Kapcsolatfelvétel

Otthon

Bravúros építészeti megoldás Sri-Lankán

Létrehozva:

|

Hogy mitől fokozott találékonyságot igényő építkezésre utal a cím? Nos arról van szó, hogy elkészültek annak 46 emeletes 164 lakásos kisebb felhőkarcoló méretű építménynek a tervei, amely nemcsak épületi adottságaival hoz újdonságot, hanem a hozzá tervezett függőleges kerttel is, írja a zoldtrend.hu.

A közelmúltban bemutatott tervek szerint, minden eddigi hasonló építményt felülmúl majd ez a hatalmas lakóépület, ugyanis a függőleges zöld terület és az épület elosztása a példátlan projektnek köszönhetően, meglepően sok természetes erőforrás kihasználását irányozza elő, legyen szó a természetes szellőzésről, a csepegtető öntözésről vagy a napenergiáról.

Sri Lanka legnagyobb városától, Colombo-tól 10 km-re épül meg ez a különös, hatalmas lakóház. Nem véletlenül tervezik ide, hiszen a közeli Diyawanna tó remek látványt nyújt majd házban lakók számára. Ha lehet ilyen kifejezést használni az építészetben, virtuóz tervezéssel érik el a légkondicionálás minimálisra csökkentését, méghozzá olymódon, hogy nem lesznek nagyméretű üvegfelületek azon az oldalon, ahol szinte állandóan napfényt kap az épület. A természetes szellőzést az optimális tájolás biztosítja és ezzel összefüggésben a növények a tisztább levegő, a hang -és hőszigetelés mind nagyobb mértékű eléréséhez is a megoldást nyújtanak. Az intelligens tervezés része, az épület energiaigényét képező napelemek felszerelése. Az újrahasznosításra példa az egyéb fenntartható megoldások mellett, az esővízgyűjtő-rendszer kialakítása.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák