Kapcsolatfelvétel

Design

Kerékpárút a város felett – Londonban épül a SkyCycle?

Létrehozva:

|

A város feletti biciklis hálózat megépítését 2020-ra tervezik az ötlet megálmodói, a Foster&Partners. 

A tervezők célja, hogy teljesen átalakítsák a londoni kerékpározást, egy „magaslati” biciklis hálózat kiépítésével, írja az Impress Magazin. Az emeleti SkyCycle biciklis hálózat a már meglévő vasúti és HÉV pályák széles és biztonságos fedélzetére épülne. Az „üvegburában” kizárólag kerékpáros közlekedés lenne, így a bicikliseknek nem kellene többé a benzingőzben tekerniük és az autósok között cikázni.

A tervek szerint a SkyCycle egy 220 kilométeres szakaszon épülne meg, az elővárosi vasúti közlekedéshez is szervesen kapcsolódva. A zárt pályára több mint 200 csatlakozási ponton lehet majd feljutni. A CkyCycle pálya óránként 12.000 kerékpáros befogadására lesz alkalmas, ami közel hatmillió embernek biztosítaná az egészséges és környezetbarát közlekedést.

Újrahasznosított vasúti pályák
A londoni vasútvonalat eredetileg gőzmozdonyok számára építették, ezt a történelmi örökséget használná ki a SkyCycle. Ha jóváhagyják a terveket, akkor tíz útvonal épülne meg, és körülbelül húsz év alatt készülne el a teljes SkyCycle biciklishálózat. A vasútpályák tetejére épített kerékpárút hálózat egy forradalmi ötlet, melyet a világ bármely nagyvárosában alkalmazni lehetne. Sir Norman Foster, aki többek között a londoni Uborka torony (Gherkin tower) tervezője, már 2012 óta dolgozik több építésszel a SkyCycle projekten. Mint mondta a kerékpározás volt az egyik nagy szenvedélye, ezért is szívügye London kerékpárutak forradalmasítása. A terveket már előterjesztették konzultációra, a városfejlesztés azonban egyelőre még nem hagyta jóvá.

Forrás: impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák