Kapcsolatfelvétel

Design

Gyárépület tetején működik mini mintafarm Kínában

Létrehozva:

|

Tízezer négyzetméteres farmot üzemeltetnek egy ajtógyár tetején a délnyugat-kínai Csungking egyik ipartelepén – számolt be ezúttal pozitív példaként a kísérletről a kínai média.

Az üzemcsarnok lapos tetején repce is virágzik, de főleg zöldségek zöldellnek, a ketrecekben tyúkok kotkodácsolnak, egy tóban halak úsznak. A libák és kecskék mellett néhány páva is színesíti a mini mintagazdaságot. A jól elkülönített kertek között betonutak vezetnek, amelyen – ha szükség van rá – egy kis traktor is kényelmesen elfér.

Lu Hsziao-csing, a gyár munkatársa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, úgy vélik, az ötlet bevált, a farmon – amellyel az amúgy kihasználatlan területet hasznosítják – alkalmazottaik dolgoznak önkéntesként. A terményeken, zöldségeken, gyümölcsökön is ők osztoznak.
A felvetést azért is támogatták, mert a térségben az egyre gyorsabb ütemű urbanizáció következtében mind inkább fogyóban a megművelhető terület. Azt is megjegyezte, hogy a tető jól szigetelt, nem tartanak attól, hogy a kis csatornák, tavak vagy az öntözés révén beáznának. A tetők beépítése korábban internetezők “leleplezései” folytán népszerű témája volt a kínai közösségi médiának. Több látványos kísérletről, köztük sziklakertbe épített templomról jelentek meg fényképes, videós beszámolók, s csaknem mindig az derült ki, hogy illegális, engedély nélküli építkezésekről volt szó.

A Hszinhua beszámolója szerint a fővárosi tetőtéri tereprendezés szövetsége úgy tudja, hogy két évvel ezelőtt Pekingben már 1,2 millió négyzetméterre volt tehető az épületek “zöld tetejének” összalapterülete.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!