Zöldinfó
Régi házak új tetőkkel New Yorkban

A cím az amerikai metropolis megújuló tető rendszereinek térhódítására utal, amely építészirodák és non profit szervezetek együttműködése révén valósul meg.
Újításuk lényege, hogy kiépítsék az ország első integrált kék és zöld tetős rendszerét. Mit jelent ez a meghatározás? Mindenekelőtt azt, hogy ez a fejlesztés különbözik a hagyományos zöld tetős rendszerektől, ugyanis ezzel a megoldással számottevően több csapadékot tudnak hasznosítani, továbbá az új ötlet a levegő minőségét is hatékonyabban javítja. Ami az új rendszer kivitelezését illeti, olcsóbb telepíteni, mint a korábban felszerelt zöld tetőket, következésképpen a város régi épületeinek környezetbarátabbá tételéhez költségkímélőbb választást jelent. Két részből áll a mérnökök által feltalált rendszer. A zöld tető továbbra is szűrőként és csapadékvíz elnyelőként működik, míg az új részek, a kék elemek, lassítják az esővíz lefolyását, ami nyilvánvalóan csökkenti az erózió és a veszteség hatását. A prognózis szerint, a kék tetővel kiegészített új rendszer, vihar esetén 32 százalékkal csökkenti majd a csapadékvíz veszteséget és az új változatú fedél szigeteli is az épületet, ezáltal a legkisebb összegűre csökkenti a hűtési és a fűtési költségeket. Kísérleti stádiumban van egyelőre az új tetőfedő eljárás, de a tesztelés adatai máris reményt keltőek.

Zöldinfó
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
A spanyol korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)
A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől. A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.
A közétkeztetési reform értelmében az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk. A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.
A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként. A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás óta
Döntést hozott az Alkotmánybíróság a napelemes szaldósok ügyében!
-
Zöld Energia1 hét telt el a létrehozás óta
Inkább a szomszéd, mint a napsütés számít, amikor napelemet telepítünk a tetőnkre
-
Zöldinfó2 nap telt el a létrehozás óta
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
-
Zöldinfó6 nap telt el a létrehozás óta
Szaharai porvihar hazánk felett – kutatók a jelenségről és a terjedő álhírekről
-
Zöldinfó5 nap telt el a létrehozás óta
A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját
A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés