Kapcsolatfelvétel

Otthon

Így takarékoskodj a vízzel a fürdőszobában!

Létrehozva:

|

Emlékeztek még a hőségriadókkal tarkított nyári hónapokra? Ugye milyen kellemes volt a tikkasztó kánikulában medencékben és természetes vizekben csobbanni, beugrani a zuhany alá vagy magunkba dönteni több liternyi folyadékot?

Azért, hogy a gyerekeinknek is legyen lehetőségük ezekre a – világ számos pontján luxusnak számító – tevékenységekre, felelősségteljesen kell gazdálkodnunk meglévő vízkészleteinkkel. A konyhai lehetőségekről korábban már írtam, most a fürdőszobában alkalmazható praktikákat veszem sorba.

1. Hagyd zárva a vízcsapot!

Igen, ez egy magától értetődő tanács, ha a vízfogyasztásunk mennyiségén akarunk faragni. De belegondoltál már, hányszor folyatod feleslegesen a vizet? Fogmosás közben és amikor a sampont a hajadra vagy a tusfürdőt a börődre dörzsölöd, teljesen szükségtelen folyatnod a vizet. Vegyél egy csinos kis fogmosó poharat, és gargalizálj abból! Fürdés helyett részesítsd előnyben a tusolást!

2. Gyűjtsd a tiszta fürdővizet!

Azt hiszem, nem kell bizonygatni, mennyi felesleges vegyszerrel érintkezünk nap mint nap. Figyeld meg, mi történik, ha a hét egy napján – ha bátor vagy, akkor pedig minden másnap – nem kensz magadra tusfürdőt, nem locsolsz habfürdőt a kádba! Ha nem izzadtál meg napközben, valószínűleg nem fog sem neked sem a környezetednek feltűnni, hogy kihagytál a tisztálkodási rituálédból néhány irritatív kemikáliát. A dugót necsak fürdésnél dugd be a kádba, hanem akkor is, ha tusolsz! Aztán a tiszta vizet merd egy vödörbe, és használd fel a lakáson belül viráglocsolásra, a kert öntözésére vagy a terasz lemosására! A bátrabbak erősen szennyezett ruhák áztatásakor is alkalmazhatják.

Advertisement

3. Gyűjtsd a tusfürdős/ habfürdős fürdővizet!

Az előbbi módszert követve lapátold a használt vizet egy vödörbe, aztán minden WC-használat után löttyints egy adagot a WC-be!

4. Gyűjtsd a feleslegesen kiengedett hideg vizet!

Hajmosáskor vagy zuhanyzásnál jó néhány liter víz elfolyik, míg megérkezik a meleg víz. Ennek azonban nem feltétlen kell használatlanula a szennyvízbe kerülnie. Tegyél egy kisebb vödröt, egy fazekat vagy egy kancsót a csap alá, amíg a meleg vízre vársz! Használd fel leveskészítésnél, viráglocsolásra, állatok itatására, töltsd a vízforralóba és készíts egy finom teát vagy csak igyál egy méretes pohár tiszta vizet! Zuhanyzás után a kádat is kiöblítheted magad után ezzel. Ha visszérproblémák kínoznak, alkalmazd a hideg-meleg vizes váltózuhanyt! Amíg a meleg vízre vársz, már folyathatod a hideget a lábadra. A fürdés végén pedig felhasználhatod a felfogott hideg vizet!

forrás: szemlelodosziv.blog.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

A lakosság egyre inkább korszerűsít

A rezsicsökkentés szabályainak módosítása ösztönzi a lakosság energiamegtakarítást célzó korszerűsítési terveit – derül ki a GKI és a Masterplast közös, augusztusi, reprezentatív felméréséből.

Létrehozva:

|

Szerző:

A szabályok módosítása miatt átalakultak a tervezett korszerűsítési feladatok. A külső nyílászárok cseréje iránt júliusban minden ötödik, augusztusban már minden negyedik, a fűtési rendszer korszerűsítése iránt pedig júliusban minden negyedik, a mostani felmérésben már minden harmadik felújítást tervező háztartás érdeklődött. A hőszigetelési munkák elvégzése iránti igények egy hónap alatt megduplázódtak. A napkollektor, a napelemes rendszer telepítése, cseréje iránti kereslet pedig valósággal “felrobbant”: míg júliusban a korszerűsítést tervezők 16 százaléka szeretett volna ilyen akcióba belevágni, addig augusztusban már csaknem 40 százalékuk. Az augusztusi felmérésben feltérképezték az energiamegtakarító korszerűsítési terveket. Ezer embert vontak be a kutatásba, amely nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív volt. 

A felmérések 2020 januárjától a Masterplast Nyrt. támogatásával készülnek. Megállapították, hogy a háztartások 6,5 százaléka biztosan, 13,4 százaléka valószínűleg még az idén energiamegtakarítást célzó felújítást tervez. A finanszírozást segíti, hogy a szabályozás szerint az év végéig még elérhetők az Otthonfelújítási program forrásai. Bár a program esetleges hosszabbításról nem született döntés, azonban a válaszadók kétharmada teljesen, egyötödük pedig jórészt egyetért azzal, hogy az államnak a jövőben is támogatnia kellene a lakóingatlanok energia-felhasználásának csökkentésére irányuló lakossági beruházásokat. Arra is kitértek, hogy jövőre a háztartások 5,1 százaléka biztosan, 20,2 százaléka valószínűleg tervez energetikai korszerűsítést.

Az idén és jövőre korszerűsítést tervezők csoportja között jelentős az átfedés: az idén korszerűsítést tervezők 70 százaléka jövőre is folytatná ezt, a 2023-ban korszerűsíteni szándékozók 60 százaléka pedig már idén is “mozgolódna”. A felmérésben kapott válaszok alapján pedig jövőre a lakosság energiamegtakarítást célzó beruházásai tovább élénkülnek. A legaktívabbak a családi házak (például a “Kádár-kockák”) lakói: idén 26, jövőre 32 százalékuk készül (biztosan vagy valószínűleg) energetikai korszerűsítésre. A társasházi lakások lakói körében ugyanezek az arányok 9-10, illetve 13-14 százalék. Az alapterület növekedésével párhuzamosan erősödik a korszerűsítési szándék: az 51 négyzetméter alatti ingatlanban lakók körében a fenti két adat 11 százalék (2022-ben) és 16 százalék (2023-ban), míg a 150 négyzetméternél nagyobb ingatlanban lakóknak már a 40, illetve 47 százaléka készül idén, illetve jövőre energetikai korszerűsítésre.

 

mti

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák