Kapcsolatfelvétel

Otthon

Jelen és múlt a dániai faházakban

Létrehozva:

|

A dán építészeti kultúra egyedülálló stílusjegyeit, örökségét hordozzák azok az épületek, amelyek a dániai Bornholm-szegeten épültek meg a közelmúltban.

A Hammerhavn kikitőváros közelében található fából készült három szögletes házat a Cubo Építész iroda tervezte. Érdekességük, hogy átlós kialakítású tetejükkel, egységes, békés, érintetlen külsőt “megjelenítő” fa homlokzatukkal harmonikusan illeszkedne be a környező tájba. Ez volt többek között a mérnökök szándéka, tehát hogy a táj és az építmény szimbiózisban legyen, jóllehet elsődleges célként fogalmazták meg: a házak pregnánsan tükrözzék a helyi történelmi és nemzeti hagyományos építészet értékeit. Összegezve, az itt megteremtett épületegyüttes a fenntartható alapanyagok felhasználását és a helyi erőforrások igénybevételét tekintve, egyben a környezettudatosságot is képviseli az építészeti megoldások új palettáján.

 

 

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Otthon

Novemberben sem emelkedtek a magyar háztartások energiaköltségei

Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a magyar háztartások novemberben is Európa legkedvezőbb energiaköltségeivel kalkulálhattak.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) megbízásából készült nemzetközi ár-összehasonító vizsgálat novemberben is több európai fővárosban regisztrált energiaár-növekedést. A lakossági fogyasztók által fizetendő villamos energia ára Londonban 12, Párizsban 11, Prágában pedig 10 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest. A földgáz lakossági ára októberhez képest Berlinben 27, Londonban pedig 25 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. A magyar fogyasztók villamosenergia-költségei novemberben sem emelkedtek. A magyar háztartások novemberben a rezsivédett árkategóriába tartozó átlagfogyasztás (2.523 kWh/év) esetén a második legolcsóbb árat (9,06 eurocent/kWh) fizették a villamos energiáért. Azok a háztartások, akik 20 százalékkal többet fogyasztanak a megadott éves átlagfogyasztásnál, azok 10,44 eurocent/kWh áron juthattak villamos energiához, ami szintén a második legolcsóbb ár európai összehasonlításban.

A rezsicsökkentett áron vásárolható földgáz novemberben is nálunk volt a legolcsóbb, átalagfogyasztás (63.645 MJ) esetén 2,49 eurocent/kWh. Az átlagot 20 százalékkal meghaladó fogyasztás esetén a magyar háztartások 5,06 eurocent/kWh áron jutottak földgázhoz, amely európai összehasonlításban a második legkedvezőbb ár.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!