Kapcsolatfelvétel

Utazás

Gyalogosokat és biciklistákat mentő légzsák

Létrehozva:

|

Hollandiában, a zöld és fenntartható életstílus mintaállamában több, mint 18 millió kerékpár közlekedik. Érthető tehát, hogy az infrastruktúrák és a környezetvédelem minisztériuma feladatának tekinti a kerékpározók és a gyalogosok testi épségének védelmét, ezért egymillió euróval finanszírozott egy tervet az autóra helyezhető légzsák kifejlesztésére.

A TNO autóscég egy érdekes technológiával állt elő: egy felfújható és az autó szélvédőjének alsó részére helyezhető légpárnával, amely felfogja az ütközést a gyalogos/kerékpározó és a 30 km/ó sebességgel közlekedő autó között. Ha az autó túl közel kerül hozzájuk, a két párnából álló légzsák felfúvódik a lökhárító magasságában elhelyezett érzékelő impulzusára.

A TNO Helmond városában egy bábuval tesztelte a légzsákot és az eredmény reményt keltő. A légzsák még 40 km-es sebesség mellett is lehetővé teszi a csontok és a fej sérülésének elkerülését. “A múltban sok intézkedést hoztak azoknak a védelmében, akik autóban ülnek, de semmit sem tettek azokért, akiket elüthetnek” – nyilatkozta a holland kerékpárosok szövetségének szóvivője – Itt nálunk minden évben legalább 60 életet lehetne a légzsákkal megmenteni.”, írja az energiacentrum.com.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Utazás

Dohányzási tilalom lépett életbe Barcelona minden tengerparti strandján

Létrehozva:

|

Szerző:

Dohányzási tilalom lépett életbe hétfőn Barcelona városának minden tengerparti strandján.

“Spanyolországban évente ötmillió cigarettacsikk kerül a tengerbe” – érvelt az intézkedés mellett Eloi Badia, az önkormányzat klímavészhelyzetért és ökológiai átmenetért felelős tanácsosa, hangsúlyozva, hogy a dohányszemét lebomlása legalább tíz évig tart. Emlékeztetett arra, hogy a katalán város tavaly kísérleti programként vezette be tíz tengeri standjából négyen a dohányzás tilalmát, amelynek eredményeként 50 százalékkal csökkent az eldobált csikkek mennyisége. A sikeres próba után mostantól minden tengeri strandon tilos lesz a dohányzás, de a cigarettamentesség nem vonatkozik a vízparti éttermekre és bárokra. A szabályozás szerint a strandokon dohányzók 30 eurós (12 ezer forintos) pénzbüntetést kaphatnak. Spanyolországban már ötszáz fölött van a füstmentes partszakaszok száma, például a Kanári-szigeteken 61, a valenciai tartományban 72, Andalúziában 48, a Baleár-szigeteken pedig 19 tengerparti fürdőhelyen tiltották meg a dohányzást környezet- és egészségvédelmi okokból.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák