Kapcsolatfelvétel

Design

Közösségformálás betonházak festésével

Létrehozva:

|

A szürke szín lehangol, a komorság, az egyhangúság, az élettelenség érzetét kelti. Vonatkozik ez a kijelentés természetesen az életünk szinte minden területére.

Ezúttal essék szó a lakóházakról, azokról a szürke betonépületekről, amelyek a világ minden táján megtalálhatóak. Márcsak azért is, mert érdemes beszámolni arról a követendő kezdeményezésről, miszerint 2005 óta a Haas&Hahn művészei világszerte népszerűsítik, és érdemben tesznek is arról, hogy színesé varázsolják a szürke beton otthonokat. Különösen fontos hangsúlyozni, a szegény városokra való odafigyelésüket, azt az iránymutatást, hogy nem törvényszerű a nagyvárosok szegény negyedeiben sem a szürke szín dominanciája. Jó példa erre Rio de Janeiro, amelynek számos utcájában a betonfalakat szebbnél szebb felfestménnyel díszítik egy Kickstarter projt keretein belül. Nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy életet kölcsönözzenek az egyébként lehangoló betontömbökbe, és azzal a szándékkal hogy a falfestés egyben munkát adjon a helyi közösség hátrányos helyzetű tagjai számára. Az utcákat derűsebbé, színesebbé és biztonságosabbá tevő falfestményekről, többek között Rio de Janeiro szépséges hegycsúcsai “köszönnek vissza”, olyan emberek keze nyomát őrizve, akik szociális helyzetük jobbításához jutnak e megbízások nyomán, és környezetük szépítése erősíti az ott élő közösségek összetartozását.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák