Kapcsolatfelvétel

Design

Már gyümölcsöt is tudnak nyomtatni

Létrehozva:

|

Láttunk már 3D csokoládét, pizzát és cukorból készült szobrokat is, de azt nem gondoltuk, hogy gyümölcsöt is fognak nyomtatni. Egy Cambridge-i cég azonban ezzel próbálkozik, létrehozta a 3D gyümölcsnyomtatót.

Állításuk szerint valódi, háromdimenziós gyümölcsöket tudnak készíteni az alapanyagból. Persze nem igazi gyümölcsökről van szó, inkább valamilyen feldolgozott formáról, amely bármilyen ízű lehet.

A gép a molekuláris gasztronómia egyik módszerét alkalmazza, amely a folyadékot zselatinszerű tömbökké alakítja. ezek állaga nagyjából olyan lehet, mint a kaviáré. Gyümölcsök készítésekor a folyadékot algináttal keveri. Ez egy gumiszerű anyag, amely a barnamoszatok sejtfalában fordul elő. A nyomtató tehát közelebb áll egy keverőgéphez, mint valódi nyomtatóhoz. Apró gyöngyöket készít, amelyeket meg lehet enni, egész almát vagy körtét még nem tud nyomtatni. A nyomtatót gyártó Dovetailed cég elsősorban nem is otthoni használatra szánja a terméket, hanem a profi szakácsokat veszi célba.

forrás: index.hu

 

 

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák