Kapcsolatfelvétel

Design

Fotelkönyvtár

Létrehozva:

|

Biztosan sok furcsa elnevezéssel lehetne illetni ezt az olvasó fotelt, de talán a cím fejezi ki leginkább, mire való. Nem csak kényelmes olvasóhelyül szolgál, hanem tekintélyes mennyiségű könyv elhelyezésére is alkalmas. 

Eredetileg gyári termékről van szó, amit a legkülönbözőbb színkombinációkban készíthetnek el a megrendelő számára. Az ügyes kezűeknek azonban valószínűleg nem okozna gondot az elkészítése, akár jó minőségű fenyőfából, akár masszívabb keményfából.

Ha jól megfigyeljük, akkor a statikailag fontos részek vastag lapanyagból készülnek, így az egész bútor alaplapja, a fotelrész ülőlapja, oldalsó karfa részei és a háttámla rész is. Lapanyag még a legfelső polcrész alapja, és egyes függőleges merevítők is. A laprészekbe csaphornyos kötéssel, köldökcsapozással vagy lamelló kötéssel lehet belecsapolni a négyzet keresztmetszetű léceket, melyek az ülőalkalmatosság szilárdságához is hozzájárulnak. A laprészek és a lécek egymásba engedése bizony nem tűnik könnyű feladatnak, de nem megoldhatatlan.

Fontos a kisbútor szilárdsága, mert hiszen az a lényege, hogy jól megpakolhassuk könyvekkel – úgy pedig tekintélyes súlya lesz. A kötéseknek nagyon erősnek, szilárdnak kell lenniük, és gondoskodni kell arról is, hogy legalább kis mértékben el tudjuk mozdítani a könyvekkel megpakolva súlyos szerkezetet. Az eredetei konstrukcióban rejtett görgők vannak a talplemezbe süllyesztve.

forrás: ezermester.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák