Kapcsolatfelvétel

Design

Egyedi designtárgyak újrafelhasznált textilekből

Létrehozva:

|

A pécsi retextilesek Magyarországon úttörőként, 15 évvel ezelőtt indították el rehabilitációs foglalkoztató programjukat: megváltozott munkaképességű emberek készítenek egyedi dizájntárgyakat. Egy pályázatnak köszönhetően egy évvel ezelőtt lehetőség adódott arra, hogy a klasszikus termékportfóliót újakkal bővítsék.

A termékfejlesztésbe fiatal dizájnereket és termékkészítőket is bevontak. Viktor 31 éves, a csapat örökmozgó kulcsfigurája, a termékfejlesztésért felel. Herki 28 évesen a csapat legerősebb férfitagja, a fűzfa építményekért rajong. Velük beszélgettünk adottságokról, tervekről, álmokról.

A műhely egyik felében anyagminták, lemezek, fóliák és fonalak, varrógép és fötrő; egy másik szegletben stílusos, kézzel készült textilbútorok színes kavalkádja, polcokról előkerülő különleges sapkakollekciók, egyedi tervezésű Varrat szék prototípusa; a kertben élő fűzfa lugas és filagória. Az interjúkészítés közben sem áll meg az élet, miközben Herki játszi könnyedséggel átmozgatja a hatalmas bútorokat a fotózáshoz, addig Viktor gyorsan fúrószárakat rendel egy holnapi munkához.

Úgy látom, mozgalmasan telnek a napok és igazi közösségi munka folyik. Ti hogy lettetek csapattagok?

Viktor: 3 évvel ezelőtt a megváltozott munkaképességről szóló papírom jelentette a belépőkártyát egy akkor meghirdetett adminisztrátori munkakörbe. Előtte tanár voltam, sportolókkal és enyhe értelmi fogyatékkal élőkkel is foglalkoztam. Tavaly vettem át az újhullámos termékek fejlesztésének irányítását.

Herki: Gombatermesztő végzettségem van, de a Retextil előtt 7 évig egy raktárban dolgoztam megváltozott munkaképességű foglalkoztatottként, ahol nagyon rosszul bántak velem. Tavaly előtt októberben hirdettek itt állást és jelentkeztem és fel is vettek. Nekem ez sokkal békésebb környezet, odafigyelünk egymásra és nagyon jól látod, mi egy csapat vagyunk, amiben én vagyok Herkules.

Mi jelenti számotokra a kihívást ezekben a projektekben?

Viktor: Miközben a dizájn régóta szerves része az életemnek, ez a munkakör rengeteg új feladatot hozott nekem. Sokfelé kell figyelni, együttműködni a tervezőkkel, segíteni a tudásátadást és közben teljes mellszélességgel koordinálni a gyártást. Minden újhullámos termékünk a sorozatgyártás előtti fázisban van. A Tervhivatal által megálmodott Varrat szék esetében például egy konkrét tervet kellett elvinnünk a megvalósításig és persze a tökéletes funkcionalitásig. Ez egyébként 4 darab lemez kézzel összevarrva. Az új vonalban a másik véglet is tetten érhető: ez egy olyan moduláris hulladék újrahasznosító projekt ötlete, amit viszont a nulláról kellett beindítani. De semmi gond, bennem is ott vannak a végletek, miközben rajongok a menő dizájner karórákért, egy 50 éves doxát hordok.

Herki: A kihívás nekem minden nap az, hogy ezzel a munkával megpróbáljam legyőzni a betegségemet. Nekem nagyon fontos, hogy elfáradjak, hogy leterheljem magam. Ez lehet a folyamatos koncentráció is, amit a retextilezős technikák, a szövés, hurkolás, vágás meg is követelnek, mert nagyon oda kell figyelni és jó érzés, amikor a kezeid közül kikerül egy szép termék. Jó lenne, ha nemsokára el is lehetne adni azt, amit én készítek, de addig még sokat kell tanulnom. Az erőnlétemmel szeretek a legjobban részese lenni az itteni munkáknak. Nagyon erős vagyok, építkezem, havat lapátolok, megmozgatok mázsás bútorokat is, ha kell. Nagyon szeretem a természetet, a földmunkát, az ásást, a teherhordást. Tavaly két fűzfa lugas építésében is részt vettem és közben sokat tanultam ebből a mesterségből, de kell még gyakorolni.

Mi az álmotok?

Viktor: A stressz-mentes életen túl? Egy „wow” élmény, amit egy olyan tárgy kitalálása vált ki, ami még nincs a világon.

Herki: Három is van most. Az egyik, hogy elkezdhessem szőni azt a tapogatószőnyeget, amit vak gyerekek számára készítünk, a másik, hogy világbajnok testépítő legyek. Főleg az, hogy igazi fűzfaépítő mester legyek, legyen egy csapatom és abból meg is tudjunk élni.

Tavasszal készülnek piacra dobni új minőségi termékeiket és szolgáltatásaikat, amik a tervek szerint a minőség, az egyediség és fenntarthatóság miatt lesznek izgalmasak és távol állnak majd attól, hogy bárki sajnálatból vegye vagy rendelje meg őket. A Szent István téri bázison nem mindennapi műhelymunka zajlik, ahova a tavasz beköszönte előtt is megéri legalább egyszer ellátogatni.

forrás: madeinpecs.hu

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt