Kapcsolatfelvétel

Otthon

Bravúros építészeti megoldás Sri-Lankán

Létrehozva:

|

Hogy mitől fokozott találékonyságot igényő építkezésre utal a cím? Nos arról van szó, hogy elkészültek annak 46 emeletes 164 lakásos kisebb felhőkarcoló méretű építménynek a tervei, amely nemcsak épületi adottságaival hoz újdonságot, hanem a hozzá tervezett függőleges kerttel is, írja a zoldtrend.hu.

A közelmúltban bemutatott tervek szerint, minden eddigi hasonló építményt felülmúl majd ez a hatalmas lakóépület, ugyanis a függőleges zöld terület és az épület elosztása a példátlan projektnek köszönhetően, meglepően sok természetes erőforrás kihasználását irányozza elő, legyen szó a természetes szellőzésről, a csepegtető öntözésről vagy a napenergiáról.

Sri Lanka legnagyobb városától, Colombo-tól 10 km-re épül meg ez a különös, hatalmas lakóház. Nem véletlenül tervezik ide, hiszen a közeli Diyawanna tó remek látványt nyújt majd házban lakók számára. Ha lehet ilyen kifejezést használni az építészetben, virtuóz tervezéssel érik el a légkondicionálás minimálisra csökkentését, méghozzá olymódon, hogy nem lesznek nagyméretű üvegfelületek azon az oldalon, ahol szinte állandóan napfényt kap az épület. A természetes szellőzést az optimális tájolás biztosítja és ezzel összefüggésben a növények a tisztább levegő, a hang -és hőszigetelés mind nagyobb mértékű eléréséhez is a megoldást nyújtanak. Az intelligens tervezés része, az épület energiaigényét képező napelemek felszerelése. Az újrahasznosításra példa az egyéb fenntartható megoldások mellett, az esővízgyűjtő-rendszer kialakítása.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!