és újraformálódnak, így tüntetik el a karcolásokat. Ez egészen biztosan nem működne egy akkora lyuk esetében, amin átférne a hüvelykujjunk, hiszen ott sok anyag elvész, nincs mit újraolvasztani. Ezért azt találták ki az Illinoisi Egyetem kutatói, hogy valamiképpen oda kell szállítani a pótlást. Az általuk kitalált öngyógyító módszer egyszerre kémiai és mechanikai. Olyan polimert hoztak létre, amelyben az emberi érrendszerhez hasonló vékony vénák húzódnak. Ezek szállítják a helyére a helyreállításhoz szükséges anyagokat. Amikor a műanyagon törés keletkezik, a felszakadó vénákból elkezdenek kiáramlani az anyagok, egészen addig, amíg be nem fedik a sérülést. Két kémiai reakció követi egymást: először egy gél jön létre, majd az egész megszilárdul, mint az élőlények sebein a heg.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák