Zöldinfó
Az év legjobb zöld ötletét keresik
Az A’ Design Award & Competition nevű versenyen többek között a fenntartható megoldásokat is díjazzák.
Az A’ Design Award & Competition nevű nemzetközi pályázaton már a zöld tervezésnek is külön kategóriája van. A neves nemzetközi versenyen a fenntartható megoldások külön kategóriában versenyeznek. Az A’ Design Award & Competition a világ egyik legrangosabb éves, nemzetközi dizájnversenye. A pályázaton számos kreatív területen választják meg a legjobbakat, az anonim zsűrizésben akadémikusok, a sajtó képviselői és elismert szakemberek vesznek részt.
A verseny célja, hogy világszerte arra ösztönözze a tervezőket, cégeket és márkákat, hogy a társadalom javát szolgáló, kiváló termékeket és projekteket alkossanak. Az A’ Design Award & Competition Design feladatául tűzte ki, hogy a tudomány, a dizájn, a kreativitás és a technológia határterületeinek segítségével mozdítsa elő az emberiséget. A hangsúly nem pusztán a teljesítményen és az új funkciókon van, a fenntarthatósági szempont is igen fontos.
Ennek megfelelően az egyik kategória kifejezetten zöld fókuszú. A fenntartható vagy zöld dizájn lényege, hogy olyan terméket vagy szolgáltatásokat alkossanak, amelyek a lehető legkisebb negatív hatást gyakorolják a globális vagy helyi környezetre, közösségre, társadalomra, gazdaságra. Az ilyen tervezésnél minden döntésbe beépítik a fenntarthatóság elveit, és olyan környezetbarát termékeket vagy szolgáltatásokat hoznak létre, amelyek mérsékelhetik a károsabb versenytársak iránti keresletet. A kategóriába olyan megoldásokat várnak, amelyek zöldebbek vagy egészségesebbek, mint a hagyományos termékek, illetve szolgáltatások, megvalósításuk és működésük pedig a környezetvédelmi elvek iránti tartós elkötelezettségen alapul.
A fenntartható termékek, projektek és tervezés számára kialakított kategória ipari formatervezők, egyetemek, intézmények, kormányok, önkormányzatok, társadalmi felelősségvállalási programok és nagyvállalatok számára nyitott. A mostani pályázati körben még lehet jelentkezni, a győzteseket április 15-én fogják bejelenteni a többi díjjal együtt. Az A’ Design Award & Competitionön számos egyéb kategóriában nevezhetnek a résztvevők. A pályaműveket minden évben február 28-ig fogadják be, bekapcsolódni az utóbbi tíz év projektjeivel lehet. A díjnyertes tervek egyik jutalma, hogy megkapják a győztes logót, ami a minőség egyik biztosítéka.
Zöld Energia
Olcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
A napenergiás eszközben 80 perc alatt 16 kilogramm rizst lehet megfőzni.
Töltse ki a napelem-kalkulátort, és tudja meg, mennyibe kerülhet Önnek! Ingyenes kalkulálás itt (x)
Ghánai szakértők olyan napelemes gőzfőzőt fejlesztettek ki, amelyhez homokalapú hőtároló tartozik – írja az alternativenergia.hu. A szakértők szerint a homokban rejlő potenciált még nem vizsgálták széles körben, dacára a hőstabilitásnak és az alacsony költségnek. A meglévő tanulmányokban elsősorban diódákat, fűtőelemeket vagy indukciós rendszereket használtak hőforrásként, a homokban tárolt hő felhasználását csak korlátozott mértékben vizsgálták.
A tesztelt berendezés 20 fotovoltaikus modulból áll, amelyek maximális teljesítménye 580 W, hatékonysága pedig 22,65 százalék. A modulok egy struktúrára vannak felszerelve 10 fokos dőlésszöggel dél felé és 0 fokos azimutszöggel. A termelt villamos energia a hőtároló rendszerbe kerül, ez két komponensből áll: egy kőbányai homokkal töltött lágyacél tartályból, illetve egy, ebbe beágyazott egyenáramú ellenállásos fűtőelemből.
A homokréteg felett egy 10 kilogramm vizet tartalmazó víztartály található, amely gőzt termel a főzőtérben lévő ételek melegítéséhez. A főzőtér magassága 143, hossza 150, szélessége 57,5 centiméter, míg a hőakkumulátor méretei 15-ször 65,5-szer 44 centiméter.
A tesztelést egy, a ghánai Kumasi városában található középiskolában végezték, a forralás 2024. október 21. és 24. között, minden nap 10:00 és 15:00 óra között zajlott. A főzési kísérleteket 2024. november 5. és 7. között tartották, a használt műszerek között volt egy napsugárzásmérő, egy infravörös hőmérsékletmérő, egy voltmérő, egy ampermérő és egy hőkamera.
Az eredmények alapján a főzőkamra hőmérséklete 105–110 Celsius-fokra emelkedett, ami elegendő volt 16 kilogramm rizs 80 perc alatt, 16 kilogramm bab 140 perc alatt és 32 kilogramm banán 85 perc alatt történő megfőzéséhez. A berendezés 38,9 százalékos hőhatékonyságot ért el, ami hasonló körülmények között körülbelül 12–14 százalékkal meghaladja a szintén napenergiás gőzrendszerek, a Scheffler-tányérok teljesítményét. A homokalapú eszköz 13–15 MJ energiát tárolt, ami 400–900 W/m² változó napsugárzás mellett is 4–6 óra megbízható főzési időt biztosított.
A további elemzések alapján a megtérülési idő 4,5 év, a 20 éves teljes költség pedig a hagyományos biomassza-tűzhelyekénél 47 százalékkal alacsonyabb. Az éves kibocsátáscsökkentés 5312,22 kilogramm szén-dioxid, 11,1 kilogramm nitrogénoxid és 7,05 kilogramm PM2,5 finom részecske volt.
-
Zöld Energia1 nap telt el a létrehozás ótaOlcsó és hatékony megoldás a homokkal tárolt napenergia a főzésben?
-
Zöldinfó1 hét telt el a létrehozás ótaAz EKR akár 150 ezer lakóingatlan korszerűsítését teszi lehetővé 2027-ig
-
Zöldinfó2 nap telt el a létrehozás ótaZöldebb közvilágítás vidéken: megszülettek az első döntések a Jedlik Ányos Programban
-
Zöld Energia3 nap telt el a létrehozás ótaLehet a jövő energiája egy több forrásra épülő, intelligensen vezérelt mikrohálózat?
-
Zöld Közlekedés1 hét telt el a létrehozás ótaA plug-in hibridek is egyre népszerűbbek
