Kapcsolatfelvétel

Design

Ez lesz a világ legmagasabb épülete. 1 kilométer magas

Létrehozva:

|

Összesen 80 ezer tonna fém kell hozzá. Szaúd-Arábiában, Dzseddában hozzákezdenek a világ legmagasabb épületéhez. A Királyság torony a tervek szerint 183 méterrel nyúlik majd magasabbra a mostani rekordernél, a dubaji Burdzs Kalifánál.

A tervezett költségvetés 1 és negyed milliárd dollár. A tervezett magasság több mint 1 kilométer – írja a Saudi Gazette. A felhőkarcoló a Vörös tengerre néz majd, 5 csillagos Four Seasons hotel, lakások, irodák és csillagvizsgáló lesz benne, összesen 530 ezer négyzetméteren. A beton és a fém feljuttatása a felső szintekre komoly kihívást jelent majd. “Amikor a Burdzs Kalifát építették, 170 ezer köbméter betont nyomtak át egyetlen szivattyún éjszaka, amikor a hőmérséklet elég alacsony volt ahhoz, hogy megkössön. Ez lehet majd a megoldás Dzseddában is” – írja a brit Telegraph.

A tornyot élesszögűre tervezték, ez is jelenthet majd nehézséget az építésnél. Gordon Gill, a tervező azt mondta a Construcion Weekly-nek, hogy miután az alakja néhány emeletenként változik, a szél meg fogja kerülni a tornyot, és a terhelés ezért ezért nem lesz annyira erős, mint egy szilárd tömb esetében volna. A helyzetet egyébként az sem könnyíti meg, hogy a felhőkarcolónak ellen kell állnia a Vörös tengerből párolgó sós víznek is. Ha elkészül, 200 emelet magas lesz a Királyság torony. És akkor Szaúd-Arábiáé lesz a világ legmagasabb építménye. Részben a felhők fölött.

forrás: keletport.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák