Kapcsolatfelvétel

Design

Ilyen egy környezettudatos luxusjacht

Létrehozva:

|

Két olasz dizájn tanuló tervezésében készül az a luxushajó, mely nem csak tervezésével csábít, de környezetünket is óvja.

Cronos, avagy a projekt teljes nevén Cronos Yacht Design a milánói European Institute of Design (EID) két hallgatója, Simone Mandela és Lorenzo Berselli közös ötlete. Az alapgondolatot a dizájnhoz az szolgáltatta, hogy a legkedveltebb jacht modellek túlnyomó része igen gyors, viszont nagymértékben szennyezi a környezetet is. Továbbá a mai luxushajtók funkció szempontjából inkább mondhatóak szép kilátással rendelkező lakosztályoknak, mintsem tényleges járműveknek, és ezáltal a külső és belső tér megtervezése nem igazán áll összefüggésben egymással. A Cronos tervei alapján mind előállításában, mind pedig működésében környezettudatosságot tükrözne. Az újrahasznosított bambuszból készült kabinfalak, illetve „öko-bőrrel” (sic!) borított bútorok mellett olyan anyagok és technológiák is felhasználásra kerülnek, melyek a hajó alternatív energiaellátásában segédkeznek. Példának okáért a tervezők egy Halite nevű alapanyaggal kívánnak kísérletezni:

„Figyelembe véve azt, hogy két elektromos motor van a hajóban, és tudván, hogy ez a fajta motor hőt termel, úgy döntöttünk, hogy ezt a forradalmian új anyagot fogjuk alkalmazni a géptermi falakon. A Halite a termelt hő mintegy 15%-át magába képes zárni, melyből aztán elektromos energiát tud előállítani. Így a motor által termelt hőt az akkumulátorok feltöltésére is használhatjuk”, jegyzi meg Madella és Berselli a terveken. Ezen felül még egy szélenergiát is felhasználó „szélhárfa”, áttetsző napelemek, illetve hellyel is spóroló, az elektroluminescencia (élő szervezetek fénykibocsájtó képessége) elvén működő világító csíkok is megtalálhatóak lesznek a tervbe vett luxushajón. A Cronos Yacht Design a Millenium Yacht Design Award-on külön kiemeltetett a „fiatal szakmabeliek” kategóriában: „Az impresszionista ábrázolás beltérben való alkalmazásának érdekes kísérlete, különös tekintettel a fa minőségére és felhasználási formáira.” – nyilatkozták a hajóról.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!