Kapcsolatfelvétel

Design

Ezek voltak 2013 legjobb hazai dizájndurranásai

Létrehozva:

|

Az elmúlt évben is számos zseniális ötlettel rukkoltak elő a hazai dizájnerek. Év vége lévén mi is összeállítottuk a Top10-es dizájnlistánk.

1. Rozi

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat. Kis Arnold közgazdász és Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márka egy képzeletbeli lusta bulldog után kapta nevét. Egyszerűség és letisztultság jellemzi a Rozi szemüvegeket, amelyekhez a készítők már létező formákat vettek alapul, persze ezeket saját ízlésvilágukkal ötvözték. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, és minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. A rozisok a rosszul látókra is gondoltak: jövő év elején útjára indítják a Rozi testvérmárkáját, amely acetát alapanyagú és elsősorban optikai, dioptriás szemüvegeket kínál.

-
2. Rienne Fashion Jewelry

Nagy Adrien a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező és designmenedzser szakán végzett. Ösztöndíjasként tanult a London College of Fashionben, majd divattervezőként dolgozott mások mellett a Gombold újra! Közép-Európa pályázat fődíjasánál, a NUBU-nál, aztán jött Milánó, ahol Angelo Cavalieri mellett asszisztensként tervezett. Az élet később úgy hozta, hogy New York egyik legjelentősebb divatházában, a Marc Jacobs Collectionnél próbálhatja ki magát.

A tervező a külföldi divatházaknál szerzett tapasztalatainak a birtokában építette ki luxuskategóriás divatékszermárkáját, a Rienne Fashion Jewelryt. Ősszel debütált prémium brand olyan, minőségi divatékszereket kínál, amelyek átmenetet teremtenek a nemesfém ékszerek és a bizsuk között.

A nyakékek alapanyagait cseh kristályok, üveggyöngyök, hernyóselyem és bőr adja. Az első kollekcióra a természeti népek ékszereinek a formavilága volt hatással, a tavaszi kollekciót a nagyszülők a kertjében álló cseresznyefák virágai inspirálták. A Rienne Fashion Jewelry termékeit kizárólag a Váci utcai Fidji Style üzletben lehet megtalálni, így ékszerei Versace, Dior, Atelier Siviglia és Le Silla kreációi mellett kaptak helyet. Jelenleg néhány darab készül az belőlük, de távlati célja a kisebb volumenű szériagyártás.

3. Parfums Viktoria Minya

Minya Viktória, Grasse-ban, a parfümőrök szentélyében tanulta ki a szakmát, majd számos francia parfümházban dolgozott. A Parfums Viktoria Minya márka első, bemutatkozó illata, a Hedonist idén jelent meg a piacon, de rögtön óriási nemzetközi sikertért el: Tasmániából, Hawaiiról és Alaszkából is folyamatos megrendeléseket kap a márka. Az érzékek örömét magasztaló parfüm narancs- és jázminvirág, dohánylevél, méz és rum együtteséből született meg. A illat mellett a csomagolás is elkápráztató: ötszáz darab valódi kristály pompázik a kézi csiszolású üvegben, amelyet kígyóbőr mintás borítású fadobozban lehet megvásárolni. Az üveget a tizenöt legszebb tavaszi parfümösüveg közé választotta a Beautyhigh.com. Az arculatot a sztárgrafikus, Kiss Miklós tervezte. Viktória Párizsban nyitotta meg saját stúdióját, ahol már dolgozik a következő luxusillaton.

4. Plié by Atelier

A TENT London Shapes of Hungary standján mutatkozott be még ősszel a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely egy új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló bútorkollekcióval, a Pliével. A hagyományos csomópontoktól mentes tárgy ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit. A cél a letisztult, érthető formavilág és az élményszerű használhatóság megteremtése volt, valamint az, hogy minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal lehessen ezeket a bútorokat megalkotni. Plié kollekciófő jellemzője a variálhatóság, a többrétegű funkcionalitás, a friss és testre szabott forma, a valamint az interaktivitást. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. A kiválasztott alapdarabokat a tervező méretre készíti el, majd a tulajdonos egyetlen mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

5. Pais Panni – Light me

A tábortűz hangulatát felidéző ledes lámpacsaládot Pais Panni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója készítette diplomamunka gyanánt. A lámpák végtelen módon elhelyezhetők: kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók, de akár kertbe is „kiültethetőek”. A lámpák hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így könnyedén mozgathatók. A lámpacsalád, amelynek fejlesztésében Püspök Balázs és Cosovan Attila is részt vett, ebben az évben diák kategóriában formatervezési díjat nyert.

A teljes cikk itt olvasható.

Design

Innád papírból a kólát?

Létrehozva:

|

Szerző:

Magyarországon teszteli egyik új fejlesztését, az újrahaszosítható papírpalackot a Coca-Cola – jelentették be keddi sajtótájékoztatójukon Budapesten a cég képviselői.

A The Coca-Cola Company magyarországi ügyvezetője a rendezvényen jelentős csomagolástechnológiai fejlesztésnek nevezte a papírpalackot, amelyet a dán Paper Bottle Company (Paboco) közreműködésével fejlesztettek. Kerekes Péter közölte, hogy a 2 hétig tartó tesztprogram kiskereskedelmi partnere a kifli.hu online élelmiszerbolt lesz, rajtuk keresztül szerdától juttatják el a vásárlókhoz a növényalapú italt tartalmazó palackokat. Szabó Réka, a kifli.hu kereskedelmi igazgatója közölte, hogy nem csupán fogyasztói visszajelzés alapján értékelik, de vissza is gyűjtik a palackokat vizsgálatra. Ebből kiderül, alkalmasak-e a kiskereskedelmi forgalomra, bírják-e az igénybevételt a felhasználásig. A Coca-Cola HBC Magyarország ügyvezető igazgatója a fejlesztést azzal indokolta, hogy a fogyasztók elvárják a fenntarthatóságot, a környezettudatosságot. Békefi László hozzátette, hogy a vállalat ennek megfelelve számos fejlesztést jelentett be az elmúlt években, és idén csaknem 600 millió forintot fordít arra, hogy a dobozos multipack termékek műanyag csomagolását kartonpapírra cserélje. A bejelentést a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára méltatta a bemutatón.

Nagy Miklós üdvözölte, hogy a cégek fenntarthatósági vállalásai a termékeik csomagolására is kiterjednek. Becslések szerint a csomagolóanyagok világpiaca eléri az évi ezer milliárd dollárt, amiből az élelmiszer- és italcsomagolások részesedése legalább 50 százalék – tette hozzá. A csomagolóipart – mint fogalmazott – sokszor tekintik a környezetszennyezés egyik fő felelősének, de minden termék előállítása jobban terheli a környezetet, mint a csomagolása. Környezeti szempontból ezért az a legjobb, ha a csomagolás védelmében minden áru eljut a fogyasztóhoz, és ezzel betölti a rendeltetését – hangsúlyozta. Az MTI kérdésére közölték, hogy a fejlesztési folyamat nem zárult le, így annak költségét csak a befejezést követően tudják közölni. Terveik szerint hamarosan olyan papírpalack kerülhet a piacra, amely az újrahasznosítható műanyag bélést és kupakot elhagyva teljes mértékben papírként hasznosítható újra.

 

 

Képek: coca-cola.hu

Tovább olvasom

Design

Gomba alapú, lebomló koporsót fejlesztettek holland kutatók

Létrehozva:

|

Szerző:

A különleges koporsó környezetbarát alternatívát kínál: nemcsak a természetes bomlást gyorsítja, de még a szennyezett talaj regenerálódását is segíti.

Bár sokan nem gondolnak bele, a gombák valójában lenyűgöző organizmusok, amelyek nemcsak a táplálkozásban, hanem a gyógyászatban is remekül alkalmazhatóak. Sőt, több szakértő úgy véli, hogy az élőlények még a zöldebb jövő megteremtésében is segíthetnek, hozzájárulhatnak például az olajszivárgások semlegesítéséhez. Egy holland kutató egészen meglepő területen, a temetkezésekben próbálja meg hasznosítani a gombákat – számol be a Treehugger. A Bob Hendrikx startupja, a Loop által készített Living Cocoon (Élő Gubó) a gombák fonalszerű, vegetatív részéből, micéliumból áll. A speciális koporsó felgyorsítja a bomlást, illetve javítja a talaj állapotát, miközben a benne lévő holttest néhány év alatt eggyé válik a természettel. A hagyományos temetési eljárások meglepőek károsak a környezetre. A koporsókból, illetve a kezelt holttestekből káros anyagok kerülhetnek a földbe, a normál temetést követő bomlás pedig kifejezetten lassú. Sőt, a hamvasztás is problémás lehet, hiszen a maradványok égetése során többek között szén-dioxid és higany kerül a levegőbe.

A Living Cocoon ugyanakkor kizárólag természetes, veszélytelen anyagokból épül fel. A micéliumhoz szerves vegyületeket adnak, a keveréket pedig egy formába helyezik: ahogy a micélium növekedik, felfalja a vegyületet, és nagyjából egy hét alatt felveszi az öntőforma, azaz a koporsó alakját. A folyamat további előnye, hogy nem igényel semmiféle külső energiát, fényt vagy hőt. A speciális koporsó úgy lett kifejlesztve, hogy a talajba engedve nemhogy ne ártson, hanem kifejezetten kedvezzen a földnek. Korábbi vizsgálatok már igazolták, hogy a micélium alapú anyagok képesek kivonni a különböző szennyező anyagokat. Hendrikx szerint jelenlegi életmódunk fenntarthatatlan, a Living Cocoon segítségével ugyanakkor segíthetünk a talajon, ahelyett, hogy károsítanánk azt.

A Loop eddig tíz alkalommal tesztelte élesben a koporsóját Delftben és Hágában. A vállalat célja az, hogy további elemzésekkel jobban megértsék, miként befolyásolja a Living Cocoon a föld minőségét. Hendrikx bízik benne, hogy fejlesztésükkel egy nap segíthetik majd a helyi önkormányzatokat a szennyezett területek helyreállításában.

 

 

Képek: loop-of-life.com

Tovább olvasom

Design

Bemutatták az újahasznosított műanyagból készült Lego kockát

Létrehozva:

|

Szerző:

A Lego csoport bemutatta az újrahasznosított műanyagból készült LEGOR kocka prototípusát, amellyel egy újabb lépést tesz a LEGO termékek fenntarthatósága felé – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Az eldobott PET palackokból készült kocka új prototípusa az első, ami újrahasznosított anyagból készült, és amely megfelel a cég szigorú minőségi és biztonsági feltételeinek. Sok időbe telik, mire az újrahasznosított kockák a LEGO dobozokban is megjelenhetnek. A kutatók tovább tesztelik és fejlesztik a PET formulát, azután dönthetnek a próbagyártásról – tették hozzá. Az újrahasznosított kocka prototípusa a Lego csoport legújabb fenntarthatóságot elősegítő fejlesztése. 2020-ban a cég bejelentette, hogy eltörli az egyszer használatos műanyagot a termékek dobozaiból, 2018-ban pedig megkezdte a fenntartható forrásból származó cukornád alapú, polietilénből készült elemek gyártását.

forrás: lego.com

A Lego csoport fenntartható anyagokra irányuló törekvése csak egy a cég számos kezdeményezése közül, amelyekkel pozitív hatást szeretnének gyakorolni. A Lego csoport több mint 400 millió amerikai dollárt (mintegy 117 milliárd forint) fektet be három év alatt (2022-ig), hogy felgyorsítsa a fenntarthatósággal kapcsolatos céljainak megvalósítását. A Lego csoport bevétele 13 százalékkal 43,7 milliárd dán koronára (2154 milliárd forint) nőtt tavaly – közölte pénzügyi eredményeit az MTI-vel a dán építőjáték-gyártó márciusban. A működési eredménye 12,9 milliárd dán koronát tett ki 2020-ban, 19 százalékkal nőtt egy év alatt. A cég közlése szerint minden piacon kétszámjegyű volt az értékesítés növekedése; különösen nagy mértékben erősödtek Kínában, az amerikai kontinensen, Nyugat-Európában, illetve az ázsiai és csendes-óceáni térségben.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák