Kapcsolatfelvétel

Design

Csuklóra szerelt hűtőborda váltja le a légkondit

Létrehozva:

|

Véget érhetnek a légkondinál vívott harcok, amikor az egyik kolléga 15 fokra állítaná a termosztátot, a másik pedig sállal és kabáttal védené meg magát az extrém irodai időjárás kellemetlen hatásaitól. Az MIT mérnökei azt a megoldást találták ki, hogy inkább az embereket hűtik le, és nem az őket körülvevő levegőt.

A különböző testrészeink helyi hűtése nagyban befolyásolja a hőérzetünket, és nagy hangsúly van az érzékelésen – mondta Sam Shames, az újfajta hűterendszer egyik fejlesztője. Amikor egy hideg tárgyat szorítunk a testünkhöz, vagy beleugrunk egy hűvösebb vizű tóba, a testünk egy idő után alkalmazkodik, és nem érzi a környezetet hidegnek.

Wristify nevű eszközük egy hőelektromos karkötő, amely a testhőmérsékletünket hideg vagy meleg impulzusokkal befolyásolja – attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. A prototípus az MIT egyik háziversenyén tízezer dollárt nyert, amiből folytatni tudják a fejlesztést. A boltokba szánt eszköznek nemcsak jól kell hűtenie, de szépnek is kell lennie, hogy az emberek hajlandók legyenek hordani.

Környezetvédelmi ügy
A légkondi kérdése túlmutat az irodai harcokon: az Egyesült Államokban az energiahasználat 16,5 százaléka megy el a lakások és irodák hőmérsékletének szabályozására. Kínában, Indiában és Brazíliában, ahol az időjárás miatt igény biztosan lenne a légkondikra, még csak most kezd felzárkóznia a lakosság. Az USA-ban 2007-ban a lakások 87 százalékában volt légkondi, míg Brazíliában csak 11 százaléknak, Indiában pedig 2 százaléknak.

Ha meg akarjuk előzni a globális klíma felmelegedését, akkor érdemes elgondolkodni, hogy miként klimatizáljuk a lakásokat, illetve az embereket.

forrás: index.hu

Advertisement

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák