Kapcsolatfelvétel

Design

Kerékpárút a város felett – Londonban épül a SkyCycle?

Létrehozva:

|

A város feletti biciklis hálózat megépítését 2020-ra tervezik az ötlet megálmodói, a Foster&Partners. 

A tervezők célja, hogy teljesen átalakítsák a londoni kerékpározást, egy „magaslati” biciklis hálózat kiépítésével, írja az Impress Magazin. Az emeleti SkyCycle biciklis hálózat a már meglévő vasúti és HÉV pályák széles és biztonságos fedélzetére épülne. Az „üvegburában” kizárólag kerékpáros közlekedés lenne, így a bicikliseknek nem kellene többé a benzingőzben tekerniük és az autósok között cikázni.

A tervek szerint a SkyCycle egy 220 kilométeres szakaszon épülne meg, az elővárosi vasúti közlekedéshez is szervesen kapcsolódva. A zárt pályára több mint 200 csatlakozási ponton lehet majd feljutni. A CkyCycle pálya óránként 12.000 kerékpáros befogadására lesz alkalmas, ami közel hatmillió embernek biztosítaná az egészséges és környezetbarát közlekedést.

Újrahasznosított vasúti pályák
A londoni vasútvonalat eredetileg gőzmozdonyok számára építették, ezt a történelmi örökséget használná ki a SkyCycle. Ha jóváhagyják a terveket, akkor tíz útvonal épülne meg, és körülbelül húsz év alatt készülne el a teljes SkyCycle biciklishálózat. A vasútpályák tetejére épített kerékpárút hálózat egy forradalmi ötlet, melyet a világ bármely nagyvárosában alkalmazni lehetne. Sir Norman Foster, aki többek között a londoni Uborka torony (Gherkin tower) tervezője, már 2012 óta dolgozik több építésszel a SkyCycle projekten. Mint mondta a kerékpározás volt az egyik nagy szenvedélye, ezért is szívügye London kerékpárutak forradalmasítása. A terveket már előterjesztették konzultációra, a városfejlesztés azonban egyelőre még nem hagyta jóvá.

Forrás: impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!