Kapcsolatfelvétel

Otthon

Így takarékoskodj a vízzel a fürdőszobában!

Létrehozva:

|

Emlékeztek még a hőségriadókkal tarkított nyári hónapokra? Ugye milyen kellemes volt a tikkasztó kánikulában medencékben és természetes vizekben csobbanni, beugrani a zuhany alá vagy magunkba dönteni több liternyi folyadékot?

Azért, hogy a gyerekeinknek is legyen lehetőségük ezekre a – világ számos pontján luxusnak számító – tevékenységekre, felelősségteljesen kell gazdálkodnunk meglévő vízkészleteinkkel. A konyhai lehetőségekről korábban már írtam, most a fürdőszobában alkalmazható praktikákat veszem sorba.

1. Hagyd zárva a vízcsapot!

Igen, ez egy magától értetődő tanács, ha a vízfogyasztásunk mennyiségén akarunk faragni. De belegondoltál már, hányszor folyatod feleslegesen a vizet? Fogmosás közben és amikor a sampont a hajadra vagy a tusfürdőt a börődre dörzsölöd, teljesen szükségtelen folyatnod a vizet. Vegyél egy csinos kis fogmosó poharat, és gargalizálj abból! Fürdés helyett részesítsd előnyben a tusolást!

2. Gyűjtsd a tiszta fürdővizet!

Azt hiszem, nem kell bizonygatni, mennyi felesleges vegyszerrel érintkezünk nap mint nap. Figyeld meg, mi történik, ha a hét egy napján – ha bátor vagy, akkor pedig minden másnap – nem kensz magadra tusfürdőt, nem locsolsz habfürdőt a kádba! Ha nem izzadtál meg napközben, valószínűleg nem fog sem neked sem a környezetednek feltűnni, hogy kihagytál a tisztálkodási rituálédból néhány irritatív kemikáliát. A dugót necsak fürdésnél dugd be a kádba, hanem akkor is, ha tusolsz! Aztán a tiszta vizet merd egy vödörbe, és használd fel a lakáson belül viráglocsolásra, a kert öntözésére vagy a terasz lemosására! A bátrabbak erősen szennyezett ruhák áztatásakor is alkalmazhatják.

Advertisement

3. Gyűjtsd a tusfürdős/ habfürdős fürdővizet!

Az előbbi módszert követve lapátold a használt vizet egy vödörbe, aztán minden WC-használat után löttyints egy adagot a WC-be!

4. Gyűjtsd a feleslegesen kiengedett hideg vizet!

Hajmosáskor vagy zuhanyzásnál jó néhány liter víz elfolyik, míg megérkezik a meleg víz. Ennek azonban nem feltétlen kell használatlanula a szennyvízbe kerülnie. Tegyél egy kisebb vödröt, egy fazekat vagy egy kancsót a csap alá, amíg a meleg vízre vársz! Használd fel leveskészítésnél, viráglocsolásra, állatok itatására, töltsd a vízforralóba és készíts egy finom teát vagy csak igyál egy méretes pohár tiszta vizet! Zuhanyzás után a kádat is kiöblítheted magad után ezzel. Ha visszérproblémák kínoznak, alkalmazd a hideg-meleg vizes váltózuhanyt! Amíg a meleg vízre vársz, már folyathatod a hideget a lábadra. A fürdés végén pedig felhasználhatod a felfogott hideg vizet!

forrás: szemlelodosziv.blog.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!