Kapcsolatfelvétel

Design

Ezek voltak 2013 legjobb hazai dizájndurranásai

Létrehozva:

|

Az elmúlt évben is számos zseniális ötlettel rukkoltak elő a hazai dizájnerek. Év vége lévén mi is összeállítottuk a Top10-es dizájnlistánk.

1. Rozi

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat. Kis Arnold közgazdász és Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márka egy képzeletbeli lusta bulldog után kapta nevét. Egyszerűség és letisztultság jellemzi a Rozi szemüvegeket, amelyekhez a készítők már létező formákat vettek alapul, persze ezeket saját ízlésvilágukkal ötvözték. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, és minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. A rozisok a rosszul látókra is gondoltak: jövő év elején útjára indítják a Rozi testvérmárkáját, amely acetát alapanyagú és elsősorban optikai, dioptriás szemüvegeket kínál.

-
2. Rienne Fashion Jewelry

Nagy Adrien a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező és designmenedzser szakán végzett. Ösztöndíjasként tanult a London College of Fashionben, majd divattervezőként dolgozott mások mellett a Gombold újra! Közép-Európa pályázat fődíjasánál, a NUBU-nál, aztán jött Milánó, ahol Angelo Cavalieri mellett asszisztensként tervezett. Az élet később úgy hozta, hogy New York egyik legjelentősebb divatházában, a Marc Jacobs Collectionnél próbálhatja ki magát.

A tervező a külföldi divatházaknál szerzett tapasztalatainak a birtokában építette ki luxuskategóriás divatékszermárkáját, a Rienne Fashion Jewelryt. Ősszel debütált prémium brand olyan, minőségi divatékszereket kínál, amelyek átmenetet teremtenek a nemesfém ékszerek és a bizsuk között.

A nyakékek alapanyagait cseh kristályok, üveggyöngyök, hernyóselyem és bőr adja. Az első kollekcióra a természeti népek ékszereinek a formavilága volt hatással, a tavaszi kollekciót a nagyszülők a kertjében álló cseresznyefák virágai inspirálták. A Rienne Fashion Jewelry termékeit kizárólag a Váci utcai Fidji Style üzletben lehet megtalálni, így ékszerei Versace, Dior, Atelier Siviglia és Le Silla kreációi mellett kaptak helyet. Jelenleg néhány darab készül az belőlük, de távlati célja a kisebb volumenű szériagyártás.

3. Parfums Viktoria Minya

Minya Viktória, Grasse-ban, a parfümőrök szentélyében tanulta ki a szakmát, majd számos francia parfümházban dolgozott. A Parfums Viktoria Minya márka első, bemutatkozó illata, a Hedonist idén jelent meg a piacon, de rögtön óriási nemzetközi sikertért el: Tasmániából, Hawaiiról és Alaszkából is folyamatos megrendeléseket kap a márka. Az érzékek örömét magasztaló parfüm narancs- és jázminvirág, dohánylevél, méz és rum együtteséből született meg. A illat mellett a csomagolás is elkápráztató: ötszáz darab valódi kristály pompázik a kézi csiszolású üvegben, amelyet kígyóbőr mintás borítású fadobozban lehet megvásárolni. Az üveget a tizenöt legszebb tavaszi parfümösüveg közé választotta a Beautyhigh.com. Az arculatot a sztárgrafikus, Kiss Miklós tervezte. Viktória Párizsban nyitotta meg saját stúdióját, ahol már dolgozik a következő luxusillaton.

4. Plié by Atelier

A TENT London Shapes of Hungary standján mutatkozott be még ősszel a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely egy új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló bútorkollekcióval, a Pliével. A hagyományos csomópontoktól mentes tárgy ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit. A cél a letisztult, érthető formavilág és az élményszerű használhatóság megteremtése volt, valamint az, hogy minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal lehessen ezeket a bútorokat megalkotni. Plié kollekciófő jellemzője a variálhatóság, a többrétegű funkcionalitás, a friss és testre szabott forma, a valamint az interaktivitást. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. A kiválasztott alapdarabokat a tervező méretre készíti el, majd a tulajdonos egyetlen mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

5. Pais Panni – Light me

A tábortűz hangulatát felidéző ledes lámpacsaládot Pais Panni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója készítette diplomamunka gyanánt. A lámpák végtelen módon elhelyezhetők: kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók, de akár kertbe is „kiültethetőek”. A lámpák hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így könnyedén mozgathatók. A lámpacsalád, amelynek fejlesztésében Püspök Balázs és Cosovan Attila is részt vett, ebben az évben diák kategóriában formatervezési díjat nyert.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség

Létrehozva:

|

Szerző:

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít “életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”. A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri. Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten. Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni. Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották. A város polgármestere, Bill de Blasio “örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. “Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

Tovább olvasom

Design

Ennél fehérebb festéket még nem láthatott

Létrehozva:

|

Szerző:

A valaha volt legfehérebb festéket állítottak elő amerikai kutatók azzal a céllal, hogy javítsák az épületek hűtését és hozzájáruljanak az éghajlatváltozás problémájának kezeléséhez.

Az új festék a napfény 98 százalékát veri vissza és a világűrbe sugározza ki az infravörös hőt. A teszteken a környező levegő hőmérsékletnél 4,5 Celsius-fokkal hidegebbre hűtötte le a felületeket még közvetlen, erős napsugárzás esetén is – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában. A szakemberek szerint a termék egy-két éven belül forgalomba kerülhet. A tetők fehérre festése évszázadok óta bevett gyakorlat az épületek hűtésére. A jelenleg elérhető fényvisszaverő fehér festékek ugyan jóval hatékonyabbak, mint a sötét színű tetőburkolatok, de a napfény csupán 80-90 százalékát verik vissza és elnyelik az ibolyántúli fényt, ami azt jelenti, hogy nem tudják a környezeti hőmérsékletnél hidegebbre lehűteni a felületeket. Az új festék azonban képes erre, csökkentve a légkondicionálók szükségét és a működtetésükkel járó szén-dioxid-kibocsátást.

“A legfehérebb fehér azt jelenti, hogy a festék a lehető legnagyobb mennyiségű napfényt képes visszaverni az űrbe” – mondta Xiulin Ruan, az amerikai Purdue Egyetem munkatársa. A festék három tényezőnek köszönheti hatékonyságát: a színezőanyagként használt bárium-szulfátnak, amely a hagyományosan alkalmazott titán-dioxiddal szemben nem nyeli el az UV-fényt, a magas – 60 százalékos – pigmentkoncentrációnak, valamint a különböző méretű pigmentrészecskék alkalmazásának.

A szakemberek szerint az ultrafehér festéket a hagyományos változatokhoz hasonlóan lehet legyártani és árban sem térnek el egymástól. A teszteken a festék kopásállónak bizonyult, de további vizsgálatokra lesz szükség annak megállapítására, hogy hosszú távon mennyire tartós. Ruan elmondta, hogy a festék nem jelent kockázatot az emberek látására, a felületekről szétszórtan visszaverődő napfény nem erős. A szakemberek az ACS Applied Materials & Interfaces című folyóiratban számoltak be az eredményeikről.

 

Képünk illusztráció.

Tovább olvasom

Design

Szelfiző óriáspandaszobor került a figyelem középpontjába a délnyugat-kínai Szecsuanban

Létrehozva:

|

Szerző:

Egy szelfiző óriáspandát formázó szobor vált a látogatók kedvencévé az állatfaj otthonaként híres délnyugat-kínai Szecsuanban – számolt be a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

A 26,5 méterhosszú, 11 méter széles és 12 méter magas szobor egy hátán fekvő óriáspandát ábrázol, amint egy szelfibotra rögzített telefont a magasba nyújtva fotózza magát. A 130 tonnás pandaszobor fekete-fehér “bundájának” megalkotásához 3 millió rozsdamentes acélhuzalt használtak fel. A szobrot Florentijn Hofman holland művész tervezte, aki a felfújható óriás gumikacsa megalkotójaként vált ismertté. Hofman egy másik, óriás bambuszmacskát ábrázoló szobrát pedig 2014-ben egy sanghaji parkban állították fel.

A Hszinhua a művészt idézve arról írt, hogy a pandaszobrot egy valós történet ihlette arról, hogy 2005-ben egy óriáspanda bemerészkedett a szobornak helyet adó Tucsiengjen város központjába. A mintegy 650 ezer lakost számláló Tucsiengjen pandaközpontja csaknem 70 pandának ad otthont és több mint 20 millió turistát vonz évente. A városban található ráadásul az UNESCO által 2000-ben a világörökség részének nyilvánított Tucsiengjen öntöző- és árvízvédelmi rendszer is. Az időszámításunk előtti 3. században készült létesítmény a világ legrégebbről fennmaradt, máig használatban lévő, gát nélküli öntözőrendszere.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Kedvelt