Kapcsolatfelvétel

Design

Gyárépület tetején működik mini mintafarm Kínában

Létrehozva:

|

Tízezer négyzetméteres farmot üzemeltetnek egy ajtógyár tetején a délnyugat-kínai Csungking egyik ipartelepén – számolt be ezúttal pozitív példaként a kísérletről a kínai média.

Az üzemcsarnok lapos tetején repce is virágzik, de főleg zöldségek zöldellnek, a ketrecekben tyúkok kotkodácsolnak, egy tóban halak úsznak. A libák és kecskék mellett néhány páva is színesíti a mini mintagazdaságot. A jól elkülönített kertek között betonutak vezetnek, amelyen – ha szükség van rá – egy kis traktor is kényelmesen elfér.

Lu Hsziao-csing, a gyár munkatársa a Hszinhua hírügynökségnek elmondta, úgy vélik, az ötlet bevált, a farmon – amellyel az amúgy kihasználatlan területet hasznosítják – alkalmazottaik dolgoznak önkéntesként. A terményeken, zöldségeken, gyümölcsökön is ők osztoznak.
A felvetést azért is támogatták, mert a térségben az egyre gyorsabb ütemű urbanizáció következtében mind inkább fogyóban a megművelhető terület. Azt is megjegyezte, hogy a tető jól szigetelt, nem tartanak attól, hogy a kis csatornák, tavak vagy az öntözés révén beáznának. A tetők beépítése korábban internetezők “leleplezései” folytán népszerű témája volt a kínai közösségi médiának. Több látványos kísérletről, köztük sziklakertbe épített templomról jelentek meg fényképes, videós beszámolók, s csaknem mindig az derült ki, hogy illegális, engedély nélküli építkezésekről volt szó.

A Hszinhua beszámolója szerint a fővárosi tetőtéri tereprendezés szövetsége úgy tudja, hogy két évvel ezelőtt Pekingben már 1,2 millió négyzetméterre volt tehető az épületek “zöld tetejének” összalapterülete.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák