Kapcsolatfelvétel

Design

Ezek voltak 2013 legjobb hazai dizájndurranásai

Létrehozva:

|

Az elmúlt évben is számos zseniális ötlettel rukkoltak elő a hazai dizájnerek. Év vége lévén mi is összeállítottuk a Top10-es dizájnlistánk.

1. Rozi

Két kecskeméti napszemüvegfüggő fiatal egyszer csak úgy határozott, megalkotják saját márkájukat. Kis Arnold közgazdász és Németh Paula építészhallgató egy családi garázsban alakították ki műhelyüket, magukba szívtak minden információt arról, mitől is lesz jó egy szemüveg, kemény munkát követően pedig idén nyáron megszületett az első Rozi szemüveg. A márka egy képzeletbeli lusta bulldog után kapta nevét. Egyszerűség és letisztultság jellemzi a Rozi szemüvegeket, amelyekhez a készítők már létező formákat vettek alapul, persze ezeket saját ízlésvilágukkal ötvözték. Boltokban jelenleg nem kapható, csak a webshopon keresztül lehet beszerezni. A vevő megrendeli álmai szemüvegét, és minden fázisról kap fényképes tájékoztatást. A rozisok a rosszul látókra is gondoltak: jövő év elején útjára indítják a Rozi testvérmárkáját, amely acetát alapanyagú és elsősorban optikai, dioptriás szemüvegeket kínál.

-
2. Rienne Fashion Jewelry

Nagy Adrien a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező és designmenedzser szakán végzett. Ösztöndíjasként tanult a London College of Fashionben, majd divattervezőként dolgozott mások mellett a Gombold újra! Közép-Európa pályázat fődíjasánál, a NUBU-nál, aztán jött Milánó, ahol Angelo Cavalieri mellett asszisztensként tervezett. Az élet később úgy hozta, hogy New York egyik legjelentősebb divatházában, a Marc Jacobs Collectionnél próbálhatja ki magát.

A tervező a külföldi divatházaknál szerzett tapasztalatainak a birtokában építette ki luxuskategóriás divatékszermárkáját, a Rienne Fashion Jewelryt. Ősszel debütált prémium brand olyan, minőségi divatékszereket kínál, amelyek átmenetet teremtenek a nemesfém ékszerek és a bizsuk között.

A nyakékek alapanyagait cseh kristályok, üveggyöngyök, hernyóselyem és bőr adja. Az első kollekcióra a természeti népek ékszereinek a formavilága volt hatással, a tavaszi kollekciót a nagyszülők a kertjében álló cseresznyefák virágai inspirálták. A Rienne Fashion Jewelry termékeit kizárólag a Váci utcai Fidji Style üzletben lehet megtalálni, így ékszerei Versace, Dior, Atelier Siviglia és Le Silla kreációi mellett kaptak helyet. Jelenleg néhány darab készül az belőlük, de távlati célja a kisebb volumenű szériagyártás.

Advertisement

3. Parfums Viktoria Minya

Minya Viktória, Grasse-ban, a parfümőrök szentélyében tanulta ki a szakmát, majd számos francia parfümházban dolgozott. A Parfums Viktoria Minya márka első, bemutatkozó illata, a Hedonist idén jelent meg a piacon, de rögtön óriási nemzetközi sikertért el: Tasmániából, Hawaiiról és Alaszkából is folyamatos megrendeléseket kap a márka. Az érzékek örömét magasztaló parfüm narancs- és jázminvirág, dohánylevél, méz és rum együtteséből született meg. A illat mellett a csomagolás is elkápráztató: ötszáz darab valódi kristály pompázik a kézi csiszolású üvegben, amelyet kígyóbőr mintás borítású fadobozban lehet megvásárolni. Az üveget a tizenöt legszebb tavaszi parfümösüveg közé választotta a Beautyhigh.com. Az arculatot a sztárgrafikus, Kiss Miklós tervezte. Viktória Párizsban nyitotta meg saját stúdióját, ahol már dolgozik a következő luxusillaton.

4. Plié by Atelier

A TENT London Shapes of Hungary standján mutatkozott be még ősszel a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely egy új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló bútorkollekcióval, a Pliével. A hagyományos csomópontoktól mentes tárgy ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit. A cél a letisztult, érthető formavilág és az élményszerű használhatóság megteremtése volt, valamint az, hogy minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal lehessen ezeket a bútorokat megalkotni. Plié kollekciófő jellemzője a variálhatóság, a többrétegű funkcionalitás, a friss és testre szabott forma, a valamint az interaktivitást. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. A kiválasztott alapdarabokat a tervező méretre készíti el, majd a tulajdonos egyetlen mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

5. Pais Panni – Light me

Advertisement

A tábortűz hangulatát felidéző ledes lámpacsaládot Pais Panni, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező szakos hallgatója készítette diplomamunka gyanánt. A lámpák végtelen módon elhelyezhetők: kilincsre akaszthatók, asztal szélére ültethetők, polc peremére fektethetők, lógathatók, állíthatók, de akár kertbe is „kiültethetőek”. A lámpák hálózatról és akkuval egyaránt működnek, így könnyedén mozgathatók. A lámpacsalád, amelynek fejlesztésében Püspök Balázs és Cosovan Attila is részt vett, ebben az évben diák kategóriában formatervezési díjat nyert.

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!