Kapcsolatfelvétel

Design

Egyetemi kávézó hulladékból

Létrehozva:

|

Kizárólag újrahasznosított anyagokból, kevésbé elegánsan szólva hulladékból építettek kávézót a newcastle-i egyetem diákjai. Erre utal a neve is: Trash Café.

Bár esztétikai szempontból a helyiségnek vannak még hiányosságai, az üzenet egyértelmű és könnyen kommunikálható: ha intelligens módon használjuk fel a hulladékanyagokat, minden a rendelkezésünkre áll, amellyel felépíthetünk és berendezhetünk egy teret. A könnyen átalakítható és szétszedhető Trash Cafét elsősorban műanyag-palackokból és kartondobozokból építették fel. A projektben 18 diák vett részt, mérnökök, építészek és szociológusok közreműködésével, és megalkotása mindössze 3 hónapot vett igénybe. Itt minden reciklált anyag, a bárpulttól a falakig. Mark Powell professzor, a Graham Farmer mérnöki kar igazgatója szerint a Trash Café nem csupán a hulladékok, a csomagoló anyagok újrafelhasználásának ékes bizonyítéka, hanem egyben vitafórumok színhelye is lesz, ahol a fiatalok a hely szellemének megfelelően cserélhetik ki nézeteiket a fenntartható fejlődésről, a mindennapi környezet megtisztításának módozatairól, írja az energiacentrum.com.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák