Zöldinfó
Mit tehetünk a jó vízminőség érdekében?
Bár Magyarországon jellemzően jó minőségű az ivóvíz, a lakosság körében egyre gyakoribb az ivóvíztisztító kisberendezések használata.
Eredetétől függetlenül ivóvíznek minősül minden, eredeti állapotában vagy kezelés utáni állapotban lévő, ivásra, ételkészítésre és egyéb háztartási célokra szánt víz. Ebbe a körbe tartozik a hálózatról vagy tartálykocsiból szolgáltatott és a kereskedelmi forgalomba kerülő, edénybe (palack, tartály, ballon) töltött víz is. Ivóvíz továbbá az élelmiszerek előállításához felhasznált víz is, beleértve az emberi fogyasztásra szánt anyagok és termékek gyártását, feldolgozását, konzerválását és forgalmazását. Nagyon fontos, hogy ivóvizünk megfelelő minőségű legyen, hiszen a tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen az egészség megőrzése szempontjából. Annak ellenére, hogy Magyarországon a csapvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, amely nyugodtan fogyasztható, sokan víztisztító berendezést használnak. Azonban a rosszul megválasztott, elégtelenül karbantartott vagy nem a használati útmutató előírásai szerint alkalmazott víztisztító akár az egészségre káros ivóvizet is előállíthat! Víztisztító vásárlása előtt mindig tájékozódjunk az ivóvíz minőségéről a helyi vízszolgáltatónál vagy az illetékes népegészségügyi szervnél. A csapvizünk minőségét is érdemes lehet ellenőriztetni az erre akkreditált laboratóriumokban, írja az egeszsegvonal.gov.hu.
A víz élettani szerepe
Az emberi szervezet megfelelő vízellátása (hidratáltság) rendkívül fontos az egészség és a jó közérzet fenntartásához. A víz sokrétű élettani szerepet tölt be a szervezetben. Alkotórésze a testet felépítő sejteknek, lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, közreműködik a megfelelő vérnyomás biztosításában, segíti a tápanyagok, salakanyagok és a gázok szállítását, előmozdítja a sav-bázis egyensúly fenntartását, segíti a szervezet állandó belső hőmérsékletének szabályozását, és részt vesz az ozmotikus nyomás fenntartásában. A folyadékhiány, főként a tartósan fennálló kiszáradás (dehidráció) súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezet.
Folyadékszükséglet fedezése
A felnőtteknek naponta 2-2,5 liter folyadékra van szükségük, amely egyrészt folyadékfogyasztással (1,5-2 liter), másrészt táplálkozással (levesek, főzelékek, zöldségek, gyümölcsök stb.) fedezhető. A teljes napi folyadékbevitelbe beleszámít a nap folyamán elfogyasztott összes ital és élelmiszer víztartalma is. A folyadékbevitel alapja a víz, amely fajtáját tekintve lehet csapvíz, artézi víz, palackozott víz, ásványvíz, tisztított víz és forrásvíz. Az ásványvíz természetes állapotában emberi fogyasztásra szánt, hivatalosan elismert víz. Rendszeres fogyasztásra a megfelelő minőségű ivóvíz és csak az alacsony (500 mg/l alatti) ásványianyag-tartalmú ásványvizek ajánlottak.
Ivóvízminőségi előírások
A víz összetételét és tisztaságát jogi és minőségi előírások határozzák meg (lásd még: Vízbiztonság). A szolgáltatott ivóvíz minőségét rendszeresen, a jogszabályok szerint ellenőrzik az előírt kémiai, mikrobiológiai és mikroszkópos biológiai paraméterekre vonatkozóan. A vízmű üzemeltetője, illetve az élelmiszeripari vállalkozás köteles gondoskodni arról, hogy ivóvízvizsgálatra akkreditált laboratórium ellenőrizze az ivóvíz minőségét az illetékes hatósággal (Nemzeti Népegészségügyi Központ) egyeztetett vizsgálati program szerint.
Az ivóvíz ellenőrzése során különböző paraméterek vizsgálata történik, ugyanakkor ezek némelyikét befolyásolhatja a különböző típusú házi víztisztító berendezések használata (lásd még: Különböző víztisztítók sajátosságai). Ezeket ismertetjük az alábbiakban.
Mikrobiológiai minőség
A 22 °C-on növő baktériumok telepszáma a vízhálózat általános bakteriális szennyezettségéről, valamint a hálózat és az ivóvíz bakteriális növekedést támogató állapotáról nyújt információt. A baktériumok nagy telepszáma általában a vízhálózatban történő utószaporodás következménye. Hozzájárulhat a hálózat korróziója, a víz pangása vagy a nyersvíz nagy szervesanyag-tartalma.
A legtöbb víztisztító inkább rontja a víz mikrobiológiai minőségét, mert megfelelő környezetet biztosít a baktériumok elszaporodásához. Csak olyan víztisztítót használjunk, amely rendelkezik a baktériumok elszaporodása elleni védelemmel (UV-lámpa, KDF(Kinetic Degradation Fluxion) -szűrő, ezüstözés). A kötelező UV-lámpát sok cég csak opcionális tartozékként árusítja, pedigönmagában a fordított ozmózis membrán nem véd a baktériumok ellen.
Mikroszkópos biológiai paraméterek
Fénymikroszkóppal látható kis méretű élőlények közössége. Elsősorban a vízkezelő technológiák megfelelő működéséről adnak információt, illetve a bakteriális szaporodásra, akár nitrifikációs tevékenységre is utalhatnak, de betegséget okozó élőlények is lehetnek közöttük. Idetartoznak a vas-, mangán-, kén- és cianobaktériumok vagy algák, gombák, házas amőbák, egyéb véglények, fonálférgek, egyéb férgek és egyéb gerinctelen szervezetek.
Hálózati eredetű fémek
A Nemzeti Népegészségügyi Központ az előzetes folyatás nélkül levett első egy liter vízmintában vizsgálja az ólom, nikkel, réz, cink és ezüst jelenlétét. Nem mindegyik ivóvíztisztító kisberendezés (függ a víztisztító típusától és a vezetékes víz minőségétől) képes eltávolítani az egészségre káros anyagokat.
Ólom elsősorban az 1945 előtt épült házakban, illetve a régi vízhálózatokban még ma is sok helyen megtalálható ólomcsövekből kerül az ivóvízbe. Az ólom egészségkárosító hatásai különösen veszélyeztethetik a várandós anyák és magzatuk, csecsemők és kisgyermekek egészségét (lásd még: Magyarország ólomország?). Nikkel a csaptelepekből kerülhet be a csapvízbe, de egyéb fémötvözetek is tartalmazhatnak nikkelt ötvözőanyagként. A réz fő forrásai a vízelosztó hálózatokban előforduló sárgaréz vagy vörösréz anyagok (csaptelepek, vízórák és összekötő elemek).
A cinket ötvözőanyagként alkalmazzák sárgaréz ötvözetekben, emellett a horganyzott acélok horganybevonatának fő alkotóeleme. Az egyes víztisztító kisberendezésekben alkalmazott KDF töltet réz és cink ötvözetét tartalmazza, így réz és cink megjelenésére ilyen típusú kisberendezések esetén is lehet számítani. Ezüst elsősorban az ezüstözött szűrőanyagokból kerülhet az ivóvízbe, amelyeket baktériumölő hatásuk miatt gyakran alkalmaznak víztisztító kisberendezésekben.
A pH-érték
A pH a víz kémhatásra utaló paraméter, amely meghatározza a víz jellegét, értékének nincs közvetlen hatása a fogyasztó egészségére. Az alacsony pH növeli a korróziót, aminek következtében a fém alapanyagú szerkezeti anyagokból nagyobb mértékű kioldódás várható. Magas pH esetén csökkenhet a fertőtlenítés hatékonysága. Extrém magas és alacsony pH-érték irritálhatja a szemet és a bőrt.
Fajlagos elektromos vezetőképesség
A fajlagos elektromos vezetőképesség az ivóvíz összes oldott ásványianyag-tartalmára utaló paraméter. Az ivóvíz révén rendkívül fontos ásványi anyagok és nyomelemek juttathatók az emberi szervezetbe. A kis ásványianyag-tartalmú víz tartós fogyasztása egészségügyi problémákat okozhat, és elősegíti a fém alapanyagú szerkezeti anyagokból történő beoldódást. Az ivóvízben található legfontosabb ionok a kalcium-, nátrium-, magnézium-, kálium-, klorid-szulfát- és hidrogén-karbonát-ion. A fordított ozmózis (RO) membránt tartalmazó víztisztító berendezések ionmentes vizet állítanak elő, amelynek hosszú távú fogyasztása nem javasolt.
Keménység
Vízkeménységnek a vízben oldott ásványi anyagok mennyiségét nevezzük. A víz keménységét a benne oldott, emberi szervezet számára fontos kalcium- és magnéziumionok okozzák, amelyek természetes módon jelen vannak a nyersvízben. Túlságosan kis keménységű ivóvíz (ionmentes víz, esővíz) tartós fogyasztása a szervezet sóháztartásának felborulásához vezethet. A szolgáltatott ivóvíz esetében nem kell ettől tartani, viszont fontos tudni, hogy a helytelenül alkalmazott, RO-membránt tartalmazó házi víztisztító kisberendezések és kancsós víztisztítók csökkentik a keménységet okozó kalcium- és magnéziumionokat. A parametrikus értéket meghaladó vízkeménység a vízkőkiválások miatt a lakásokban található szerelvényekben okozhat károsodást, azonban az egészségre nem káros. Lágyított vízzel csak a meleg vizes berendezések (kazán, bojler, mosógép) ellátása javasolt. Az ionmentes víz ivóvízként történő fogyasztása nem ajánlott.
Lúgosság
A lúgosság a víz hidrogén-karbonát-tartalmát jellemző paraméter, amely a víz kiegyenlítő (puffer) kapacitásával függ össze. A hazai vizek pufferkapacitása jellemzően nagy, a pH értéke ennek köszönhetően különböző hatásokra nehezen változik.
Nitrogén
Az ammónium, nitrit és nitrát a nitrogén körfolyamatának részét képezik. A nitrogénformák átalakulása az ivóvízrendszerekben az oxigénellátottságtól függő mikrobiológiai aktivitás következménye. Az ivóvízben található, Magyarországon leggyakrabban geológiai eredetű ammóniumnak nincs ismert egészségkárosító hatása, de szennyeződésre utalhat, íz- és szagproblémák forrása lehet. A határérték feletti nitrit és nitrát szöveti oxigénhiányt okozhat, különösen veszélyes az újszülöttekre és csecsemőkre.
Klór
Az elosztóhálózatban esetlegesen bekövetkező káros mikrobiológiai és bakteriológiai folyamatok megelőzése és visszaszorítása világszerte klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel történik. Ehhez az üzemeltetők a lehető legkisebb mennyiségű, fertőtlenítő hatású klórt juttatják az ivóvízbe. A klórszag önmagában nem jelent egészségügyi kockázatot, a klór az ivóvíz néhány perces szellőzésével eltávozik. A víztisztítók többsége aktív széntöltetet tartalmaz, aminek révén képes csökkenteni a klóros ízt és szagot okozó anyagokat.
TOC-paraméter
Az ún. TOC (Total Organic Carbon) az összes szerves anyag mennyiségét jelző mérőszám. A szerves anyagok egyrészt nyersvízből, másrészt az ivóvízhálózat anyagaiból vagy akár a víztisztító kisberendezések műanyag alkatrészeiből is bekerülhetnek a csapvízbe. Íz- vagy szagproblémákat okozhatnak, valamint tápanyagot biztosítva a vízben lévő mikroorganizmusoknak elősegíthetik azok elszaporodását.
AOX-vegyületek
Az adszorbeálható szerves halogén (AOX) vegyületek az ivóvízkezelő technológia során az elosztóhálózatban keletkeznek, nyersvízben ritkán fordulnak elő. Az ivóvízkezelés során adagolt klór, valamint a vízben jelen lévő szerves anyagok reakcióba léphetnek egymással, és ennek következtében szerves klórvegyületek keletkezhetnek. Mennyiségük az üzemeltetési paraméterek optimalizálásával befolyásolható.
Mit tehet a jó vízminőség érdekében?
Törvény szerint a települési önkormányzat köteles gondoskodni a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátásáról. Az üzemeltető az ún. átadási pontig (közületi fogyasztók esetében általában a vízhasználat elszámolására szolgáló mennyiségmérő vízóráig) felelős az ivóvíz minőségéért. A létesítmény fenntartója felelős az ivóvíz átadási pont utáni esetleges minőségbeli változásáért, vagyis az ólomvezetékek használatából, a rendszeres karbantartás hiányából vagy helytelen vízhasználatból eredő minőségi problémákért. A vezetékes ivóvíz – függetlenül attól, hogy a hideg vizes csap a ház mely részében található – iható, mivel az ivóvíz minőségére vonatkozó minőségi szabályok nincsenek a csap helyéhez kötve. Eltérések adódhatnak azonban a vízvezeték anyagától és a csap használatának gyakoriságától függően. Fogyasztás előtt érdemes kifolyatni a vizet (1-2 perc, a főelosztó vezetéktől való távolság függvényében).
Víztisztítók használata gyermekkorban és várandósság idején
A hazai ivóvizek többségét a várandósok és kisgyermekek biztonsággal fogyaszthatják, ezért nem indokolt számukra víztisztító készülék használata. Már az egy napig pangó víz fogyasztása is kockázatos lehet számukra a baktériumok elszaporodása, valamint a nitrit és ezüst megjelenése miatt. A víztisztító készülékben pangó víz fogyasztásának elkerülése érdekében célszerű 1-2 percig folyatni a vizet, és az azt követően kinyert vizet felhasználni. Egyes víztisztítókészülék-típusok csökkenthetik az ivóvíz kalcium- és magnéziumtartalmát, azonban mindkét ásványi anyag különösen fontos a várandósok és kisgyermekek számára. Csecsemőknek ajánlott fogyasztás előtt felforralni a csapvizet, illetve palackozott víz esetén babavizet választani. A kútvíz, forrásvíz, ásványvíz összetétele a csecsemőknek nem megfelelő, így fogyasztásuk mellőzendő.
Zöldinfó
Fenntarthatóság a pályán és azon kívül: Az Ausztrál Open hivatalos partnere lett a Waterdrop
A waterdrop a világ egyik legnevesebb teniszversenyével és a „Summer of Tennis” eseménysorozattal való együttműködés révén bizonyítja elkötelezettségét a teniszsport iránt, és bemutatja exkluzív Player kulacsát.
Az ausztriai waterdrop vállalat többéves partnerséget jelentett be az Ausztrál Opennel. Az eseménysorozat Hivatalos Kulacs Partnereként a vállalat újrahasználható rozsdamentes acélkulacsokat biztosít a játékosoknak, a csapataiknak és a Grand Slam torna alkalmazottainak, ezzel fontos lépést téve a fenntartható folyadékfogyasztásért folytatott küzdelemben. Januárban minden szem Melbourne-re szegeződik, amikor az Ausztrál Open, az év első Grand Slam tornájaként elindítja a teniszévet. A bécsi székhelyű Microdrink italkocka- és italkiegészítő-gyártó márka, a waterdrop ezúttal a torna Hivatalos Kulacs Partnereként vesz részt az eseményen. A játékosoknak és a személyzetnek biztosított kulacsok mellett a waterdrop a különböző helyszíneken a szurkolók számára is lehetővé teszi a személyre szabott kulacsok beszerzését, a legújabb Microdrink italkockák megkóstolását, illetve számos programmal is készül, például közönségtalálkozók szervezésével a waterdrop nagykövetekkel.
2025. január 12. és 26. között az Ausztrál Open nemcsak a kiemelkedő sportteljesítmények színtere lesz, hanem a fenntarthatóságra is összpontosít, mivel a waterdrop újrahasználható rozsdamentes acélkulacsai jelentős mennyiségű egyszer használatos műanyag palackot váltanak ki. A fenntartható folyadékfogyasztás köztudatba emelésének és gyakorlatának megerősítése érdekében a waterdrop a „Summer of Tennis” eseménysorozattal is együttműködik, köztük a perthi és sydney-i United Cuppal, a Brisbane International, Canberra International, Adelaide International és Hobart International tornákkal. 2024-ben az Austral Open 99%-os csökkenést ért el az egyszer használatos műanyag palackok használatában a versenyzők által használt területeken, ahol több mint 5600 liter vizet (1452 gallon) töltöttek fel fenntartható módon a waterdrop Player Kulacsok segítségével. Közvetlenül a pályán közel 800 játékosnak volt lehetősége újratölteni a kulacsát kiváló minőségű szűrt melbourne-i csapvízzel. Emellett a helyszínen több mint 280 vízadagolót helyeztek ki, így minden látogató éjjel-nappal ingyenesen hozzáférhetett az ivóvízhez.
„Amikor 2016-ban megalapítottuk a waterdrop-ot, soha nem álmodtunk arról, hogy egy nap partnerséget köthetünk a világ egyik legnagyobb teniszeseményével. Az Austral Open kultikus státuszt foglal el a sportolók és a rajongók szívében, hiszen nemcsak a legmagasabb szintű teniszt testesíti meg, hanem egy nagyon különleges légkört is biztosít, amely méltó a »Happy Slam« becenévre. Rendkívül megtisztelő, hogy csatlakozhatunk ehhez a rangos eseményhez, és a tenisz világában is kulacsról kulacsra haladva hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz” – nyilatkozta Martin Murray, a waterdrop alapítója és vezérigazgatója.
„Izgatottan várjuk a waterdrop márkával való együttműködést, amely mind a fenntarthatóság iránti elkötelezettsége, mind pedig a magas minőségű termékei miatt nagyszerűen illeszkedik az Austral Open és a »Summer of Tennis« világába. A meglévő erős alapokra építve izgatottan várjuk, hogy a szélesebb körű klímamentő stratégiánk részeként milyen pozitív hatást érhetünk el együtt a következő években” – fejtette ki Cedric Cornelis, a Tennis Australia kereskedelmi igazgatója. „Az Austral Open a waterdrop együttműködésével volt az első olyan Grand Slam, amely a pályára kihelyezett újratöltő pontokkal lehetővé tette a játékosok számára, hogy a helyi csapvizet használják, ezzel jelentős mértékben csökkentve az egyszer használatos műanyagok mennyiségét. Több száz vízállomás áll rendelkezésre a versenyzők által használt területeken – például az edzőtermekben és társalgókban, valamint a torna teljes helyszínén –, amelyekből kiváló minőségű melbourne-i ivóvizet biztosítunk a tornaszemélyzet és a rajongók számára is, és bátorítjuk őket, hogy hozzanak magukkal újratölthető palackokat.”
A hidratálás jövője a teniszben
„Drink More Water” – a waterdrop a vízfogyasztás növelését a mindennapi életben és az élsportban egyaránt küldetésének tekinti. Az ausztriai hidratációs vállalat régóta jelen van a tenisz világában. 2023-ban a teniszlegenda, Novak Djokovic befektetőként és márkanagykövetként csatlakozott a vállalathoz. A Microdrink-gyártóhoz további hat versenyző csatlakozott befektetőként: Elina Svitolina, Taylor Fritz, Andrey Rublev, Hubert Hurkacz, Sebastian Korda és Cameron Norrie személyében. A hidratálás kulcsfontosságú a teniszben, hiszen közvetlen hatással van a játékosok koncentrációjára, állóképességére és teljesítményére. A waterdrop elkötelezett a sportág iránt, és sportolókkal és szervezetekkel együttműködve népszerűsíti a fenntartható folyadékfogyasztás gyakorlatát. Idén az ATP „Hydration and Gold Partnereként” a waterdrop kulcsszerepet játszott abban, hogy a Stuttgartban megrendezett ATP Boss Open lett az első ATP-torna, amely teljesen mentessé vált az egyszer használatos műanyag palackoktól a játékosok és a rajongók által elfoglalt területeken egyaránt. Az együttműködés keretében a waterdrop újrahasználható kulaccsal támogatja az ATP legjobb 200 játékosának optimális folyadékpótlását, miközben a fenntarthatóságot is népszerűsíti.
A vállalat elkötelezettsége globális szinten is megmutatkozik, hiszen olyan nemzetközi eseményeken is képviselteti magát, mint például a hamburgi, rotterdami és washingtoni ATP-tornák, amelyek mind a tenisz fenntarthatóságáért tett pozitív környezeti változást hirdetik. 2024-ben a vállalkozás bemutató partnere volt az „ATP Mallorca Championships presented by waterdrop” tornának is. De ez még nem minden: hidratációs partnerként a cég támogatja a Rafa Nadal Akadémiát, valamint a Patrick Mouratoglou által vezetett Mouratoglou Akadémiát is.
Igyál úgy, mint egy bajnok: Exkluzív AO Player Kulacs
A Grand Slam torna a legmagasabb szintű koncentrációt és atlétikai teljesítményt követeli meg a játékosoktól. Minden részletnek tökéletesnek kell lennie, beleértve a felszerelést és a felkészülést is. Ilyen helyzetekben a megfelelő hidratálás is elengedhetetlen. A waterdrop „All-Purpose” palackjai tökéletesen alkalmasak mindezek támogatására. A kifejezetten az AO 2025-re tervezett kulacs az ikonikus teniszpálya kék színét viseli, és 1 literes/34 unciás kapacitással rendelkezik. A duplafalú rozsdamentes acélkulacs akár 24 órán keresztül hűvösen tartja a vizet még az ausztráliai napsütésben is, így biztosítva a hűsítő felfrissülést.
A Official Player Kulacs hagyományos szájnyílással rendelkező kupakkal elérhető, amely gyors és kényelmes folyadékpótlást biztosít, de kompatibilis az All-Purpose kollekció más kupakjaival, így szívószálas, kiszélesített szájrésszel ellátott és sportkupak is elérhető hozzá. Emellett ez a waterdrop® kulacs egy új praktikus tulajdonsággal is rendelkezik: egy skála került a belsejébe, amely segítségével pontosan követhetjük az elfogyasztott folyadékmennyiséget.
Ez a sportos és stílusos kulacs nemcsak a pályán gondoskodik a játékosok hidratálásáról, hiszen a nézők az Austral Open helyszínén is megvásárolhatják, október közepétől pedig előrendelhető lesz az AO Ticket Store-ban. A palackok november közepétől lesznek elérhetőek az AO Shopban és a waterdrop webáruházában Ausztráliában és Új-Zélandon, világszerte pedig 2025 januárjától.