Kapcsolatfelvétel

Design

Gramofon fából és papírból?

Létrehozva:

|

A Jónófón gramofonról ne a régi fémtölcséres szerkezet jusson eszünkbe: a papírból és fából fabrikált zenelejátszónál biztosan nem okoz gondot a cipekedés.

A Jónófón egy izlandi tervező, Jón Helgi Holmgeirsson új projektje, amely nem csak mutatóba készült, hiszen a ráhelyezett bakelitlemezek nagyon is jól szólnak! A tervező ezzel az alkotásával a világ legelső gramofonjának állít emléket, melyet Emile Berliner német tervező készített el mintegy 100 évvel ezelőtt. Azonban Holmgeirsson dizájnja a súlyos, hatalmas fémtölcsérrel ellátott lemezlejátszónak egy másféle, egyszerűbb és súlyra is könnyebb megközelítése. A gramofon biológiailag lebomló anyagokból készült. Alapját vékony, ötletes formájúra metszett funérlemez darabok alkotják, melyek tökéletesen illeszkednek egymásba. A tölcsér pedig papír alapanyagú, és tartalmaz még egy gramofon tűt, egy műanyag lemezkét, egy fém vezetéket és legvégül egy papírpoharat. Ezt ha megfelelően a lemezre illesztjük, akkor ugyanúgy felerősíti kedvenc slágereink dallamát, akár csak több mint 100 esztendős elődje – ha nem jobban. A környezetkímélő tervezésű Jónófón alkotórészeire szedve, lapos és anyagtakarékos csomagolásban megvásárolható, és a mellékelt útmutatóval nagyon könnyedén összerakható, hogy otthonunkban élvezhessük a századfordulós hangzást.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák