Kapcsolatfelvétel

Design

Cápaalakú léghajóval újítaná meg a klímakutatást egy magyar csapat

Létrehozva:

|

Fontos újítással reformálná meg a klímakutatást és a viharok megfigyelését egy magyar kutató, Endrődi Dániel és csapata, akiknek az ötletére már a NASA is felfigyelt, és már tárgyalásokat is folytat a magyar kutatókkal.

Az alakja miatt SHARK névre keresztelt eszköz lényegében egy léghajó és egy drón keveréke, és legnagyobb újítása, hogy akár 168 órát is képes a sztratoszférában, maximum 22 kilométer magasan, tölteni, miközben nem kontrollálatlanul sodródik a légáramlatokkal, hanem megmarad egy kis sugarú körben.

“Az eszköz elsősorban klímakutatásra, viharok megfigyelésére, de akár wifiszórásra és katonai célokra is alkalmas lehet” – írta az Indexnek Endrődi Dániel. A kutató jelenleg Floridában folytat egyeztetéseket a NASA-val, azt szeretnék elérni, hogy egy részletes megvalósíthatósági tabulmány elkészítésére kössenek szerződést velük.

“A projekt jelenlegi fázisában nehéz megmondani, hogy milyen cég, mennyi pénzből és hány darabot gyárt majd le az SHARK-ból. Szeretnénk elérni, hogy valamelyik amerikai repülőgépgyártó dolgozzon a megvalósításán” – írta Endrődi.

forrás: index.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák