Kapcsolatfelvétel

Design

Ezt a mobilt tölti a saját kijelzője

Létrehozva:

|

Itt az napelemes mobil, ami elképesztően jól néz ki. A rejtett kivitelű szolárcellákat egyelőre csak luxuskészülékben lehet elérni.

A méregdrága órákat, szemüvegeket és divatcikkeket gyártó svájci TAG Heuer cég legújabb, Merediist Infinite nevű luxuskészülékében debütál az a speciális kijelző, amelynek felülete kívülről láthatatlan fotovoltaikus napelemeket rejt. Ennek a megoldásnak az az előnye, hogy a készüléknek egyik részét sem csúfítják el a nem túl attraktív napelemek. A Digital Trends technológiai hírportálnak a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a kijelzőben lévő cellák használatával nagyjából 15 százalékkal növelhető az akkumulátoros üzemidő egy átlagos napon. A napelemek napfény vagy mesterséges fény hatására is elkezdik tölteni a készüléket.

A kijelzőben lévő napelemek alkalmazását a Wysips Crystalnak elnevezett technológia teszi lehetővé, amelyet egy SunPartner Technologies nevű amerikai cég gyárt, a cellák beépítéséhez szükséges megoldás pedig a 3M fejlesztése. Ennek lényege, hogy a fotovoltaikus cellákat úgy rendezik el a képernyő felett lévő rétegben, hogy azon keresztül látni lehessen a képernyő tartalmát, mivel csak elhanyagolható mértékben takarja ki azt, így csak közvetlen közelről lehet érzékelni jelenlétét.

A híportál szerint a napelemréteg akár fényen keresztüli adatkommunikációra is használható: a li-fi nevű gyakorlatilag a Bluetoothhoz hasonló módon lehet vele fájlokat küldeni akár 10 gigabites sebességgel. Ezt a megoldást egyelőre nem támogatja kereskedelmi forgalomban kapható termék, csupán demonstrációs célból mutatták be a panel képességeit. A napelemréteg beépítése csupán néhány dollár extra költséget jelent a készülékgyártónak, amely az akkumulátoros üzemidő megnöveléséért valószínűleg a vásárlók számára is vonzó lesz.

A Merediist Infinite készülék meglehetősen bizarr gyártmány, a karbonszálas betéteket tartalmazó, titán készülékházba szerelt telefon ugyanis csak egy 2,4 colos, 320×240 pixeles felbontású, monokróm OLED-kijelzővel van felszerelve. A készülék ára még nem ismert, de valószínűleg nem lesz túl olcsó, mert kétezernél is kevesebb, limitált példány készül belőle. A napelemeket nem tartalmazó elődjéért is 5500 dollárt, tehát 1,2 millió forintot kérnek el, ezért jobban jár az, aki megvárja az első hagyományos mobilokat, amelyek tartalmazni fogják a Wysips panelt. Az első ilyen, normál árú készülék valószínűleg a kínai Huaweié lesz, de jövőre más gyártók telefonjaiban is megjelenik majd a technológia.

forrás: origo.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!