Kapcsolatfelvétel

Design

Az ezerarcú bicikli

Létrehozva:

|

Meghökkentő hogy egy kerékpár akár liftként is szolgálhatja tulajdonosának mindennapjait. Miként műkődik ez a gyakorlatban?

Nos, erre példa Ethan Schussler ötlete, aki a saját maga által épített faházához bicikliből alkotta meg liftjét. Mindössze az emberi erő, és a pedálhajtás kihasználása motiválta a különc tervező formabontó megoldását. És annak a nehézségnek a leküzdése, mely a napi létrán való fel- és lejutás megeröltető közlekedését oldotta meg a kilenc méter magas épülethez.

Hosszas kísérletezés előzte meg a tervező régi, húszsebességes kerékpárjának pedálhajtású liftté történő átalakítását. Elképzelését siker koronázta, ugyanis remekül beállította bringájának minden szerkezetét a szükséges funkció ellátására. A kerékpár lassan a levegőbe emelkedik a pedál lassú tekerésére, a legfelső pont elérésekor pedig, könnyedén csak át kell mászni a fából készült otthonba. Ugyan ilyen módon történik a lefelé jutás. Bármilyen szokatlan is ez a felvonó alkalmatosság, kiállta a gyakorlat próbáját, használata teljesen biztonságos.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák