Kapcsolatfelvétel

Design

Ezt a mobilt tölti a saját kijelzője

Létrehozva:

|

Itt az napelemes mobil, ami elképesztően jól néz ki. A rejtett kivitelű szolárcellákat egyelőre csak luxuskészülékben lehet elérni.

A méregdrága órákat, szemüvegeket és divatcikkeket gyártó svájci TAG Heuer cég legújabb, Merediist Infinite nevű luxuskészülékében debütál az a speciális kijelző, amelynek felülete kívülről láthatatlan fotovoltaikus napelemeket rejt. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a készüléknek egyik részét sem csúfítják el a nem túl attraktív napelemek. A Digital Trends technológiai hírportálnak a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a kijelzőben lévő cellák használatával nagyjából 15 százalékkal növelhető az akkumulátoros üzemidő egy átlagos napon. A napelemek napfény vagy mesterséges fény hatására is elkezdik tölteni a készüléket.

A kijelzőben lévő napelemek alkalmazását a Wysips Crystalnak elnevezett technológia teszi lehetővé, amelyet egy SunPartner Technologies nevű amerikai cég gyárt, a cellák beépítéséhez szükséges megoldás pedig a 3M fejlesztése. Ennek lényege, hogy a fotovoltaikus cellákat úgy rendezik el a képernyő felett lévő rétegben, hogy azon keresztül látni lehessen a képernyő tartalmát, mivel csak elhanyagolható mértékben takarja ki azt, így csak közvetlen közelről lehet érzékelni jelenlétét.

A híportál szerint a napelemréteg akár fényen keresztüli adatkommunikációra is használható: a li-fi nevű gyakorlatilag a Bluetoothhoz hasonló módon lehet vele fájlokat küldeni akár 10 gigabites sebességgel. Ezt a megoldást egyelőre nem támogatja kereskedelmi forgalomban kapható termék, csupán demonstrációs célból mutatták be a panel képességeit. A napelemréteg beépítése csupán néhány dollár extra költséget jelent a készülékgyártónak, amely az akkumulátoros üzemidő megnöveléséért valószínűleg a vásárlók számára is vonzó lesz.

A Merediist Infinite készülék meglehetősen bizarr gyártmány, a karbonszálas betéteket tartalmazó, titán készülékházba szerelt telefon ugyanis csak egy 2,4 colos, 320×240 pixeles felbontású, monokróm OLED-kijelzővel van felszerelve. A készülék ára még nem ismert, de valószínűleg nem lesz túl olcsó, mert kétezernél is kevesebb, limitált példány készül belőle. A napelemeket nem tartalmazó elődjéért is 5500 dollárt, tehát 1,2 millió forintot kérnek el, ezért jobban jár az, aki megvárja az első hagyományos mobilokat, amelyek tartalmazni fogják a Wysips panelt. Az első ilyen, normál árú készülék valószínűleg a kínai Huaweié lesz, de jövőre más gyártók telefonjaiban is megjelenik majd a technológia.

forrás: origo.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák