Kapcsolatfelvétel

Design

3 centis lyukat is begyógyít egy új műanyag

Létrehozva:

|

Az önmagukat gyógyító műanyagok már hétköznapi tárgyakon is megjelentek, például az LG egyik menő okostelefonjának a hátlapja is el tudja tüntetni a vékony karcolásokat.

A Science tudományos lapban bemutatott új műanyag azonban ennél sokkal komolyabb dolgokra is képes: 3 centiméteres lyukak is úgy eltűnnek, mintha soha ott sem lettek volna.

A kisebb sérüléseket begyógyító műanyagok általában egy kicsit megolvadnak és újraformálódnak, így tüntetik el a karcolásokat. Ez egészen biztosan nem működne egy akkora lyuk esetében, amin átférne a hüvelykujjunk, hiszen ott sok anyag elvész, nincs mit újraolvasztani. Ezért azt találták ki az Illinoisi Egyetem kutatói, hogy valamiképpen oda kell szállítani a pótlást. Az általuk kitalált öngyógyító módszer egyszerre kémiai és mechanikai. Olyan polimert hoztak létre, amelyben az emberi érrendszerhez hasonló vékony vénák húzódnak. Ezek szállítják a helyére a helyreállításhoz szükséges anyagokat. Amikor a műanyagon törés keletkezik, a felszakadó vénákból elkezdenek kiáramlani az anyagok, egészen addig, amíg be nem fedik a sérülést. Két kémiai reakció követi egymást: először egy gél jön létre, majd az egész megszilárdul, mint az élőlények sebein a heg.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!