Kapcsolatfelvétel

Design

Beszédes vécétörténelem Bécsben

Létrehozva:

|

A bécsi vécékultúra történetébe enged betekintést a Brennpunkt legújabb kiállítása, amely a higiénia, az ökológia és a technikai vívmányok fontosságára is rávilágít. Illatfal, öblítős játék és Hundertwasser humuszvécéjének elkészítési útmutatója is várja az érdeklődőket.

Noha a német nyelvben szívesen utalnak a vécére mint csendes zúgra, a Brennpunkt – a Bécsi Fűtési Kultúra Múzeumának legújabb kiállítása éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Szégyenérzetről, intimitásról, higiéniáról, egészségről és betegségről, politikai és társadalmi történésekről, a nyilvánosság provokációjáról egyaránt mesélnek a sokáig a folyosók végére száműzött, mégis nélkülözhetetlen helyiségek.

A századfordulós Bécsben a társadalmi rangot is jelezte, hogy melyik nyilvános vécét választotta valaki: az elsőosztályú illemhely, ahol mosdóasztal is volt, ugyanis kétszer annyiba került, mint a másodosztályú. Ilyen first class vécének számított a Graben szecessziós nyilvános toalettje, amelynek négy évig keresték a helyét, és amely nagy feltűnést keltett azzal, hogy a föld alá süllyesztették, szemben a Ringen sorakozó illemhelyekkel.

Az ökológiai szemlélet térhódítását bizonyítja Friedensreich Hundertwasser humuszvécéjének vázlata, aki 1975 óta kísérletezett a vízöblítést és csatornázást mellőző vécé kifejlesztésével. Az általa használt toalett lényege, hogy nedves humusszal kell lefedni a székletet, így elkerülhető a szagképződés. A vizelet és a háztartásban keletkező szennyvíz semlegesítésére pedig növényi víztisztító berendezést dolgozott ki. Szintén nem kell sem víz, sem csatorna az EOOS kék szeparáló vécéjéhez, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány felhívására fejlesztettek ki. Az ökovécé újrahasznosított, biológiailag tisztított vízzel működik és rendkívül olcsó a fenntartása.

A „Von wegen stilles Örtchen – Toiletten in Wien” című tárlat hat témakör köré csoportosítva mutatja be a bécsi vécékultúra sokszínűségét és szemlélteti ökológia, technikai fejlődés valamint higiénia jelentőségét. De utal a mosdókra mint szexuális és kommunikációs történések helyszínére is. A 2015. május 31-ig látható kiállítás interaktív elemeket is kínál: illatfal és öblítős játék is várja az érdeklődőket, akiket egyben arra is emlékeztetni szeretnének, hogy a világ lakosságának több mint 40 százalékának még nem áll rendelkezésére higiénikus vécé.

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!