Kapcsolatfelvétel

Design

Ezek voltak 2013 legjobb hazai dizájndurranásai

Létrehozva:

|

Az elmúlt évben is számos zseniális ötlettel rukkoltak elő a hazai dizájnerek. Év vége lévén mi is összeállítottuk a Top10-es dizájnlistánk.

1. Rozi

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat. Kis Arnold közgazdász és Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márka egy képzeletbeli lusta bulldog után kapta nevét. Egyszerűség és letisztultság jellemzi a Rozi szemüvegeket, amelyekhez a készítők már létező formákat vettek alapul, persze ezeket saját ízlésvilágukkal ötvözték. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, és minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. A rozisok a rosszul látókra is gondoltak: jövő év elején útjára indítják a Rozi testvérmárkáját, amely acetát alapanyagú és elsősorban optikai, dioptriás szemüvegeket kínál.

-
2. Rienne Fashion Jewelry

Nagy Adrien a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező és designmenedzser szakán végzett. Ösztöndíjasként tanult a London College of Fashionben, majd divattervezőként dolgozott mások mellett a Gombold újra! Közép-Európa pályázat fődíjasánál, a NUBU-nál, aztán jött Milánó, ahol Angelo Cavalieri mellett asszisztensként tervezett. Az élet később úgy hozta, hogy New York egyik legjelentősebb divatházában, a Marc Jacobs Collectionnél próbálhatja ki magát.

A tervező a külföldi divatházaknál szerzett tapasztalatainak a birtokában építette ki luxuskategóriás divatékszermárkáját, a Rienne Fashion Jewelryt. Ősszel debütált prémium brand olyan, minőségi divatékszereket kínál, amelyek átmenetet teremtenek a nemesfém ékszerek és a bizsuk között.

A nyakékek alapanyagait cseh kristályok, üveggyöngyök, hernyóselyem és bőr adja. Az első kollekcióra a természeti népek ékszereinek a formavilága volt hatással, a tavaszi kollekciót a nagyszülők a kertjében álló cseresznyefák virágai inspirálták. A Rienne Fashion Jewelry termékeit kizárólag a Váci utcai Fidji Style üzletben lehet megtalálni, így ékszerei Versace, Dior, Atelier Siviglia és Le Silla kreációi mellett kaptak helyet. Jelenleg néhány darab készül az belőlük, de távlati célja a kisebb volumenű szériagyártás.

Advertisement

3. Parfums Viktoria Minya

Minya Viktória, Grasse-ban, a parfümőrök szentélyében tanulta ki a szakmát, majd számos francia parfümházban dolgozott. A Parfums Viktoria Minya márka első, bemutatkozó illata, a Hedonist idén jelent meg a piacon, de rögtön óriási nemzetközi sikertért el: Tasmániából, Hawaiiról és Alaszkából is folyamatos megrendeléseket kap a márka. Az érzékek örömét magasztaló parfüm narancs- és jázminvirág, dohánylevél, méz és rum együtteséből született meg. A illat mellett a csomagolás is elkápráztató: ötszáz darab valódi kristály pompázik a kézi csiszolású üvegben, amelyet kígyóbőr mintás borítású fadobozban lehet megvásárolni. Az üveget a tizenöt legszebb tavaszi parfümösüveg közé választotta a Beautyhigh.com. Az arculatot a sztárgrafikus, Kiss Miklós tervezte. Viktória Párizsban nyitotta meg saját stúdióját, ahol már dolgozik a következő luxusillaton.

4. Plié by Atelier

A TENT London Shapes of Hungary standján mutatkozott be még ősszel a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely egy új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló bútorkollekcióval, a Pliével. A hagyományos csomópontoktól mentes tárgy ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit. A cél a letisztult, érthető formavilág és az élményszerű használhatóság megteremtése volt, valamint az, hogy minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal lehessen ezeket a bútorokat megalkotni. Plié kollekciófő jellemzője a variálhatóság, a többrétegű funkcionalitás, a friss és testre szabott forma, a valamint az interaktivitást. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. A kiválasztott alapdarabokat a tervező méretre készíti el, majd a tulajdonos egyetlen mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

5. Pais Panni – Light me

Advertisement

A tábortűz hangulatát felidéző ledes lámpacsaládot Pais Panni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója készítette diplomamunka gyanánt. A lámpák végtelen módon elhelyezhetők: kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók, de akár kertbe is „kiültethetőek”. A lámpák hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így könnyedén mozgathatók. A lámpacsalád, amelynek fejlesztésében Püspök Balázs és Cosovan Attila is részt vett, ebben az évben diák kategóriában formatervezési díjat nyert.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák