Kapcsolatfelvétel

Design

Beszédes vécétörténelem Bécsben

Létrehozva:

|

A bécsi vécékultúra történetébe enged betekintést a Brennpunkt legújabb kiállítása, amely a higiénia, az ökológia és a technikai vívmányok fontosságára is rávilágít. Illatfal, öblítős játék és Hundertwasser humuszvécéjének elkészítési útmutatója is várja az érdeklődőket.

Noha a német nyelvben szívesen utalnak a vécére mint csendes zúgra, a Brennpunkt – a Bécsi Fűtési Kultúra Múzeumának legújabb kiállítása éppen az ellenkezőjét bizonyítja. Szégyenérzetről, intimitásról, higiéniáról, egészségről és betegségről, politikai és társadalmi történésekről, a nyilvánosság provokációjáról egyaránt mesélnek a sokáig a folyosók végére száműzött, mégis nélkülözhetetlen helyiségek.

A századfordulós Bécsben a társadalmi rangot is jelezte, hogy melyik nyilvános vécét választotta valaki: az elsőosztályú illemhely, ahol mosdóasztal is volt, ugyanis kétszer annyiba került, mint a másodosztályú. Ilyen first class vécének számított a Graben szecessziós nyilvános toalettje, amelynek négy évig keresték a helyét, és amely nagy feltűnést keltett azzal, hogy a föld alá süllyesztették, szemben a Ringen sorakozó illemhelyekkel.

Az ökológiai szemlélet térhódítását bizonyítja Friedensreich Hundertwasser humuszvécéjének vázlata, aki 1975 óta kísérletezett a vízöblítést és csatornázást mellőző vécé kifejlesztésével. Az általa használt toalett lényege, hogy nedves humusszal kell lefedni a székletet, így elkerülhető a szagképződés. A vizelet és a háztartásban keletkező szennyvíz semlegesítésére pedig növényi víztisztító berendezést dolgozott ki. Szintén nem kell sem víz, sem csatorna az EOOS kék szeparáló vécéjéhez, amelyet a Bill és Melinda Gates Alapítvány felhívására fejlesztettek ki. Az ökovécé újrahasznosított, biológiailag tisztított vízzel működik és rendkívül olcsó a fenntartása.

A „Von wegen stilles Örtchen – Toiletten in Wien” című tárlat hat témakör köré csoportosítva mutatja be a bécsi vécékultúra sokszínűségét és szemlélteti ökológia, technikai fejlődés valamint higiénia jelentőségét. De utal a mosdókra mint szexuális és kommunikációs történések helyszínére is. A 2015. május 31-ig látható kiállítás interaktív elemeket is kínál: illatfal és öblítős játék is várja az érdeklődőket, akiket egyben arra is emlékeztetni szeretnének, hogy a világ lakosságának több mint 40 százalékának még nem áll rendelkezésére higiénikus vécé.

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák