Kapcsolatfelvétel

Design

Az ezerarcú bioműanyag – meghökkentő evőeszközök

Létrehozva:

|

Ki gondolná, hogy bioműanyagból is készíthető evőeszköz, s mi több, formatervezett kanál, villa, kés, amely zöldségekre, gyümölcsökre emlékeztet.

Meglehetősen furcsa, szokatlan információval bír ez híradás, de érdemes közzé tenni annak bizonyságául, hogy a fantázia, az ötletgazdagság nem ismer határokat, írja zoldtrend.hu. A különös evőeszközök Qiyun Deng dizájner nevéhez füzödnek. Elkészítésükről pedig tudni kell, hogy PLA műanyag néven, iparilag ismert, genetikailag módosított kukoricakeményítő képezi az eszközök alapanyagát, amely biológiai úton lebomlik, ezért az érintett szakmában a fenntartható design egyik kulcsfontosságú alapanyagaként jegyzik. A tervező, Qiyan Deng álláspontja:”Csodálatos anyag, ami nem csak tervezési szempontból, de erkölcsileg is kiválóan megfelel a munkához.” Meggyöződése mesterdiploma munkájában is testet öltött, hiszen elképzelése szerint, ha az evőeszközök alapanyagukat figyelembe véve növényből készülnek, akkor kinézetük se kell hogy meghökkentő módon idegennek mutatkozzanak, ha növény, vagy gyümölcs formát “öltenek”.

Koncepciója erre a párhuzamra, hasonlatosságra épül. Összegezve: az elkészült termékek kiváló minőségűek, funkciójuknak jól megfelelnek és a gyümölcsöket és zöldségeket formázó evőeszközkészlet nemcsak a használati értékével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy feleslegessé válása esetén azáltal hogy biológiailag könnyen lebomlik az újrahasznosítás is fontos szerepet játszik a kreatív “technológia” során. Okkal-joggal merült fel tehát a kérdés, ha tetszetősek, igényes kivitelezésűek, ötletesek, mutatósak ezek az eszközök, miért kellene megválni, miért kellene eldobni ezeket a derűs tárgyakat? Díszíthetnék továbbra is a konyhákat, étkezőket.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!