Kapcsolatfelvétel

Design

Az ezerarcú bioműanyag – meghökkentő evőeszközök

Létrehozva:

|

Ki gondolná, hogy bioműanyagból is készíthető evőeszköz, s mi több, formatervezett kanál, villa, kés, amely zöldségekre, gyümölcsökre emlékeztet.

Meglehetősen furcsa, szokatlan információval bír ez híradás, de érdemes közzé tenni annak bizonyságául, hogy a fantázia, az ötletgazdagság nem ismer határokat, írja zoldtrend.hu. A különös evőeszközök Qiyun Deng dizájner nevéhez füzödnek. Elkészítésükről pedig tudni kell, hogy PLA műanyag néven, iparilag ismert, genetikailag módosított kukoricakeményítő képezi az eszközök alapanyagát, amely biológiai úton lebomlik, ezért az érintett szakmában a fenntartható design egyik kulcsfontosságú alapanyagaként jegyzik. A tervező, Qiyan Deng álláspontja:”Csodálatos anyag, ami nem csak tervezési szempontból, de erkölcsileg is kiválóan megfelel a munkához.” Meggyöződése mesterdiploma munkájában is testet öltött, hiszen elképzelése szerint, ha az evőeszközök alapanyagukat figyelembe véve növényből készülnek, akkor kinézetük se kell hogy meghökkentő módon idegennek mutatkozzanak, ha növény, vagy gyümölcs formát “öltenek”.

Koncepciója erre a párhuzamra, hasonlatosságra épül. Összegezve: az elkészült termékek kiváló minőségűek, funkciójuknak jól megfelelnek és a gyümölcsöket és zöldségeket formázó evőeszközkészlet nemcsak a használati értékével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy feleslegessé válása esetén azáltal hogy biológiailag könnyen lebomlik az újrahasznosítás is fontos szerepet játszik a kreatív “technológia” során. Okkal-joggal merült fel tehát a kérdés, ha tetszetősek, igényes kivitelezésűek, ötletesek, mutatósak ezek az eszközök, miért kellene megválni, miért kellene eldobni ezeket a derűs tárgyakat? Díszíthetnék továbbra is a konyhákat, étkezőket.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák