Kapcsolatfelvétel

Design

Ilyen egy környezettudatos luxusjacht

Létrehozva:

|

Két olasz dizájn tanuló tervezésében készül az a luxushajó, mely nem csak tervezésével csábít, de környezetünket is óvja.

Cronos, avagy a projekt teljes nevén Cronos Yacht Design a milánói European Institute of Design (EID) két hallgatója, Simone Mandela és Lorenzo Berselli közös ötlete. Az alapgondolatot a dizájnhoz az szolgáltatta, hogy a legkedveltebb jacht modellek túlnyomó része igen gyors, viszont nagymértékben szennyezi a környezetet is. Továbbá a mai luxushajtók funkció szempontjából inkább mondhatóak szép kilátással rendelkező lakosztályoknak, mintsem tényleges járműveknek, és ezáltal a külső és belső tér megtervezése nem igazán áll összefüggésben egymással. A Cronos tervei alapján mind előállításában, mind pedig működésében környezettudatosságot tükrözne. Az újrahasznosított bambuszból készült kabinfalak, illetve „öko-bőrrel” (sic!) borított bútorok mellett olyan anyagok és technológiák is felhasználásra kerülnek, melyek a hajó alternatív energiaellátásában segédkeznek. Példának okáért a tervezők egy Halite nevű alapanyaggal kívánnak kísérletezni:

„Figyelembe véve azt, hogy két elektromos motor van a hajóban, és tudván, hogy ez a fajta motor hőt termel, úgy döntöttünk, hogy ezt a forradalmian új anyagot fogjuk alkalmazni a géptermi falakon. A Halite a termelt hő mintegy 15%-át magába képes zárni, melyből aztán elektromos energiát tud előállítani. Így a motor által termelt hőt az akkumulátorok feltöltésére is használhatjuk”, jegyzi meg Madella és Berselli a terveken. Ezen felül még egy szélenergiát is felhasználó „szélhárfa”, áttetsző napelemek, illetve hellyel is spóroló, az elektroluminescencia (élő szervezetek fénykibocsájtó képessége) elvén működő világító csíkok is megtalálhatóak lesznek a tervbe vett luxushajón. A Cronos Yacht Design a Millenium Yacht Design Award-on külön kiemeltetett a „fiatal szakmabeliek” kategóriában: „Az impresszionista ábrázolás beltérben való alkalmazásának érdekes kísérlete, különös tekintettel a fa minőségére és felhasználási formáira.” – nyilatkozták a hajóról.

forrás: alternativenergia.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák